HRVATSKA: PENZIJA ZA ONE KOJI NIKADA NISU RADILI Nacionalnu penziju dobili bi i građani sa manje od 15 godina staža

U Hrvatskoj je osnovana radna grupa koja priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne penzije za starije od 65 koji nikad nisu bili zaposleni.

Uža radna grupa čiji je nosilac Ministarstvo rada već neko vreme priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne penzije, a novi ministar Josip Aladrović kaže da će radnu grupu proširiti predstavnicima udruženja penzionera, socijalnih partnera i akademske zajednice. Neki od stručnjaka potvrdili su da su pre desetak dana dobili poziv da se uključe u rad.

FOTO: RAS SRBIJA

Radi se o penziji koju bi primali stariji od 65 godina koji nikad nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina, koliki je hrvatski minimum za sticanje penzije, te nemaju pravo na penziju. Uvođenje nacionalne penzije bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja HDZ-a sa prošlih parlamentarnih izbora, a ono je i inače jedno od najčešćih nerealizovanih političkih obećanja u poslednje dve decenije.

Ministar Josip Aladrović kaže da će utvrđivanje kriterijuma za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne penzije biti glavni zadatak proširene radne grupe. Zakonodavni okvir pripremaće se tokom 2020, a prva isplata nacionalne penzije bila bi 2021. godine.

Osim novca koji se mora obezbediti u budžetu, jedno od glavnih pitanja koje će država razrešiti sa stručnjacima i socijalnim partnerima je hoće li se nova penzija deliti svima starijim od 65 (odnosno 67, ako produženje radnog veka preživi sindikalni referendum) bez penzije ili će se uvesti određeni kriterijumi zasnovani na imovinskom i dohodovnom cenzusu. Mnogi savetuju Vladi da ni ne koristi pojam “nacionalna penzija” nego stalna socijalna pomoć za starije ili socijalna penzija, jer se radi o pravu koje bi se “naslonilo” na socijalnu pomoć.

Bio bi to i jedan od načina da se zaštiti penzijski sistem od proširenja prava, ali i da se ne podstiče siva ekonomija i praksa neplaćanja doprinosa.

Najugroženija grupa

Vlada tek treba da objavi tačan broj potencijalnih korisnika, a procene iznose od 40.000 do čak 85.000 osoba starijih od 65 godina koje nemaju uslove za mirovinu, te povremeno ili stalno primaju socijalnu pomoć. Uglavnom se radi o staricama koje žive same, koje su najugroženija grupa stanovništva.

“Stalna socijalna pomoć za starije” ili “nacionalna penzija” morala bi biti niža od najniže penzije koja se stiče za minimalnih 15 godina staža i trenutno iznosi oko 970 kuna (oko 130 evra). Tu najnižu penzijiu, takozvani penzionerski minimalac, prima svaki četvrti penzioner, a ni ona nije u celosti pokrivena uplatama doprinosa. Razlika se isplaćuje iz budžeta i ona godišnje dostiže 1,7 milijardi kuna.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci