Ne pretjerujte: Ishrana tokom slavskih i prazničnih dana

Vrijeme je praznika i slava i obilnih trpeza, pa prilikom sjedanja za prazničnu trpezu trebalo bi se sjetiti da preobilni obroci dovode do nepotrebnog preopterećenja želuca i cijelog organizma. Zimi najčešće dolazi do povećanja tjelesne težine, javljaju se respiratorne infekcije a uslijed suženog izbora svježih namirnica može doći i do deficita određenih hranljivih materija.

I nelagodnosti različitog stepena kod hroničnih bolesnika mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Stručnjaci upozoravaju da nagli prelazak sa nemasne na masnu hranu, kao i povećan unos mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe. Svake godine u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika najveći broj intervencija dežurnih zdravstvenih službi je upravo zbog neumjerenog konzumiranja hrane i pića.

Osnovna preporuka pravilne ishrane u vrijeme predstojećih praznika je jedino – umjerenost. Preobilni obroci kod hroničnih bolesnika mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Masna hrana provocira tegobe probavnog sistema, žučne kese, a slana hrana visok krvni pritisak koji dalje prourokuje veoma ozbiljne komplikacije.

Pored umjerenosti ne bi trebalo zaboraviti ni ostale savjete koji se odnose na pravilnu ishranu, a to su raznovrsnost, mješovita hrana uz dovoljno voća i povrća, o čemu posebno treba voditi računa, jer je sezona gripa i respiratornih infekcija.

Zimski period karakteriše veliki broj slava i proslava gdje se konzumiraju veće količine hrane i alkoholnih pića. Organizam se opterećuje velikom količinom masti životinjskog porijekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju.

Ne odlaziti na ovakvu vrstu skupova gladnog stomaka (neki ne jedu cio dan jer se čuvaju za slavu!?) Popiti čašu obične ili mineralne vode pre obroka. Voditi računa o količini. Veći dio tanjira ispuniti svežom salatom a preostali dio ostalim namirnicama. Izbjegavati tzv. kalorijske bombe kao što je ruska salata, gibanice, masna mesa. Obratiti pažnju na količinu alkohola. Na primjer, preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina a dva za muškarce.

Jesti polako, svjesno, jer se za vrijeme razgovora najčešće ne obraća pažnja na količinu hrane koja se pojede. Izbjegavati torte već se radije opredijeliti za tzv. sitne kolače i zadržati se na 1-2 kolača.

Nepravilno sproveden post može biti uzrok taloženja kilograma. Uslijed izbacivanja namirnica životinjskog porijekla može se javiti povećan osjećaj gladi, pa se uzimaju namirnice bogate ugljenim hidratima i biljnim mastima.

Praktikovati izbalansiranu ishranu bogatu proteinima biljnog porijekla kao što su soja i ostale mahunarke, integralne žitarice, dovoljno svježeg voća i povrća.

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci