ODREŠILI KESU Minimalna penzija u FBiH biće 400 KM

Zavod penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO/MIO) FBiH za povećanje penzija u ovoj godini planira dobro odrešiti kesu te u tu namenu izdvojiti 90 miliona KM, saznaje Avaz.

Iz Zavoda PIO potvrdili su da će od 15. aprila doći do redovnog usklađivanja penzija koje je predviđeno novim zakonom o PIO-u, a koji je na snagu stupio 1. marta prošle godine. Ovim povećanjem od tri do 3,5 odsto biće obuhvaćeni svi penzioneri u FBiH osim oni koji imaju najveća primanja od 2.174 KM, a takvih je oko 500 od ukupno 413.000 korisnika.

Iz Zavoda tvrde da su stvoreni svi uslovi za rast penzija.

– Zakonom je predviđeno da se usklađivanje izvrši po objavi službenih podataka o rastu realnog BDP-a i indeksa potrošačkih cena. Mi ćemo nakon njihove objave doneti odluku i spremni smo primeniti povećanje – potvrdio je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO/MIO.

Inače, isplata će se raditi retroaktivno. Tako bi na penzionerskim čekovima koji budu deljeni 5. maja trebalo biti i više novca, a rast od tri do 3,5 odsto obuhvatiće penzije za januar, februar, mart i april. Kako navodi Kvesić, to će biti peto povećanje po odredbama novog zakona, prenosi Srpskainfo.

Podsećamo, u februaru je vanrednim povećanjem minimalna penzija porasla za 11 KM, odnosno 3,2 odsto, i sada iznosi 359 KM, a sa novim povećanjem koje će uslediti za mesec, trebala bi biti oko 370 KM.

Plan je da se minimalna penzija poveća na 400 KM, a to će biti moguće zbog narednih vanrednih povećanja koja su predviđena novim zakonom.

Isplata iz budžeta 

Podsetimo, od januara 2020. godine preći će se na tzv. trezorski sistem kojim će se nedostajuća sredstva za isplatu penzija osiguravati iz budžeta FBiH.

– Novim zakonom o PIO, koji je stupio na snagu u martu, predviđeno je da se sva nedostajuća sredstva osiguraju iz budžeta do petog u mesecu – pojašnjavaju iz Zavoda i dodaju da će to biti garancija isplate penzija bez obzira na to kakav bude priliv sredstava.

 

penzioneri.me

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci