Ne pretjerujte: Ishrana tokom slavskih i prazničnih dana

Vrijeme je praznika i slava i obilnih trpeza, pa prilikom sjedanja za prazničnu trpezu trebalo bi se sjetiti da preobilni obroci dovode do nepotrebnog preopterećenja želuca i cijelog organizma. Zimi najčešće dolazi do povećanja tjelesne težine, javljaju se respiratorne infekcije a uslijed suženog izbora svježih namirnica može doći i do deficita određenih hranljivih materija.

I nelagodnosti različitog stepena kod hroničnih bolesnika mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Stručnjaci upozoravaju da nagli prelazak sa nemasne na masnu hranu, kao i povećan unos mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe. Svake godine u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika najveći broj intervencija dežurnih zdravstvenih službi je upravo zbog neumjerenog konzumiranja hrane i pića.

Osnovna preporuka pravilne ishrane u vrijeme predstojećih praznika je jedino – umjerenost. Preobilni obroci kod hroničnih bolesnika mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Masna hrana provocira tegobe probavnog sistema, žučne kese, a slana hrana visok krvni pritisak koji dalje prourokuje veoma ozbiljne komplikacije.

Pored umjerenosti ne bi trebalo zaboraviti ni ostale savjete koji se odnose na pravilnu ishranu, a to su raznovrsnost, mješovita hrana uz dovoljno voća i povrća, o čemu posebno treba voditi računa, jer je sezona gripa i respiratornih infekcija.

Zimski period karakteriše veliki broj slava i proslava gdje se konzumiraju veće količine hrane i alkoholnih pića. Organizam se opterećuje velikom količinom masti životinjskog porijekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju.

Ne odlaziti na ovakvu vrstu skupova gladnog stomaka (neki ne jedu cio dan jer se čuvaju za slavu!?) Popiti čašu obične ili mineralne vode pre obroka. Voditi računa o količini. Veći dio tanjira ispuniti svežom salatom a preostali dio ostalim namirnicama. Izbjegavati tzv. kalorijske bombe kao što je ruska salata, gibanice, masna mesa. Obratiti pažnju na količinu alkohola. Na primjer, preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina a dva za muškarce.

Jesti polako, svjesno, jer se za vrijeme razgovora najčešće ne obraća pažnja na količinu hrane koja se pojede. Izbjegavati torte već se radije opredijeliti za tzv. sitne kolače i zadržati se na 1-2 kolača.

Nepravilno sproveden post može biti uzrok taloženja kilograma. Uslijed izbacivanja namirnica životinjskog porijekla može se javiti povećan osjećaj gladi, pa se uzimaju namirnice bogate ugljenim hidratima i biljnim mastima.

Praktikovati izbalansiranu ishranu bogatu proteinima biljnog porijekla kao što su soja i ostale mahunarke, integralne žitarice, dovoljno svježeg voća i povrća.

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci