DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju

U JU Dom starih „Podgorica“ trenutno boravi 212 korisnika, od čega 118 na odjeljenju gerijatrije, 20 na odjeljenju demencije i 74 na odjeljenju palijativne njege. Najstarija korisnica ima 100 godina, a najmlađa 49.

“Interesovanje za boravak u Domu je u stalnom porastu, a u ovom trenutku na listi čekanja su 132 zahtjeva. Ukupan kapacitet Doma je 274 što znači da još uvijek ima slobodnih mjesta, međutim za nastavak prijema novih korisnika, neophodno je zaposliti dodatni kadar”, kaže direktorica javne ustanove Dom starih “Podgorica” Jelena Šofranac.

Međutim u Domu ima slobodnih mjesta koja ne mogu biti popunjena bez zapošljavanja novog kadra.

„Za popunjavanje svih smještajnih kapaciteta neophodno je zapošljavanje dodatnog kadra, a prvenstveno zaposlenih koji su u direktnom radu sa korisnicima: medicinske sestre/tehničari, njegovateljice, servirke i higijeničarke. Svaki posao u Domu je zahtjevan i nosi veliku odgovornost uzimajući u obzir zdravstveno stanje korisnika. Uslovi rada su dobri posebno u pogledu prostora, opreme, organizacije, kao i samog timskog rada i generalno pozitivne atmosfere koja vlada među zaposlenima i korisnicima”, poručila je Šofranac.

Cijene smještaja od 400 do 700 eura

Kada je riječ o cijenama smještaja u Domu one se, kako kaže Šofranac, kreću od 400 do 700 eura, zavisno od primanja i statusa korisnika.

“Korisnici i srodnici koji su dužni da učestvuju u izdržavanju u skladu sa Porodičnim zakonom, učestvuju u plaćanju troškova usluge smještaja u Domu. Korisnici čija primanja nisu dovoljna da pokriju cjelokupne troškove smještaja pravo na uslugu ostvaruju posredstvom nadležnih centara za socijalni rad. U tom slučaju cijena smještaja se kreće od 400 eura do 550 eura, a korisnici participiraju u skladu sa svojim mogućnostima“, pojašnjava Šofranac.

Sa druge strane korisnici čija su primanja veća tj. dovoljna za pokrivanje cjelokupnih troškova smještaja, potpisuju direktno ugovor sa Domom, a cijena zavisi od njihovog zdravstvenog stanja i posebnih zahtjeva (jednokrevetna, dvokrevetna soba ili apartman).

„U tom slučaju cijene se kreću od 500 do 700 eura mjesečno. U Domu trenutno ima korisnika čije cjelokupne troškove smještaja pokriva država, kao i onih koji sve troškove pokrivaju iz sopstvenih prihoda“, navodi Šofranac.

Pored toga cijene smještaja u slučaju ostvarivanja prava preko nadležnih centara za socijalni rad određuje Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

„U slučaju neposrednog ugovaranja Zakon daje mogućnost da onaj ko pruža uslugu definiše cijenu, a na osnovu prethodno utvrđenih kriterijuma“, zaključila je Šofranac.

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci