Gojazne starije osobe češće padaju

Starije osobe koje su gojazne su sklonije potencijalno onesposobljavajućim padovima od svojih vitkijih vršnjaka, ali su one najgojaznije donekle zaštićenije od posledica pada, poručuje tim američkih stručnjaka s Univerziteta Sirakuza.

Kad gojazne osobe izgube oslonac, one su često manje sposobne da brzo reaguju i spreče pad, a teže podnose povrede nego mršavi ljudi, ističe američki tim, a prenosi Rojters.

Na uzorku od 10.755 osoba starosti od 65 godina naviše, stručnjaci s pomenutog univerziteta su utvrdili da su one gojazne od 12 do 50 odsto većim rizikom da tokom dvije godine dožive pad nego njihovi vršnjaci normalne težine.

Najveće povećanje rizika od pada beleži se kod najgojaznijih, onih s indeksom tjelesne mase (BMI) od 40 i više. To su muškarci oko 45 kilograma teži i žene oko 36 kilograma teže nego što je normalno.

Međutim, te osobe su zbog veće gustine kostiju i debljeg sloja masnog tkiva, za trećinu zaštićenije od povreda pri padu nego njihove manje gojazne kolege.

Gojazni ispitanici čiji je BMI 30 do 34,9 su pod 17 odsto većim rizikom da od posledica pada ostanu onesposobljeni nego njihovi vršnjaci normalne telesne trežine.

Gojazni ispitanici čiji je BMI bio 35 do 39,9 su pod čak 39 odsto većim rizikom da posle pada ostanu onesposobljeni nego njihovi vršnjaci normalne težine.

Procjenjuje se da je u SAD više od trećine ljudi od 65 godina i starijih gojazno, a sličan procenat osoba te starosne kategorije doživi pad svake godine.

Vjerovatno je da će se i procenat gojaznih starijih osoba i onih među njima koje padaju u budućnosti povećavati. “To je još jedan razlog da se gojaznost smatra važnim problemom javnog zdravlja”, ističe Kristin Hajms, jedna od učesnika u ovom istraživanju.

Slične novosti

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci