Uloga bake i deke u vaspitanju unuka: Da li se miješati?

Vaspitanje djece posao je roditelja, a bake i deke bi tu samo trebalo da pripomognu. Da je nekada starijim članovima porodice teško kada greške svoje djece gledaju sa strane, priznaju i stručnjaci, ali su saglasni da svako miješanje može da izazove brojne konflikte. Zato je bezuslovna ljubav ono što bi bake i deke mališanima trebalo da pruže.

Mlade porodice, u kojima mame i tate odlaze ujutru na posao i vraćaju se uveče, zavise u velikoj mjeri od baka i deka. Oni koji žive daleko od roditelja znaju koliko je teško prepustiti dijete neznancu, umjesto osobi koja ih je odgajila.

– Bake i deke su važni u vaspitanju djece, a najbitnija je bezuslovna ljubav koju im pružaju – navodi psihoterapeut Zoran Milivojević. – Danas većina mladih porodica zavisi od starijih članova. Onima, koji žive daleko od svojih ili su im roditelji umrli, vidimo koliko je teško da odgajaju djecu. Ipak, problemi su brojni ukoliko mališane odgajaju i roditelji i bake i deke. Tako, ako je jedan roditelj zadovoljan načinom na koji su ga njegovi otac i majka vaspitali, taj model želi da primeni i na novom članu porodice. Ako oba partnera žele da vaspitaju najmlađe na “način svojih roditelja” dolazi do konflikta prvenstveno među njima. U takvoj situaciji važna je njena mama, jer je ženi majčino mišljenje bitno, dok prema svekrvi osjeća poštovanje. I obrnuto. Tada lako može da dođe do svađe i takmičenja između baka oko toga koja je u pravu. To se na svaki način mora izbjeći.

Milivojević govori da je problem i kada roditelji djeteta nisu zadovoljni vaspitanjem koje su dobili od svojih. Zato uvode novine. Dopuštaju ono što njima nije bilo dozvoljeno, pružaju uskraćeno. Na novotarije bake i deke gledaju sa neodobravanjem, kao nešto što kvari mališane. Pa dok su kod njih, pokušavaju da ih vaspitaju na svoj starinski način. Uvjereni da će im pokvariti najmlađe, kao i njih, roditelji im sve rjeđe djecu povjeravaju na čuvanje. I opet lako dođe do svađe, rasprava oko toga koji je način bolji, ko je u krivu.

– Seniori moraju da priznaju da su njihova djeca odrasla. Ako to ne urade, ćerka će od majke stalno čuti: “Nemaš ti pojma, pusti mene da ti pokažem”. Tada baka majci oduzima autoritet, prevaspitava je, i dolazi do novih sukoba. Ćerka počinje da se buni i nastaje “rat”. U tom slučaju, jedino rješenje je distanca, što je šteta za unuke – ističe psihoterapeut.

Sagovornik “Novosti” naglašava da je vaspitanje djece primarni zadatak roditelja, a bake i deke bi trebalo samo da im pripomognu.

– Da bi se izbjegle sve moguće neprijatnosti, potrebno je da svi sjednu za sto i da se dogovore – ističe Milivojević. – Partneri bi prvo sa svojim roditeljima trebalo da vide da li oni hoće i koliko mogu da pomognu. Ali i da im stave do znanja da je njihova riječ poslednja kada je vaspitanje novog člana porodice u pitanju. Možda baka i deka žele da uživaju u penziji, a ne da stalno čuvaju unuke. To je sasvim u redu i to treba saopštiti djeci, da znaju da ne računaju u tolikoj mjeri na njih. Ako seniori žele pak stalno da budu prisutni, roditelji moraju da povuku granicu. Bake i deke moraju da shvate da su roditelji ti koji vaspitavaju djecu i da je potrebno da podrže odabrani model odgoja. Moraju da prihvate da su se vremena promijenila, da vjeruju da je takav način vaspitanja najbolji za njihove unuke, kao i da pokažu tolerantnost u svim situacijama.

VJEČNE VRIJEDNOSTI

Roditelji, da bi dobro vaspitali dijete, moraju da znaju u kakvom vremenu će ono živjeti. Danas, kako kaže psihoterapeut Zoran Milivojević, oni ne znaju kakvo će društvo biti sjutra. Sve se ubrzava, pa očevi i majke postaju nekompetentni da procijene buduće društvo, a to tek ne mogu da urade bake i deke.

Ipak, vrijednosti poput pravednosti, poštenja, poštovanja sebe i drugih su večne i univerzalne, a to bi mališane trebalo naučiti. Tu su i radne navike, samodisciplina, razvitak empatije i socijalne inteligencije…

MORA DA POSTOJI “NE SMIJEŠ” I “MORAŠ”

DA bi mališani bili dobro vaspitani, mora da postoji konflikt između djeteta i onih koji ga socijalizuju. Kako bi dijete izraslo u funkcionalnu individuu, mora da čuje “ne može”, “ne smiješ”, “moraš”… Zato bake i deke ne smiju dijete da doživljavaju kao “žrtvu”, da ga brane od roditelja i udovoljavaju mu u svemu. Ujedno, moraju da nauče unuke kako da se ponašaju u javnosti, da komuniciraju sa drugom djecom. Najbitnije, kako da se postave prema okolini koja ih ne voli toliko kao ukućani i da shvate da je to normalno.

Izvor: novosti.rs

Slične novosti

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares198 views

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti

Ana Ana - jun 15, 2024

PIO fond jе jučе objavio važnе informacijе za jеdnu grupu starijih građana, a tiču sе jеdnokratnе pomoći. Srеdstva za isplatu jеdnokratnе pomoći pеnzionеrima…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci