Vlada nije ispoštovala rok Ustavnog suda, još pišu izmjene Zakona o PIO

Vlada nije postupila po odluci Ustavnog suda jer Skupštini u predviđenom roku od 30 dana nije dostavila izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazali su “Vijestima” da će to biti urađeno uskoro i da će predložiti Skupštini da o ovom pitanja raspravlja po hitnom postupku.

U Službenom listu je 3. novembra objavljena odluka Ustavnog suda kojim je ukinuta odredba iz člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojom je bila predviđeno da u penziju mogu ići žene sa 64 i muškarci sa 66 godina ako imaju minimum 15 godina staža.

Ustavni sud je istom odlukom naredio Vladi da u roku od 30 dana donese novi tekst zakona, koji mora biti u skladu sa ocjenom Suda da žene ne smiju biti pozitivno diskriminisane u odnosu na muškarce. Taj rok je istekao u ponedjeljak 4. decembra.

Socijalni savjet je dva dana ranije, na sjednici u subotu, donio odluku da Vladi predloži rješenje da i žene i muškarci u penziju mogi ići sa 65 godina starosti uz minimum 15 godina staža. Dogovoreno je i da se napravi izmjena u vezi sa tim da se u penziju ide sa 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine starosti.

Međutim, ni 4. decembra, ni na sjednici Vlade u četvrtak 7. decembra nije usvojen predlog izmjena Zakona o PIO koji bi bio poslat Skupštini, a zbog toga su “Vijesti” pitale Vladu i Ministarstvo rada i socijalnog staranja zašto nije ispunjen rok iz odluke Ustavnog suda.

“Izradi nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju prethodio je dijalog sa socijalnim partnerima, nakon čega se otpočelo sa ostalim procedurama koje prethode donošenju zakona. Sve navedeno je zahtijevalo vrijeme, pa je to razlog za kašnjenje u podnošenju predloga zakona Skupštini Crne Gore. Vlada će, zbog naprijed navedenog, predložiti Skupštini Crne Gore da u skladu sa članom 151 Poslovnika Skupštine Crne Gore ovaj zakon donese po hitnom postupku”, navedeno je u odgovoru iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Vijesti” su pitale i Ustavni sud da li ih je Vlada obavijestila zbog čega nije postupila po odluci Ustavnog suda, kao i šta sada može preuzeti Ustavni sud zbog toga što Vlada nije postupila po njegovoj odluci, ali nisu dobili odgovor.

Zasad bez izmjene zakona za srazmjerne penzionere

Povećanje minimalne penzije neće se odnositi na korisnike srazmjernih penzija, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Vijesti” su pitale da li će u izmjenama Zakona o PIO, koje Vlada treba da pošalje Skupštini, biti definisano da zbir penzija koje primaju srazmjerni penzioneri ne bude manji od minimalne penzije u Crnoj Gori, kao što je ranije najavljivano.

Nakon odluke Ustavnog suda, grupa takozvanih srazmjernih penzionera obratila se Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kako bi i oni bili obuhvaćeni ovom izmjenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Srazmjerni penzioneri su građani Crne Gore koji su pravo na penziju stekli objedinjujući radni staž koji su imali iz dvije ili više bivših jugoslovenskih republika, na osnovu međudržavnih ugovora. Penzioni fond svake države je izračunao iznos penzija koji treba da im isplaćuje za radni staž koji su imali na njenoj teritoriji.

Ovih penzionera ima oko 11 hiljada u Crnoj Gori i za njih prema sadašnjem Zakonu o PIO ne važi granica minimalne penzije, pa većina prima znatno niže iznose. Oni nisu primali ni jednokratne pomoći koje je proteklih godina dijelila Vlada, drugim penzionerima.

(vijesti)

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci