Milačić ocijenio da penzija ne smije biti niža od minimalne zarade

Prava Crna Gora se snažno zalaže da država garantuje minimalnu zaradu od 300 eura, a penzija ne smije biti niža od minimalne plate, poručio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predstavljajući dio socijalnog programa te partije za glavni grad i državu.

“Iako ustavna kategorija, u glavnom gradu, Podgorici, kao ni u cijeloj Crnoj Gori ne postoji socijalna pravda. Osim što je duboko koruptivan i služi kao sredstvo političkog pritiska na one najranjivije, sistem socijalne zaštite je duboko neefikasan. Preko 100.000 naših sugrađana žive ispod granice siromaštva. Od toga trećina u glavnom gradu”, podsjeća Milačić.

Ističe da u regionu minimalna zarada iznosi od 45 do 53 odsto prosječne zarade, a u Crnoj Gori je na, kako kaže, nedopustivo niskom nivou od 37 odsto prosječne zarade.

“Neophodno je drastično smanjiti porez na egzistencijalne namirnice. PDV za osnovne životne namirnice smanjiti na četiri odsto. Neophodno je obezbijediti besplatan javni gradski prevoz svim penzionerima iznad 65 godina. Kako bi pomogli najugroženijim važno je redukovati račune za struju, vodu i komunalne usluge socijalno najugroženijim licima”, navodi Milačić.

Poručuje da treba omogućiti adekvatne stručne i obrazovne programe za mlade i obezbijediti neophodna materijalna sredstva za zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje.

“Izgradnja društvenih stanova – stambenih jedinica po povlašćenim uslovima za najugroženiji sloj društva, pri čemu poseban akcenat na djecu bez roditeljskog staranja, mora biti jedan od prioriteta za najugroženije, siromašne. Ojačati i uključiti sindikalna udruženja u proces zapošljavanja. Učiniti dostupnim sve lokalne i njima povezane institucije osobama i licima sa ivaliditetom”, zaključuje Milačić.

(dijaspora.news/cdm.me)

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci