Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije “Stop inflaciji”. On je na konferenciji za novinare saopštio da će nova akcija trajati do kraja godine.

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće od ponedjeljka a odazvali su se svi veliki trgovci, uvoznici i dobavljači, koji su se dobrovoljno odrekli dijela marži.

Đurocić je najavio da će biti snižene cijene za preko 100 artikala, među kojima nije samo hrana, već i roba široke potrošnje. Đurović je kazao i da su dva trgovačka lanca najavila snižavanje cijena za 148 artikala.

Trgovci i uvoznici su spustili maržu na po pet odsto, kazao je ministar.

Prethodna akcija Stop inflaciji iz marta ove godine, kako je dodao, dala je rezultate, jer je usporila inflaciju, kao i da su susjedne zemlje – Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH), preuzele sličan model.

Đurović je saopštio da je sada u tim zemljama na sniženju 20 do 30 artikala, a da je u Crnoj Gori ta brojka i pet puta veća.

Naajavio je da će akcija trajati do kraja godine.

“U tom periodu može samo doći do snižavanja cijena, a ne njihovog dodatnog rasta. U akciju se uključuje i veliki broj malih trgovaca. Već od ponedjeljka u svim trgovinama će posebnom oznakom biti označeni artikli obuhvaćeni ovom akcijom”, kazao je Đurović.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, najavio je da će Vlada ograničiti iznose akciza na gorivo, kako bi se spriječilo bilo koje novo poskupljenje i time zaštitili građani i privreda.

“Ako cijene naftnih derivata na međunarodnim berzama budu nastavile da rastu, Vlada će pred svako usklađivanje za taj iznos smanjivati akcize, koliko god ta situacija bude trajala”, kazao je Damjanović.

On je rekao i da će, u slučaju da dođe do poskupljenja struje, Vlada dijeliti vanrednu pomoći ugroženim kategorijama stanovništva. Vlada je, prema njegovim riječima, spremna i da ponovo predloži Skupštini snižavanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne prehrambene artikle, ali je za to potrebno da parlament počne da funkcioniše.

Podsjetio je da je prošlogodišnje snižavanje akciza koštalo državni budžet 50 miliona eura, a ovaj sadašnji plan snižavanja će koštati između sedam i osam miliona eura.

Slične novosti

Kako je reformisan penzioni sistem u Sjevernoj Makedoniji: Prikupljanje sredstava kroz doprinose
Penzije, Pitanja, Treće doba
shares0 views

Kako je reformisan penzioni sistem u Sjevernoj Makedoniji: Prikupljanje sredstava kroz doprinose

Jasna Pejović - maj 13, 2024

Svaki zaposleni ima pravo da lično (u roku od tri mjeseca od prvog zaposlenja) bira sa kojim će penzionim društvom zaključiti ugovor o…

SPAJIĆ: Srazmjerni penzioneri će imati 450 eura penzije od naredne godine
Novosti, Penzije, Treće doba
shares488 views

SPAJIĆ: Srazmjerni penzioneri će imati 450 eura penzije od naredne godine

Ana Ana - maj 10, 2024

Najkasnije od sledeće godine će svi srazmjerni penzioneri dobiti dostojanstven tretman kao i ostali penzioneri, najavio je premijer Milojko Spajić na pres konferenciji…

MILOVIĆ: Smanjenje penzionih doprinosa tektonski potres ekonomije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares195 views

MILOVIĆ: Smanjenje penzionih doprinosa tektonski potres ekonomije

Ana Ana - maj 09, 2024

Smanjenje penzionih doprinosa tekstonski potres ekonomije Crne Gore, kazao je Nikola Milović, poslanik Demokratske partije socijalista i nosioc liste “Budva može bolje”. Upozorava…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci