Srazmjerni penzioneri bez uvećanja penzija od januara

Povećanje minimalne penzije neće se odnositi na korisnike srazmjernih penzija, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Vijesti” su pitale da li će u izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje Vlada treba da pošalje Skupštini, biti definisano da zbir penzija koje primaju srazmjerni penzioneri ne bude manji od minimalne penzije u Crnoj Gori, kao što je ranije najavljivano.

Nakon odluke Ustavnog suda, grupa takozvanih srazmjernih penzionera obratila se Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kako bi i oni bili obuhvaćeni ovom izmjenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Srazmjerni penzioneri su građani Crne Gore koji su pravo na penziju stekli objedinjujući radni staž koji su imali iz dvije ili više bivših jugoslovenskih republika, na osnovu međudržavnih ugovora. Penzioni fond svake države je izračunao iznos penzija koji treba da im isplaćuje za radni staž koji su imali na njenoj teritoriji.

Ovih penzionera ima oko 11 hiljada u Crnoj Gori i za njih prema sadašnjem Zakonu o PIO ne važi granica minimalne penzije, pa većina prima znatno niže iznose. Oni nisu primali ni jednokratne pomoći koje je proteklih godina dijelila Vlada, drugim penzionerima.

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci