Privatne penzije uplaćuje devet odsto zaposlenih

Privatne penzije u Srbiji na kraju 2018. godine uplaćivalo je 192.295 korisnika, što je devet odsto ukupno zaposlenih, objavila je Narodna banka Srbije.

Privatne penzije u Srbiji na kraju 2018. godine uplaćivalo je 192.295 korisnika, što je devet odsto ukupno zaposlenih, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prema podacima izveštaja NBS o dobrovoljnim penzijskim fondovima na kraju prošle godine, 40.956 korisnika ili 21 odsto od ukupnog broja su članovi dva ili više dobrovoljnih penzijskih fondova.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova fondova iznosio je 235.800 dinara.

Dobrovoljni penzijski fondovi su na kraju prošle, 2018. godine korisnicima isplatili 361 milion dinara. Neto uplate u fondove iznosile su 928,3 miliona dinara, dok je dobit od ulaganja iznosila oko 521,5 miliona dinara.

Prosečna starost korisnika je oko 46 godina. Najviše je korisnika starosti od 40 do 60 godina, oko 62 odsto, dok onih koji su stariji od 53 godine ima 28 odsto.

Prema izveštaju Narodne banke Srbije, neto imovina svih fondova na kraju 2018. godine iznosila je 40,2 milijarde dinara. To je 2,8 odsto više nego na kraju trećeg kvartala.

U Srbiji posluju četiri društva za upravljanje imovinom dobrovoljnih penzijskih fondova. Ova četiri društva upravljaju imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova.

Dobrovoljni penzijski fondovi su u Srbiji počeli da posluju 2006. godine. Tada je prosečan prinos investicionih jedinica svih fondova iznosio 9,1 odsto. Najveći deo imovine fondova – 83,1 odsto, uložen je u državne obveznice.

 

penzioneri.me/beta

Slične novosti

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto
Novosti, Penzije, Pitanja
shares723 views

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto

Ana Ana - maj 04, 2024

Prihodi od doprinosa na zarade porasli su u prvom kvartalu za 22,5 odsto, ali bez obzira na veće prihode, deficit Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja…

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Ana Ana - maj 03, 2024

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija. “Podatke o visini parametara koji su bitni za usklađivanje penzija…

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares522 views

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti

Ana Ana - maj 01, 2024

Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i mjesnih udruženja Masline, Gornja Gorica, Ljubović, Gorica i Jedinstva kazali su…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci