Ako Zoranov plan uspe, zaradiće 680 hiljada: Otišao u penziju, pa smislio genijalnu stvar!

Nakon što je kao vojno lice otišao u penziju, Zoran Novaković je odlučio da se upusti u novi posao. Počeo je da se bavi proizvodnjiom lješnika.

– Prepreka je jedino što se dugo čeka na povraćaj sredstava, ali ko može da sačeka priča je lijepa, s obzirom da mala proizvodnja u Srbiji ne zadovoljava potrebe, pa se lješnik uvozi iz Turske. Kod mene je potražnja mnogo veća od ponude. Zovu me ljudi iz cijele Sribje i mogao bih da prodam mnogo više. Međutim, za mene i egzistenciju moje porodice, ovo je sasvim zadovoljavajuća proizvodnja i prihod – ističe Zoran.

Lješnik može da čeka dobru cijenu

On je svoje lješnike zasadio 2006. godine i tek je prošle godine po prvi put ubrao plodove svog rada. Naime, lješnik rađa tek osme, devete, pa čak i desete godine kada je njegov rod u punom kapacitetu.

Novaković je posadio 500 sadnica na jednom hektaru i dobio rod prošle godine od oko dve tone neočišćenih lešnika, odnosno oko 850 kilograma očišćenih lešnika. Trenutna cijena lješnika, prema njegovim riječima je 800 dinara na veliko, tako da se prostom računicom dolazi do toga da kada bi ih odjednom prodao po toj ceni – zaradio bi 680.000 dinara.

– Ne prodajem odmah, čekam pravu cijenu. On nije kvarljiva roda, može da se čeka povoljna cijena, ne mora istog mjeseca da se proda. Nisam prodao sve, jer imam stare kupce kojima mjesečno isporučujem određenu količinu. Cijena nikada nije pala ispod pet evra po kilogramu na veliko, za ovih 10 ili 11 godina koliko se time bavim – kaže Zoran.

Uvezao sadnice iz Italije

Nakon istraživanja o lješniku i razgovora sa kolegama, svoje sadnice uvezao je 2006. godine iz Italije.

– Cijena sadnica zavisi od toga da li su stablašice ili su žbunastog oblika. Stablašice su kalemljene sadnice, one su od pet do šest evra po stablu, a žbunaste sadnice su 2,5 do tri evra. Sve zavisi ko šta preferira i voli. Ja sam zasadio žbunaste sadnice i zadovoljan sam njima – kaže Zoran.

Prema njegovim riječima, njegove sadnice su kvalitnije od onih koje mogu da se nađu u Srbiji, jer imaju posebnu aromu, koja daje poseban miris kolačima, te su njegovi lješnici jako pogodni za poslastičare i konditorsku industriju.

Investicija od 5.000 evra

Cijela investicija oko lešnika, od kupovine sadnica, obrađivanja placa, analize zemljišta do kupovine mašina i priključaka za traktor, realizovana je iz sosptvenih sredstva. Nije učestvovao na konkursima. Kada je podvukao crtu, cijela investicija ga je koštala oko 5.000 evra.

Zoran je neke kupce tražio sam, a neki su mu sami došli. Svoj sajt ima već desetak godina, te su mnogi preko interneta saznali za njegovu proizvodnju lješnika. Kupci njegovih lješnika su uglavnom poslatičarnice i prodavnice zdrave hrane u užičkom kraju.

– Smatram da nismo pogrešili. Da ima posla oko njih – ima, ali sasvim pristojna zarada može da bude. Ovo nije naš maksimum, možemo da proširimo, ali za nas je sasvim dovoljno ovo što imamo. Pokrije se nešto sa penzijom, malo sa lješnicima i može pristojno da se živi – kaže Zoran.

penzioneri.me/telegraf.rs

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci