Opozicija ukazala na loše strane Zakona o PIO: Prosječan građanin imaće manja primanja kada ode u penziju

Skupštinski odbor za ekonomiju podržao je, glasovima vladajuće većine, izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim je predviđeno smanjenje doprinosa na plate od 10,5 odsto, piše Dan.

Tačnije, njime se doprinosi na teret zaposlenog smanjuju za pet odsto, a doprinosi na teret poslodavca za 5,5 odsto, čime se i ukidaju.

Ovo je jedan iz seta zakona neophodnih za sprovođenje programa “Evropa sad 2” (ES2), čiji su cilj minimalne zarade od 600 i 800 eura, a prosječna plata od 1.000 eura. O ovom zakonu, kao i drugim povezanim, raspravljalo se juče i na plenumu.

Smanjenje doprinosa će dovesti do rasta zarada za oko šest procenata za zaposlene koji primaju zaradu iznad prosječne plate, koja je sada 825 eura, ali će, kako je ukazao Miloš Konatar (URA), to istovremeno značiti da će imati manje penzije u budućnosti nego što bi to bio slučaj da nije mijenjan zakon.
“Zaposleni koji sada primaju 825 eura primaće manju penziju u budućnosti zbog odnosa njihove bruto zarade i prosječne bruto zarade u Crnoj Gori. Dobiće povećanje neto zarade od oko 40 eura, dok će im bruto plata ostati ista. Zbog povećanje minimalne neto zarade, prosječna bruto zarada u Crnoj Gori će porasti, a zbog odnosa trenutne bruto zarade prosječnog građanina, lični koeficijent će biti manji, odnosno, nakon reformi, kada se bruto zarada zaposlenog koji prima 825 eura podijeli sa prosječnom bruto zaradom u državi, koja će biti 1.000 eura, lični koeficijent će biti manji. S obzirom da će lični koeficijent biti manji, time će biti manje i penzije budućih penzionera. Sada je sa 825 eura lični koeficijent 0,70. Taj lični koeficijent će biti 0,60, i uz sve usklađivanje 0,60 i 0,70 nije isto. I penzija će biti manja nego što bi bila da se koeficijent nije smanjio. Ako je neko spreman da sad uzme 40 eura a da mu penzija bude manja u budućnosti, to je cijena koju će platiti. Jasno je da povećanje plata neće biti besplatno. Ovo što radi Vlada uvešće Crnu Goru u smanjenje budućih penzija i može dugoročno destabilizovati sistem javnih finansija. Dugoročno će da košta buduće penzionere zarad kratkoročnih mrvica”, kazao je Konatar na sjednici Odbora za ekonomiju.

Istakao je da prosječan građanin danas dobija 40 eura više, ali će zbog toga imati 50 eura manje kada ode u penziju.

“To treba da kažete građanima da znaju. A zbog rasta cijena, ni tih 40 eura neće imati da troše, i to je najveća igranka koja se sprovodi – da se uzima od budućih penzija da bi se sada trošilo. Tako da ovaj zakon i ove reforme ne znače povećavanje plata, već niže penzije u budućnosti”, zaključio je Konatar.

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je retorika ugrožavanja budućih penzionera i uskraćivanja penzija netačna. Istakao je da su prihodi od doprinosa 2021. godine iznosili 343 miliona, a 2023. bili su 526 miliona.

“Imali smo 40 odsto tržišta rada na nivou sive ekonomije. Sa “Evropom sad 2” će se još više smanjiti siva ekonomija i isplata zarada na ruke, tako da će radnici konačno imati penziju na osnovu plate koju primaju. Ja sam žrtva sistema gdje sam šest godina dobijao 500 eura na ruke, a uplaćivano mi je 112 eura doprinosa. To utiče na moju penziju i to je mene oštetilo kao građanina i ne može se nadomjestiti. Sada konačno imamo fer situaciju i o tome treba govoriti kada govorite o budućim penzijama. Imali smo radnike koji su primali 800 eura, a preko računa samo 300 eura. “Evropa sad” 1 i 2 su eliminatori takvog sistema”, poručio je Vuković.

Osim Zakona o PIO, odbor je podržao i Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama i Zakona o otpisu kamata na dospjele poreske obaveze. Najviše kritika je bilo zbog uvođenja akciza na mirna vina, jer se time, kako su naveli kritičari ovog zakonskog rješenja, opterećuju proizvođači vina.

Ministar Vuković je istakao da će povećanje cijena vina biti simbolično, kao i povećanje cijene knjiga i ulaznica.

“Knjige koje su koštale 10 eura biće 10,7 eura, to nije cijena odustajanja od kulture. Kod malih proizvođača vina akcize će biti 12 centi. Ovo su sve sveobuhvatne mjere, ne možemo ih gledati samo kroz uvećanje akciza. Kažete da je to veliki udar na njih, ali flaša vina koja sada košta 10 eura koštaće 10,12 eura nakon uvođenja akcize. Ako odustajete od kupovine flaše vina jer je njena cijena sa 10 eura povećana na 10,12 eura, svaka čast što tako pažljivo upravljate vašim budžetom”, rekao je Vuković poslanicima opozicije.

Slične novosti

Milović: Penzionerima obezbijediti klubove i kartice za popuste
Novosti, Penzije, Penzionerski popusti
shares532 views

Milović: Penzionerima obezbijediti klubove i kartice za popuste

Ana Ana - sep 13, 2024

Podgorica u skoro svakom kvartu posjeduje veliki broj poslovnih prostora i neke od njih mora ustupiti penzionerima. Vrijeme je da podgorički penzioneri dobiju…

Kina podiže starosnu granicu za penziju: Muškarci sa 63, žene sa 58
Novosti, Penzije, Treće doba
shares187 views

Kina podiže starosnu granicu za penziju: Muškarci sa 63, žene sa 58

Ana Ana - sep 13, 2024

Kina, kao najmlađa država koja je našla svoje mjesto među najvećim svjetskim ekonomijama, planira da od sledeće godine podigne starosnu granicu za penzionisanje…

UŽAS: Penzioner iz Beograda mjesecima pokazivao polni organ maloljetnicama
ljudi, Novosti, Treće doba
shares345 views

UŽAS: Penzioner iz Beograda mjesecima pokazivao polni organ maloljetnicama

Ana Ana - sep 12, 2024

Javni tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu saslušao je juče uhapšenog Lj. P. (69), osumnjičenog za polno uznemiravanje. Okrivljeni se, kako se kaže…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci