Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na otvorenom – i kojima ne smeta hladna zima – Kolorado je postao vrhunski izbor.

Pun prirodnih ljepota, avantura na otvorenom i živahne kulture, Kolorado je divno mjesto za život – nažalost, ta želja dolazi sa ponekad visokom cijenom. Gradovi poput Boldera i Denvera postaju teško dostupni, posebno za penzionere sa fiksnim primanjima. Postoje i druge opcije koje su pristupačnije i nude mnoge iste stvari koje Kolorado čine privlačnim. “GoBankingRates” je razgovarao sa stručnjacima o njihovim najboljim izborima.

Jenoa Matthes je stručnjak za putovanja i osnivač The Travel Folk, sajta koji pruža kurirane rute i stručne savjete o planiranju putovanja. Ponudila je dvije odlične alternativne destinacije.

Flagstaf, Arizona

„Sjedeći na visokoj nadmorskoj visini u planinama, Flagstaf ima klimu izuzetno sličnu djelovima Kolorada sa svojim hladnim ljetima i blagim zimama gdje zapravo možete dobiti snijeg. Kao i Kolorado, postoji veliki fokus na otvorenom sa planinarenjem, brdskim biciklizmom, pa čak i skijanjem. Naravno, dobijate i one prelijepe zalaske sunca sa pogledom na okolne vrhove. Istorijski centar grada ima zabavnu atmosferu malog grada i zajednica zaista prihvata umjetnost“, rekao je Matthes.

Ešvil, Severna Karolina

„Smješten u planinama Blue Ridž, Ešvil uživa u četiri različita godišnja doba, baš kao i Kolorado, ali u pristupačnijem paketu. Ljetnja vrućina je ublažena nadmorskom visinom i u jesen imate prekrasno lišće. Aktivnosti na otvorenom obiluju od planinarenja i biciklizma do kajaka, a mještani su zaista prihvatili svoje korijene planinskog grada. Lično sam volio da šetam umjetničkim uličicama u centru grada ispunjenim živom muzikom, zanatskim pivima i još mnogo toga. Naravno, ima i malo južnjačkog gostoprimstva“, rekao je Matthes.

Vejn Kask, putopisac i izvršni direktor kompanije “Discover West Central Florida”, rekao je da postoji mnogo opcija za penzionisanje širom SAD koje nude sličan način života po mnogo nižoj cijeni. Podijelio je svojih pet najboljih izbora.

Meskuite, Nevada

„Smještena u blizini granice sa Arizonom, ova pustinjska oaza kombinuje toplo vrijeme, prekrasan pejzaž i život na jugozapadu. Između pogleda na crvene stijene i desetina golf terena, to je kao jeftinija verzija Kolorada. Stanovanje je takođe krađa, sa prosječnom vrijednošću kuće oko 300.000 dolara – mnogo manje nego što ćete platiti u Denveru ili Bolderu“, rekao je Kask.

Springfild, Misuri

„Nije planinsko, ali Springfild i dalje pruža obilje jezera, staza i parkova za boravak na otvorenom. Troškovi života su niski, kultura je bogata živom muzikom, a muzeji i domovi su veoma pristupačni po cijeni od oko 150.000 dolara. Ne možemo pobijediti Srednji zapad koji živi od budžeta za penziju“, rekao je Kask.

Ostin, Teksas

„Naravno, prilično je porastao, ali još uvijek ima onu opuštenu, spoljašnju atmosferu koja podseća na Kolorado. Ima mnogo planinarskih staza, odlične hrane i muzičkih scena, a aktivnosti ne manjka. Stanovanje u prosjeku košta oko 450.000 dolara — ne baš jeftino, ali razumnije od mnogih djelova Kolorada danas“, rekao je Kask.

Sent Džordž, Juta

„Sv. Džordž, Juta, odlična je opcija za pristupačnu penziju. Ovo je odlično mjesto za ljude koji vole prirodu jer je idealno za pješačenje i vožnju biciklom jer se nalazi u neposrednoj blizini Snežnog kanjona. Do Nacionalnog parka Zion potrebno je manje od sat vremena. Alternativa je jeftinija i ima koristi od prirodnih resursa Kolorada; tipične vrijednosti imovine su oko 355.000 dolara“, rekao je Kask.

Port Anđeles, Vašington

„Port Anđeles, Vašington, smešten je u prelijepom prirodnom pejzažu Olimpijskog poluostrva — okružen je planinama, jezerima, prašumom, pa čak ima i neravnu obalu. Za ljubitelje prirode, to je raj sa čudnim osjećajem malog grada. Stanovanje u prosjeku košta 400.000 dolara, što je veoma razumno u poređenju sa pogodnostima i ljepotom“, rekao je Kask.

Endi Medearis je stručnjak za putovanja, lovac na povoljne cijene i osnivač “Deals Points”, veb stranice o putovanjima, poenima, programima lojalnosti i kreditnim karticama. Podijelio je dva svoja najbolja izbora.

Hot Springs, Arkanzas

„Hot Springs ima nevjerovatnu mješavinu slikovitih šumskih pejzaža sa planine Kuačita, kao i jedinstvenu karakteristiku njihovih desetina bazena sa prirodnim toplim izvorima koji su razasuti po cijelom gradu. Mogućnost da lako natopite svoje bolne mišiće u termalnoj vodi nakon dana planinarenja ili pecanja u planinama je takav bonus. Osim toga, troškovi života su u prosjeku oko 16,5% niži od ostatka nacije. Cijene stanova su takođe 32% ispod prosjeka, što može mnogo da napreduje u penziji“, rekao je Medearis.

Lamar, Kolorado

Lamar je zapravo u Koloradu, ali on nudi većinu pogodnosti mnogo skupljih gradova kao što su Boulder i Denver.

„Lamar uspijeva da ponudi mnoge od istih pogodnosti koje dobijate od života u skupljim djelovima Kolorada, kao što je lak pristup veličanstvenim pogledima na Stenovite planine i aktivnostima kao što su kampovanje, pecanje, lov, itd – ali vam pruža te pogodnosti po skoro nevjerovatnoj skoro 30% smanjeni troškovi života u poređenju sa ostatkom zemlje u prosjeku. To je ogromno za istezanje vašeg gnezda što je više moguće. I vjerovali ili ne, cijene kuća su još uvijek 57% ispod nacionalnog prosjeka, rekao je Medearis.

(Izvor: YahooFinance)

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci