Pet saveta za starije od 50 godina koji žele da pokrenu sopstveni biznis

Ako imate dobru poslovnu ideju, za pokretanje biznisa nikada nije kasno.

Nije malo onih koji su u zrelim godinama zakoračili u poslovne vode i uspeli. Američki magazin Forbs predstavlja 5 korisnih saveta koji vam mogu pomoći ukoliko se odlučite za krucijalnu promenu u vašoj karijeri – pokretanje vlastitog posla u pedesetim.

Dobro se pripremite

Nađite mentora ili nekoga ko će vas voditi kroz proces pokretanja posla. Ako vam nedostaju neke veštine ili se ne snalazite u, na primer, internet marketingu, upišite kurs, seminar ili edukaciju idodatno se informišite. Povežite se s ljudima koji znaju više od vas i koji vam mogu pomoći korisnim savetom ili vas uputiti nekome čiji bi vam savet mogao dobro doći. Ne krećite neinformisani. Iako ćete mnogo toga naučiti u hodu, dobri temelji su pola posla.

Saznajte što više informacija o vašim budućim klijentima

U krugu poznanika i prijatelja započnite priču o tome da pokrećete vlastiti posao. Prijavite se na kurs, prekvalifikaciju ili seminar. Tamo takođe komunicirajte vašu nameru. Povratne informacije koje dobijete će vam sasvim sigurno pomoći da se bolje pozicionirate i jasnije odredite vašu ciljnu grupu.

Neki od ljudi koje susrećete biće vaši novi klijenti. Važno je saznati koje su njihove želje i potrebe, što biste još mogli ponuditi, a da već nemaju konkurenti, kako formirati cene… Jedno je teorija, ali tek nam praksa pokaže pravi smer.

Napravite poslovni plan

biznis sajt, business, arhitekta, projektovanje, nacrt

Foto-ilustracija: Shutterstock

O ovom ćete često slušati i čitati. Ne postoji striktna metodologija izrade poslovnog plana koja se primenjuje na sve, već se pristup može razlikovati od preduzetnika do preduzetnika. Ipak, osnovno je pravilo da se najprije predstavi investitor, opiše razvoj ideje, istraži tržište, konkurencija… Potom se razrađuju finansijski i drugi elementi vašeg poslovnog plana. Poslovni plan vam pomaže u jasnom sagledavanju poslovne prilike, pomaže vam u lakšem usmeravanju i vođenju poslovnih aktivnosti, a ukoliko zatreba, pomoći će vam i u pronalasku izvora finansiranja.

Sredite lične finansije

– Kada pokrećete posao, vaše lične finansije postaju neodvojive od poslovnih – kaže David Dids, profesor preduzetništva u Mineapolisu.

Napominje da ih upravo zbog toga treba znati vrlo dobro da rasporedite i tačno odredite koliko vam je mesečno novca potrebno za pokrivanje osnovnih troškova. Mnogi ne razmišljaju na takav način i ne shvataju ozbiljno nadzor nad finansijama te se u prvim mesecima nako pokretanja posla vrlo lako izgube kontrolu već na samom početku.

Odredite prioritetne izvore finansiranja

Slično kao i prethodni pasus, ovaj takođe naglašava važnost jasnog uvida u finansije. Ako započinjete preduzetničku priču ulaganjem isključivo ličnih sredstava (ne sredstava dobijenih na konkursima i sl.), odredite iz kojeg će ona izvora dolaziti. Ukoliko imate nešto ušteđevine koju ste namenili za neke druge svrhe, ne dirajte tu ušteđevinu, čak i ako dođete „u napast. Morate uvek da znate odakle i koliko uzimate i s koliko novca raspolažete.

(investitor)

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci