Obilježeno 75 godina bitke na Sutjesci, brojni predstavnici iz Crne Gore

Na Tjentištu je održana tradicionalna svečenosti povodom 75 godine od velike bitke na Sutjesci.

Ponovo su se u velikom broju vijorile trobojke sa zvijezdom petikrakom i druga obelježja i znamenja iz NOB-a,nošena od strane mladih a i starijih iz raznih krajeva bivše SFRJ.

Na poziv Vlade republike Srpske i Blagoja Gajića, predsjednika SUBNOR-a Republike Srpske, svečanosti su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, SUBNOR-a Slovenije, kao i prestavnici i brojne delegacije gradova bivše SFRJ i delegacije ambasada.

Vijence su položili i poklonili se sjenima heroja Sutjeske Delegacija SOBNOR-a Crne Gore na čelu sa Predsjednikom SOBNOR-a, Radojicom Radojevićem. Na skupu su prisustvovale brojne delegacije SOBNOR-a Crne Gore i to – OBNOR-a 1941-1945 iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana, Pljevalja, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara ,Danilovgrada, Cetinja i Plužina, te delegacije OBNOR-a gradskih opština Golubovci i Tuzi koji baštine jugoslovensku ideju i koji su položili vijence na spomenik i delegacija vojnih penzionera iz Podgorice.

Skup je otvorio i pozdravio prisutne Predsjednik Opštine Foča. Prestavnike boračkih organizacija i sve prisutne pozdravili su prestavnik boračke organizacije Republike Srpske i zamjenik predsjednika SUBNOR-a Srbije General Vidosav Kovačević. Ispred SOBNOR-a Crne Gore Skup je pozdravio Radojica Radojevic, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, koji je izmedju ostalog istakao:

“Na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja, danas smo se okupili da i ove godine ovog 10 juna odamo dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima, slobodarima i junacima velike bitke na Sutjesci. Sutjeska je bila i ostala simbol našeg prkosa, našeg ponosa, naše uzletište u najtežim trenucima dramatične borbe za slobodu i uzvišene ljudske ideale pravde i istine. Ovdje na Sutjesci , pokazali smo čitavom svijetu kakvi su bili Titovi partizani – nepobjedivi i nezadrživi, ma koliko se trudili fašisti da ih unište. Sutjeska su naši Termopili Treće divizije i komandanta Save Kovačevića za spas ranjenika, gdje su mnogi poginuli, ali je izvojevana veličanstvena pobjeda. Ovdje u dolini heroja u miru i tišini leži poginulo pokoljenje partizana izginulih uz nevidjeni herojizam, koji su vjerovali u svoja djela, koji nijesu žalili svoje živote, kada je u pitanju domovina i njena sloboda. Ovdje smo danas da pošaljemo poruku mladjim generacijama da vide, da znaju koliko vrijedi sloboda – kolika je cijena za nju plaćena. Da ne zaboravljaju slobodarski zov naših predaka. Još jedna poruka, danas, mogla bi da se uputi sa Sutjeske: fašizam nije mrtav. On živi u nasilju moćnika, u bombardovanju, u rušenju, u trovanju, u sijanju mržnje, u otimanju bogastva malih naroda, u ubijanju nevinih i neduznih. A mi smo uprkos svega ostajali uspravno na polju ljudskosti, poštenja i prijateljske ljubavi.
Danas smo se okupili i da se sa pijetetom sjetimo svih naših slobodarskih predaka i onih koji počivaju ovdje, ali i mnogih bez groba i mramora širom nekadašnje naše domovine. Klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti.”
U ime vlade Republike Srpske skup i prisutne borce pozdravio je ministar rada i boračke zastite, Milenko Savanović. Inače skupu je prisustvovao i izaslanik predsjednika Republike Srpske, izaslanik predsjednika Skupštine Republike Srpske kao i ataše iz Ruske federacije.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci