Kafa produžava život

Djelotvorna u smanjenju smrtnog rizika od srčanih bolesti, šloga, infekcija, povreda i nesrećnih slučajeva.

NJUJORK – Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja kafe su pod manjim smrtnim rizikom u narednih 14 godina od onih koji je uopšte ne piju ili je retko piju, rezultat je američke studije, kojom je bilo obuhvaćeno čak 400.000 ljudi.

Pokazalo se da je kafa naročito djelotvorna u smanjenju smrtnog rizika od srčanih bolesti, šloga, infekcija, povreda i nesrećnih slučajeva, prenosi Rojters.

Vođa istraživanja Nil Fridman, iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Rokvilu, Merilend, ističe kako je poznato da kafa utiče na mozak, tako da je moguće da to ima neku ulogu. On navodi i mogući uticaj kafe na zdravlje kostiju.

Oko kafe se već dugo lome koplja. Neke ranije studije su ukazale da su ljubitelji kafe pod manjim rizikom od dijabetesa, a druge da ovaj napitak možda povećava rizik od srčanih bolesti.”Za one koji piju kafu, nema razloga da s tim prestanu. S vremena na vrijeme, neko će reći da to nije zdravo, ali ja mislim da ovo istraživanje podupire stanovište da kafa ne škodi”, kaže Lorens Krakof, kardiolog Medicinskog fakulteta Maunt Sinaj u Njujorku, uz ogradu da ipak ne bi ohrabrivao one koji ne piju kafu, da odjednom počnu da je konzumiraju u velikim količinama, očekujući neku korist od toga.

Tim s pomenutog instituta je istražio rezultate velike studije o ishrani i zdravlju iz 1995. i 1996. godine, kojom su bile obuhvaćene osobe starosti od 50 do 71 godine.

Učesnici te studije su bili praćeni do 2008. godine. Utvrđeno je da su muškarci koji su pili dvije do više od šest šolja kafe dnevno bili pod 10 odsto manjim smrtnim rizikom tokom trajanja studije od onih koji nisu pili kafu.

Žene koje su pile navedene količine kafu su bile pod čak 16 odsto manjim smrtnim rizikom tokom trajanja studije. Stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje ipak ima jednu manu. Naime, ona operiše s navikama ispitanika sredinom devedesetih, a te navike su kasnije mogle i da se promene.

penzioneri.me/kurir.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci