Milačić ocijenio da penzija ne smije biti niža od minimalne zarade

Prava Crna Gora se snažno zalaže da država garantuje minimalnu zaradu od 300 eura, a penzija ne smije biti niža od minimalne plate, poručio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predstavljajući dio socijalnog programa te partije za glavni grad i državu.

“Iako ustavna kategorija, u glavnom gradu, Podgorici, kao ni u cijeloj Crnoj Gori ne postoji socijalna pravda. Osim što je duboko koruptivan i služi kao sredstvo političkog pritiska na one najranjivije, sistem socijalne zaštite je duboko neefikasan. Preko 100.000 naših sugrađana žive ispod granice siromaštva. Od toga trećina u glavnom gradu”, podsjeća Milačić.

Ističe da u regionu minimalna zarada iznosi od 45 do 53 odsto prosječne zarade, a u Crnoj Gori je na, kako kaže, nedopustivo niskom nivou od 37 odsto prosječne zarade.

“Neophodno je drastično smanjiti porez na egzistencijalne namirnice. PDV za osnovne životne namirnice smanjiti na četiri odsto. Neophodno je obezbijediti besplatan javni gradski prevoz svim penzionerima iznad 65 godina. Kako bi pomogli najugroženijim važno je redukovati račune za struju, vodu i komunalne usluge socijalno najugroženijim licima”, navodi Milačić.

Poručuje da treba omogućiti adekvatne stručne i obrazovne programe za mlade i obezbijediti neophodna materijalna sredstva za zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje.

“Izgradnja društvenih stanova – stambenih jedinica po povlašćenim uslovima za najugroženiji sloj društva, pri čemu poseban akcenat na djecu bez roditeljskog staranja, mora biti jedan od prioriteta za najugroženije, siromašne. Ojačati i uključiti sindikalna udruženja u proces zapošljavanja. Učiniti dostupnim sve lokalne i njima povezane institucije osobama i licima sa ivaliditetom”, zaključuje Milačić.

(dijaspora.news/cdm.me)

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci