U 99. godini umro čovjek koji je spriječio naciste da dođu do atomske bombe (VIDEO)

Norveški junak koji je učestvovao u jednoj od najvećih operacija sabotaže protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, Joakim Reneberg, umro je u 99. godini.

On je predvodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. sabotirali norvešku fabriku koja je proizvodila “tešku vodu” nužnu za izradu atomske bombe, što je zaustavilo njemački nuklearni program.
“Reneberg je vjerovatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora”, izjavila je uz saučešće premijerka Erna Solberg za novinsku agenciju NTB.

Postrojenje Femork kod grada Rjukana u južnoj Norveškoj, u to vrijeme je jedino u svijetu proizvodilo “tešku vodu” u većim količinama.

U brzoj trci sa saveznicima za izradu atomskog oružja, nacisti su brzo preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940.

https://www.youtube.com/watch?v=XsoExV3W3Tw

Ovekovječen u norveškom filmu Žana Drevila iz 1947. godine “Kampen om tungtvannet” (Bitka za tešku vodu), zatim i u filmu iz 1965. “The Heroes of Telemark” (Heroji Telemarkja) s Kirkom Daglasom, taj događaj je jedan od glavnih podviga norveškog Pokreta otpora.

Joakim Reneberg dugo nije htio da govori o svojim iskustvima iz rata, te je tek sedamdesetih počeo da govori o svojim podvizima.

“Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo šta se dogodilo, i da tek potom zauzimamo stav”, rekao je on za NRK 2015.

“Oni koji danas odrastaju, moraju shvatiti da uvijek moramo biti spremni za borbu za mir i slobodu”, dodao je on.

Reneberg koji je poslije rata postao novinar, poznat je u Norveškoj i po tome što je radio s mladima da bi razumjeli opasnosti od rata.

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci