U Holandiji, Turskoj i Hrvatskoj penzije više od 100 odsto radne plate

Penzioneri u Holandiji, Turskoj i Hrvatskoj mogu biti najzadovoljniji penzijama jer iznose više od 100 odsto radne plate, pokazala je analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sprovedena u 35 zemalja svijeta.

Holandski i turski penzioneri primaju od 101 do 102 odsto radne plate kada se penzionišu, dok penzije u Hrvatskoj iznose 129 odsto radne plate, prenosi Biznis.ba.

Prema procjeni OECD, visokim penzijama mogu se pohvaliti i Indijci koji primaju 99 odsto radne plate. Penzije u Portugaliji iznose 95 odsto radne plate, a u Italiji 93 odsto.

S druge strane, penzioneri u Velikoj Britaniji su u najgorem položaju s obzirom da primaju tek 29 odsto radne plate kad se penzionišu.

Kada su u pitanju najmnogoljudnije zemlje, Amerikanci primaju penzije u visini od 49 odsto radne plate, a Kinezi 83 odsto.

Ipak, iako većina tih brojeva izgleda velikodušna, zdravstveni sistemi su presudni za životni vijek penzionera. Bolja zdravstvena zaštita u razvijenim i zemljama u razvoju znači da ljudi žive duže, pa samim tim i više godina primaju penziju.

Prema podacima Svjetske banke, penzioneri u šest zemalja s najboljim penzionim i zdravstvenim sistemom žive između osam i 11 godina duže nego u ostatku svijeta. Te zemlje su Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Japan, Holandija, Kanada i Australija.

Najveći problem penzionih sistema u svijetu su povećanje životne dobi u kojoj se žene mogu penzionisati. U Velikoj Britaniji neće moći biti moguće penzionisanje prije 66 godine do 2020, dok će između 2026. i 2028. starosna granica za penzionisanje biti pomjerena na 67 godina.

penzioenri.me/kodex.me

Slične novosti

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto
Novosti, Penzije, Pitanja
shares723 views

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto

Ana Ana - maj 04, 2024

Prihodi od doprinosa na zarade porasli su u prvom kvartalu za 22,5 odsto, ali bez obzira na veće prihode, deficit Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja…

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Ana Ana - maj 03, 2024

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija. “Podatke o visini parametara koji su bitni za usklađivanje penzija…

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares522 views

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti

Ana Ana - maj 01, 2024

Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i mjesnih udruženja Masline, Gornja Gorica, Ljubović, Gorica i Jedinstva kazali su…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci