Ko više brine o roditeljima – sinovi ili ćerke?

Ćerke provode duplo više vremena brinući o roditeljima, u starosti.

Istraživanja su pokazala da ćerke pružaju što je više moguće nege svojim roditeljima, dok se sinovi skoro uopšte ne brinu.

Prema rezultatima istraživanja, ćerke prosečno provedu 12.3 sati mesečno, brinući se o starim roditeljima, dok sinovi provedu tek 5.6 sati.

Angelina Grigorijeva, sa Prinston Univerziteta iz Nju Džerzija, kaže da sinovi manje brinu o svojim roditeljima ukoliko imaju sestru, dok ćerke povećavaju negu, kada imaju brata. Ovo ukazuje da sinovi jednostavno proslede vođenje računa o roditeljima, na svoje sestre. Istraživanje je obuhvatalo više od 26.000 Amerikanaca, preko 50 godina.

“Mnoga empirijska istraživanja izveštavaju o negativnim mentalnim i fizičkim posledicama, uključujući višu stopu smrtnosti, za ljude koji pružaju brigu za starije članove porodice”, dodaje Angelina.

“Uz to, oni takođe moraju da balansiraju između brige o starijima i svom poslu, što neretko rezultuje žrtvovanju karijere i nižim primanjima, dok nega starijih rođaka może da bude značajan finansijski teret”.

Grigorijeva takođe navodi da, iako se situacija poboljšala od 1970. godine, nova istraživanja pokazuju da nejednakost polova, kada se radi o nezi starijih, i dalje ostaje izražena.

 penzioneri.me/srbijadanas

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci