Od ove bolesti pati 50 miliona ljudi u svetu, a i dalje NIKO o tome neće otvoreno da priča

Kao da im nije dovoljno teško što su bolesni, već svoju patnju moraju i da kriju od drugih

Nešto manje od jedan odsto ukupne svetske populacije pogođeno je najčešćom hroničnom neurološkom bolešću – epilepsijom, od koje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), boluje oko 50 miliona ljudi.

Povodom Međunarodnog dana epilepsije, koji se obeležava 11. februara, stručnjaci napominju da ta bolest predstavlja ogroman socio-ekonomski teret obolelima, njihovim porodicama i celom društvu.

Razlog je što su oboleli na neki način “etiketirani”, pa kriju epilepsiju bojeći se otkaza na radnom mestu, nemogućnosti zapošljavanja i daljeg školovanja, neravnopravnog učešća u društvenim aktivnostima, uticaja na sklapanje poznanstava, propasti prijateljstva i braka.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Isključivanje lica sa epilepsijom iz posla i društvenih aktivnosti dodatno pogoršava samu bolest jer utiče na psihički status osobe, uzrokujući osećaj odbačenosti, manje vrednosti, a u težim slučajevima i depresivni poremećaj.

Lekari upozoravaju da se epilepsija manifestuje nizom simptoma koje oboleli i okolina često ne prepoznaju, odnosno pogrešno dijagnostikuju, pa je onda i lečenje neuspešno.

U više od polovine epileptičnih napada bolesnik nema gubitak svesti, a simptomi su razni kratkotrajni poremećaji motoričkih, čulnih ili funkcija unutrašnjih organa (srce, pluća, creva), uz delimično ili potpuno očuvanu svest.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Od epilepsije su bolovale poznate istorijske ličnosti, poput filozofa Sokrata, Aristotela, Pitagore, vojskovođa Aleksandra Velikog, Julija Cezara, Napoleona Bonaparte, kao i političara Martina Lutera Kinga, Teodora Ruzvelta. Neki poznati umetnici i naučnici imali su epilepsiju – Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Čarls Dikens, Agata Kristi, Mikelanđelo, Betoven, Alfred Nobel, Isak Njutn, Tomas Edison.

penzioneri.me/Glossy (SRNA)

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci