Nisu roditelji, pa mogu da razmaze unuke

Oni uglavnom nisu ograničeni vremenom i vrlo rado svojim unucima posvećuju pažnju, čak možda i više od samih roditelja. Ipak, prema rečima psihologa Ljiljane Filipović, bake i deke nikako ne treba da preuzimaju roditeljsku ulogu.

– Babe i dede, lišeni roditeljske odgovornosti, popuštaju unucima mnogo više nego što su to nekada činili svojoj deci. Najčešće se oni ponašaju prezaštićujuće prema svojim unucima i na taj način loše utiču na roditeljstvo svojim sinovima i ćerkama. Deke i bake neretko nastoje i da preuzmu roditeljsku ulogu, a to se najčešće dešava u zajednicama u kojima živi više generacija, gde ekonomska zavisnost diktira psihološku zavisnost. Zbog toga često dolazi do konflikta između mlađe i starije generacije, a tu najviše ispaštaju deca – ističe psiholog.

Činjenica je da bake i deke imaju veliku ulogu u razvoju mališana, ali ipak su roditelji ti koji treba da vaspitavaju decu i zato njihove odluke treba poštovati. S druge strane, različiti pristupi u vaspitanju ne treba da predstavljaju problem kada se radi o manje važnim stvarima. Nekada treba i popustiti i dopustiti bakama da razmaze unuke.

– U redu je da deke i bake pružaju mališanima dodatnu podršku, utehu, nežnost i sigurnost, da im više popuštaju i udovoljavaju. Neka se oni sa svojim unucima igraju, maze i druže na svoj način, neka se pojede i neka čokolada ili sladoled više, to sve ne treba da bude problem, ali vodeću ulogu u vaspitanju deteta treba prepustiti roditeljima, jer su isključivo oni ti koji treba da se bave decom i nihovim upućivanjem u „tajne života“ – zaključuje psiholog Ljiljana Filipović.

Uputstva za bake i deke

Poštovanje

Morate bakama i dekama da objasnite da unuci moraju da ih poštuju. To znači da ne mogu da im bezobrazno odgovaraju ili ne slušaju uz izgovor „nisi mi ti mama”. Na takve opaske uvek treba da odgovore sa „nisam, ali sada mama nije tu i moraš da slušaš mene”.

Pridržavanje

Ukoliko vaši ili suprugovi roditelji čuvaju dete, porazgovarajte s njima i ostavite im uputstva. Ako je popodnevno spavanje u 12, ne postoji razlog da ih baka pušta još sat vremena duže. Ako je za ručak grašak, objasnite svojim roditeljima da kod vas dete pojede sav grašak i da ne morate da ga zamenjujete, recimo, pomfritom.

Strpljenje

Bake i deke jednostavno vole da ih unuci obožavaju. Napraviće neke greške, ali imajte strpljenja. Objasnite im smireno da ukoliko ne slušaju vaša uputstva ne škode vama, već detetu.

 

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci