Ne pretjerujte: Ishrana tokom slavskih i prazničnih dana

Vrijeme je praznika i slava i obilnih trpeza, pa prilikom sjedanja za prazničnu trpezu trebalo bi se sjetiti da preobilni obroci dovode do nepotrebnog preopterećenja želuca i cijelog organizma. Zimi najčešće dolazi do povećanja tjelesne težine, javljaju se respiratorne infekcije a uslijed suženog izbora svježih namirnica može doći i do deficita određenih hranljivih materija.

I nelagodnosti različitog stepena kod hroničnih bolesnika mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Stručnjaci upozoravaju da nagli prelazak sa nemasne na masnu hranu, kao i povećan unos mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe. Svake godine u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika najveći broj intervencija dežurnih zdravstvenih službi je upravo zbog neumjerenog konzumiranja hrane i pića.

Osnovna preporuka pravilne ishrane u vrijeme predstojećih praznika je jedino – umjerenost. Preobilni obroci kod hroničnih bolesnika mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Masna hrana provocira tegobe probavnog sistema, žučne kese, a slana hrana visok krvni pritisak koji dalje prourokuje veoma ozbiljne komplikacije.

Pored umjerenosti ne bi trebalo zaboraviti ni ostale savjete koji se odnose na pravilnu ishranu, a to su raznovrsnost, mješovita hrana uz dovoljno voća i povrća, o čemu posebno treba voditi računa, jer je sezona gripa i respiratornih infekcija.

Zimski period karakteriše veliki broj slava i proslava gdje se konzumiraju veće količine hrane i alkoholnih pića. Organizam se opterećuje velikom količinom masti životinjskog porijekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju.

Ne odlaziti na ovakvu vrstu skupova gladnog stomaka (neki ne jedu cio dan jer se čuvaju za slavu!?) Popiti čašu obične ili mineralne vode pre obroka. Voditi računa o količini. Veći dio tanjira ispuniti svežom salatom a preostali dio ostalim namirnicama. Izbjegavati tzv. kalorijske bombe kao što je ruska salata, gibanice, masna mesa. Obratiti pažnju na količinu alkohola. Na primjer, preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina a dva za muškarce.

Jesti polako, svjesno, jer se za vrijeme razgovora najčešće ne obraća pažnja na količinu hrane koja se pojede. Izbjegavati torte već se radije opredijeliti za tzv. sitne kolače i zadržati se na 1-2 kolača.

Nepravilno sproveden post može biti uzrok taloženja kilograma. Uslijed izbacivanja namirnica životinjskog porijekla može se javiti povećan osjećaj gladi, pa se uzimaju namirnice bogate ugljenim hidratima i biljnim mastima.

Praktikovati izbalansiranu ishranu bogatu proteinima biljnog porijekla kao što su soja i ostale mahunarke, integralne žitarice, dovoljno svježeg voća i povrća.

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci