Nove tarife EPCG: Uz sijalicu i ćebe, pa ko pretekne

Ko namjerava da struju plaća po nižoj tarifi i troši svega do 300 kilovat-časova mjesečno, moraće da se odrekne brojnih električnih uređaja i da pali dvije sijalice ne duže od četiri sata dnevno.

To tvrde iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na osnovu računice koju su izveli.

“Kada bi se mjesečna potrošnja od 300 kilovat-časova, do koje važe niže cijene, svela na dnevni nivo, to bi značilo da bi domaćinstvo moglo da koristi samo mali frižider, radijator bi radio dva sata, šporet i bojler po sat, veš mašina pola sata, televizor bi se gledao dva sata, dok bi se palile samo dvije sijalice i one bi radile ukupno četiri sata”, ističu iz MANS-a.

Iako Vlada tvrdi da je za domaćinstvo dovoljna mjesečna potrošnja struje od 300 kilovata, računica Programa za javne finansije MANS-a pokazuje da ta količina nije dovoljna za dostojanstven život čak ni samca, a kamoli domaćinstva, tvrdi kordinatorka tog programa Ines Mrdović.

Predstavnici NVO sektora, kako saznaju “Vijesti” nezvanično u Vladi, razgovarali su nedavno tim povodom sa činovnicima Ministarstva ekonomije.

Iz tog resora i Elektroprivrede (EPCG) nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o računici MANS-a.

“Vlada ne kaže koja bi odricanja zahtijevala potrošnja od 300 kilovata mjesečno i nedavno je do te granice zadržala staru cijenu za subvenciju, koju potrošači plaćaju za struju iz malih hidroelektrana i vjetroelektrana, dok je preko te granice dvaput veća cijena subvencije za svaki potrošeni kilovat”, navela je Mrdovićeva.

Za domaćinstva koja troše do 300 kilovata mjesečno važi samo jedna naknadna za podsticanje obnovljivih izvora koja iznosi 0,47 centi po kilovatu. Ko potroši više, dužan je da plati i novu naknadu od 0,94 centa po kilovatu. To je, između ostalog, predviđeno odlukom o novom poskupljenju struje…

Prema podacima Monstata, kako je istakla Medović, prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je između tri i četiri.

Svođenje na potrošnju od 300 kilovata mjesečno, tokom hladnih zimskih mjeseci, dodaje Mrdović, značilo bi da članovi domaćinstva većinu dana moraju da provedu van stana, ili pod ćebetom, jer bi radijator mogli da uključe samo dva sata dnevno.

“Bojler bi radio sat dnevno, pa je pitanje da li je to dovoljno da se zagrije voda za potrebe tokom cijelog dana. Veš mašina bi u prosjeku radila pola sata, te bi je, u skladu sa programom rada, uključivali jednom do dva puta sedmično”, istakli su iz MANS-a.

Domaćinstvo bi, prema kalkulaciji te NVO, “moralo da ima i mali frižider koji troši do 0,2 kilovata po satu, za razliku od većih, takozvanih porodičnih frižidera, koji troše duplo više struje.

“To bi ih natjeralo da nabavljaju hranu za po nekoliko dana, jer ne bi mogli da je zamrzavaju. Ringla i rerna bi mogla da se pali po sat dnevno, televizija bi se gledala dva sata, a dvije štedne sijalice bi radile po dva sata. I dok bi na jednoj strani morali konstantno da vode računa koliko vremenski uključuju uređaje, sa druge strane bi morali da zaborave na korišćenje niza drugih, poput usisivača, pegle, mašine za suđe, fena za kosu, aspiratora ili mikrotalasne”, saopštila je Mrdović.

Mrdović: Vlada bi da nas vrati u prošli vijek

Budući da su danas mobilni telefoni i lap-topovi uobičajena potreba, članovi domaćinstva bi, prema kalkulaciji MANS-a, “morali da se snalaze i uređaje pune van stana”.

“Takođe bi morali da zaborave na miksere, blendere, tostere, rutere, risivere, grijalice u kupatilu i ostale aparate, koji su danas sastavni dio većine domaćinstava. To znači da se čovjek, uzimajući u obzir današnje stilove života, ne odriče samo komfora, već i svojih osnovnih potreba, te da Vlada Crne Gore bukvalno svoje građane želi da vrati u prošli vijek”, kaže Mrdovićeva.

Vlada i EPCG su novo poskupljenje cijene struje odgodili za 1. maj, kada bi sadašnji prosječni računi trebalo da budu uvećani za dodatnih 2,7 odsto.

 

penzioneri.me/bankar.me

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci