Nove tarife EPCG: Uz sijalicu i ćebe, pa ko pretekne

Ko namjerava da struju plaća po nižoj tarifi i troši svega do 300 kilovat-časova mjesečno, moraće da se odrekne brojnih električnih uređaja i da pali dvije sijalice ne duže od četiri sata dnevno.

To tvrde iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na osnovu računice koju su izveli.

“Kada bi se mjesečna potrošnja od 300 kilovat-časova, do koje važe niže cijene, svela na dnevni nivo, to bi značilo da bi domaćinstvo moglo da koristi samo mali frižider, radijator bi radio dva sata, šporet i bojler po sat, veš mašina pola sata, televizor bi se gledao dva sata, dok bi se palile samo dvije sijalice i one bi radile ukupno četiri sata”, ističu iz MANS-a.

Iako Vlada tvrdi da je za domaćinstvo dovoljna mjesečna potrošnja struje od 300 kilovata, računica Programa za javne finansije MANS-a pokazuje da ta količina nije dovoljna za dostojanstven život čak ni samca, a kamoli domaćinstva, tvrdi kordinatorka tog programa Ines Mrdović.

Predstavnici NVO sektora, kako saznaju “Vijesti” nezvanično u Vladi, razgovarali su nedavno tim povodom sa činovnicima Ministarstva ekonomije.

Iz tog resora i Elektroprivrede (EPCG) nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o računici MANS-a.

“Vlada ne kaže koja bi odricanja zahtijevala potrošnja od 300 kilovata mjesečno i nedavno je do te granice zadržala staru cijenu za subvenciju, koju potrošači plaćaju za struju iz malih hidroelektrana i vjetroelektrana, dok je preko te granice dvaput veća cijena subvencije za svaki potrošeni kilovat”, navela je Mrdovićeva.

Za domaćinstva koja troše do 300 kilovata mjesečno važi samo jedna naknadna za podsticanje obnovljivih izvora koja iznosi 0,47 centi po kilovatu. Ko potroši više, dužan je da plati i novu naknadu od 0,94 centa po kilovatu. To je, između ostalog, predviđeno odlukom o novom poskupljenju struje…

Prema podacima Monstata, kako je istakla Medović, prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je između tri i četiri.

Svođenje na potrošnju od 300 kilovata mjesečno, tokom hladnih zimskih mjeseci, dodaje Mrdović, značilo bi da članovi domaćinstva većinu dana moraju da provedu van stana, ili pod ćebetom, jer bi radijator mogli da uključe samo dva sata dnevno.

“Bojler bi radio sat dnevno, pa je pitanje da li je to dovoljno da se zagrije voda za potrebe tokom cijelog dana. Veš mašina bi u prosjeku radila pola sata, te bi je, u skladu sa programom rada, uključivali jednom do dva puta sedmično”, istakli su iz MANS-a.

Domaćinstvo bi, prema kalkulaciji te NVO, “moralo da ima i mali frižider koji troši do 0,2 kilovata po satu, za razliku od većih, takozvanih porodičnih frižidera, koji troše duplo više struje.

“To bi ih natjeralo da nabavljaju hranu za po nekoliko dana, jer ne bi mogli da je zamrzavaju. Ringla i rerna bi mogla da se pali po sat dnevno, televizija bi se gledala dva sata, a dvije štedne sijalice bi radile po dva sata. I dok bi na jednoj strani morali konstantno da vode računa koliko vremenski uključuju uređaje, sa druge strane bi morali da zaborave na korišćenje niza drugih, poput usisivača, pegle, mašine za suđe, fena za kosu, aspiratora ili mikrotalasne”, saopštila je Mrdović.

Mrdović: Vlada bi da nas vrati u prošli vijek

Budući da su danas mobilni telefoni i lap-topovi uobičajena potreba, članovi domaćinstva bi, prema kalkulaciji MANS-a, “morali da se snalaze i uređaje pune van stana”.

“Takođe bi morali da zaborave na miksere, blendere, tostere, rutere, risivere, grijalice u kupatilu i ostale aparate, koji su danas sastavni dio većine domaćinstava. To znači da se čovjek, uzimajući u obzir današnje stilove života, ne odriče samo komfora, već i svojih osnovnih potreba, te da Vlada Crne Gore bukvalno svoje građane želi da vrati u prošli vijek”, kaže Mrdovićeva.

Vlada i EPCG su novo poskupljenje cijene struje odgodili za 1. maj, kada bi sadašnji prosječni računi trebalo da budu uvećani za dodatnih 2,7 odsto.

 

penzioneri.me/bankar.me

Slične novosti

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci