Rakočević: Danas su naše penzije u vašim rukama

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević uputio je otvoreno pismo poslanicima u Skupštini Crne Gore istakavši da je na njima danas jedna generacijska odgovornost jer odlučuju o budućim penzijama.

“Danas ćete odlučivati o toliko bitnom momemtu za mnoge  generacije, a važnost je posebna na one mlade generacije koje tek dolaze.

Suludost jednog totalnog avanturizma i hazarda, sa toliko izvjesnim lošim epilogom, gdje se negativan rezultat svjesno tovari na poluistrošena leđa građana Crne Gore, sve to neće izaći na dobro.

Danas uvaženi poslanici odlučujete o našim budućim manjim penzijama, odlučujete o još više novca koje svjesno stavljate u džepove krupnim kapitalistima i sebi, odnosno Vladi kao glavnom poslodavcu, odlučujete o nečijem kratkoročnom partijskom ili ličnom interesu.

Ukoliko izglasate izmjene i dopune Zakona o socijalnom osiguranju, dvije ili tri naredne godine budući penzioneri primat će kakve takve penzije, dok sve naredne generacije, trebalo bi lagodne penzionerske dane, provešće u stvari u siromaštvu i daljoj borbi za koru hleba.

Nisu tačne tvrdnje ovih naših evropljana i azijata da se povećanjem neto zarada povećava bruto zarada, a samim tim i buduća penzija, bruto zarada i buduće penzije se smanjuju, ekspertiza i jednačine to toliko jednostvano potvrđuju. Zašto nam vrijeđate inteligenciju i ponižavate nas.

Dragi naši evropljani obećali ste nam uvećanje plata od 25 procenata, a dali ste nam nekoliko desetina eura koje ste opet nama uzeli, na  račun budućih manjih penzija. Bez pitanja to radite ili ste se pravili da nas pitate.

Povećanjem minimalne zarade na šesto odnosno osamsto eura, častili ste najviše velike korporacije. Zbog ogromnog deficita radnika trenutno na prste mogu da se izbroje oni zaposleni u realnom sektoru koji imaju platu ispod šesto eura, dok se u javnom sektoru takođe na prste mogu izbrojati oni koji sa osnovnom školom rade za minimalnu platu.

Kada se uzmu ove činjenice u obzir, privatnici će biti bogatiji, a Vlada kao najveći poslodavac sebi obezbjeđuje 50 miliona eura godišenje, do juče našeg novca, novca od naših budućih penzija. Vlada zaključuje se lako, u radnike Crne Gore ulaže gotovo ništa, a iz toliko hvaljenog projekta Evropa 2 isisava novac građanima Crne Gore samo iz jednog jedinog razloga, da bi ova vladajuća koalicija privukla glasače sa minimalnom i najmanjim penzijama, zašto je potrebno oko 400 miliona eura godišnje deficitarnih sredstava. Taman kada se posle toliko decenija pezioni fond uravnotežio i doveo do manjka sredstava od oko 35 miliona eura godišnje, vi gospodo iz vlasti zavlačite ruke u naše džepove i plaćate svoje političke i lično interesne ambicije, koje budite sigurni nisu dugoga vijeka.

Pitamo gospodu vlastodršce, da li je to ta ad hok varijanta, ugrabi što prije, narod i radnici nas ne interesuju.

Ako ste toliko dobronamjerni, povećajte minimalnu penziju na šesto eura, a onda linearno i ravnopravno i svim ostalim nivoima penzija. Ako ste dobronamjerni uvećajte svima minimalnu zaradu na osamsto eura, a onda i svim ostalim zvanjima i platnim razredima takođe linearno, kako jedino i treba da bude. Na ovaj način ste državu doveli u rizik tužbi za ravnopravnu razliku po osnovu ustavne norme zvana diskriminacija, gdje će i penzioneri i radnici naplatiti od države nevjerovatno ogroman novac.

Grubom devastacijom i degradacijom više decenija građenog međugeneracijskog fonda penzione solidarnosti, pokazali ste namjerno nepoznavanje sistema rada jedne države. Brokerskim načinom ste programom Evropa 1 ukinuli doprinose za zdravstvo i hvalite se da je to toliko bilo uspješno. Samo slijepac ne vidi koliko su cijene i inflacija skočile od tada, pojele su to uvećanje, a sa druge strane građanima Crne Gore ste nametnuli da im je jedini način liječenja i spašavanja života kod poskupih privatnih zdravstvenih ustanova. Hvala vam na priganicama gospodo evropljani. Mislite li da vam narod vjeruje da će te novim projektom nešto dobro doprinijeti, ili možda hoćete, ali samo samima sebi.

Zašto o vašem projektu Evropa 2 niste izašli samo sa jednim mišljenjem, bilo kakvim, eksperata EU ili Svjetske banke, ili nekog našeg univerzitetskog profesora, niste jer nemate pozitivno mišljenje ni sa jedne adrese.

Povećali ste plate kažete toliko mnogo, ljudi su prezadovoljni, imali su minimalnu zaradu 250 eura, a sada će imati 600. Devedesetih godina našim roditeljima su plate bile u stotinama milijardi dinara, a za to su mogli da kupe jedan pipun.

Anateme i prokletstva, vječni žig koji ćete staviti na svoje ime svi vi narodni poslanici koji danas budete glasali manje penzije budućim penzionerima, ostaćete vječno zapisani u crnogorskoj istoriji kao najveći neprijatelji radnika do sada. Suočite vaše sukobljene unutrašnje ličnosti, stanite ispred ogledala, neka vam savjest dobra prevagne “, kazao je Rakočević.

Slične novosti

Milović: Penzionerima obezbijediti klubove i kartice za popuste
Novosti, Penzije, Penzionerski popusti
shares532 views

Milović: Penzionerima obezbijediti klubove i kartice za popuste

Ana Ana - sep 13, 2024

Podgorica u skoro svakom kvartu posjeduje veliki broj poslovnih prostora i neke od njih mora ustupiti penzionerima. Vrijeme je da podgorički penzioneri dobiju…

Kina podiže starosnu granicu za penziju: Muškarci sa 63, žene sa 58
Novosti, Penzije, Treće doba
shares187 views

Kina podiže starosnu granicu za penziju: Muškarci sa 63, žene sa 58

Ana Ana - sep 13, 2024

Kina, kao najmlađa država koja je našla svoje mjesto među najvećim svjetskim ekonomijama, planira da od sledeće godine podigne starosnu granicu za penzionisanje…

UŽAS: Penzioner iz Beograda mjesecima pokazivao polni organ maloljetnicama
ljudi, Novosti, Treće doba
shares345 views

UŽAS: Penzioner iz Beograda mjesecima pokazivao polni organ maloljetnicama

Ana Ana - sep 12, 2024

Javni tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu saslušao je juče uhapšenog Lj. P. (69), osumnjičenog za polno uznemiravanje. Okrivljeni se, kako se kaže…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci