Ne pretjerujte: Ishrana tokom slavskih i prazničnih dana

Vrijeme je praznika i slava i obilnih trpeza, pa prilikom sjedanja za prazničnu trpezu trebalo bi se sjetiti da preobilni obroci dovode do nepotrebnog preopterećenja želuca i cijelog organizma. Zimi najčešće dolazi do povećanja tjelesne težine, javljaju se respiratorne infekcije a uslijed suženog izbora svježih namirnica može doći i do deficita određenih hranljivih materija.

I nelagodnosti različitog stepena kod hroničnih bolesnika mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Stručnjaci upozoravaju da nagli prelazak sa nemasne na masnu hranu, kao i povećan unos mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe. Svake godine u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika najveći broj intervencija dežurnih zdravstvenih službi je upravo zbog neumjerenog konzumiranja hrane i pića.

Osnovna preporuka pravilne ishrane u vrijeme predstojećih praznika je jedino – umjerenost. Preobilni obroci kod hroničnih bolesnika mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Masna hrana provocira tegobe probavnog sistema, žučne kese, a slana hrana visok krvni pritisak koji dalje prourokuje veoma ozbiljne komplikacije.

Pored umjerenosti ne bi trebalo zaboraviti ni ostale savjete koji se odnose na pravilnu ishranu, a to su raznovrsnost, mješovita hrana uz dovoljno voća i povrća, o čemu posebno treba voditi računa, jer je sezona gripa i respiratornih infekcija.

Zimski period karakteriše veliki broj slava i proslava gdje se konzumiraju veće količine hrane i alkoholnih pića. Organizam se opterećuje velikom količinom masti životinjskog porijekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju.

Ne odlaziti na ovakvu vrstu skupova gladnog stomaka (neki ne jedu cio dan jer se čuvaju za slavu!?) Popiti čašu obične ili mineralne vode pre obroka. Voditi računa o količini. Veći dio tanjira ispuniti svežom salatom a preostali dio ostalim namirnicama. Izbjegavati tzv. kalorijske bombe kao što je ruska salata, gibanice, masna mesa. Obratiti pažnju na količinu alkohola. Na primjer, preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina a dva za muškarce.

Jesti polako, svjesno, jer se za vrijeme razgovora najčešće ne obraća pažnja na količinu hrane koja se pojede. Izbjegavati torte već se radije opredijeliti za tzv. sitne kolače i zadržati se na 1-2 kolača.

Nepravilno sproveden post može biti uzrok taloženja kilograma. Uslijed izbacivanja namirnica životinjskog porijekla može se javiti povećan osjećaj gladi, pa se uzimaju namirnice bogate ugljenim hidratima i biljnim mastima.

Praktikovati izbalansiranu ishranu bogatu proteinima biljnog porijekla kao što su soja i ostale mahunarke, integralne žitarice, dovoljno svježeg voća i povrća.

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci