OVO JE DOKAZ DA LJUBAV NE ZNA ZA GODINE: Stevan i Samija se sreli posle 18 godina u gerontološkom domu, pa odlučili da se vjenčaju! (FOTO)

Subotica ima najrazvijeniju mrežu gerontoloških klubova, u svakoj od 35 mjesnih zajednica, a u tim klubovima se sreću penzioneri, tu žive svoj društveni i zabavni život. Vedra atmosfera i onima koji nisu najzdraviji donosi bolje raspoloženje, a onima koji su boljeg zdravlja, donosi nova dešavanja, putovanja, proslave, ali i nova poznanstva, pa i brak, baš kao mlađim generacijama.

Direktor gerontološkog Nenad Ivanišević kaže, da ulažu u uslove za starije ljude, kako bi ih lišili usamljenosti.

“Dešavaju se u našem Gerontološkom centru i domovima, da se iz druženja i prijateljstva razviju i nove ljubavi, a sklopljeno je i više brakova ljudi u poznim godinama, a mnogi su poletniji, emotivniji i počeli novi život”, kaže Ivanišević.

FOTO: N.H.Sredinom novembra, u bračnu luku uploviće i Čordaš Samija (66) iz Subotice, rođena Mostarka, i Stevan Harangozo (73) rođen u Žedniku, odrastao u Đurđinu i Ljutovu, blizu Subotice. Stevan i Samija su se sreli na jednoj gerontološkoj proslavi, gdje su se prepoznali posle 18. godina. Prije dvije decenije znali su se porodično, tada su oboje bili u braku, a život ih je odveo na dvije strane. Ostali su oboje bez svojih bračnih drugova, pa imali i drugi brak, a ipak ostali ponovo sami. Subotički dom ih je ponovon spojio, zavoljeli su se, a prije godinu dana i vjerili.

Za 14. novembar zakazano je i vjenčanje, ali kažu, da će ga proslaviti smao sa najužom porodicom i prijateljima.Svijet je mali, kažu Stevan i Samija, jer susret posle dvije decenije osvećen je i slučajnim susretima njihovih unučića u vrtiću, pa su i djeca podržala nakon toga njihovu ljubav.

FOTO: N.H.

Stevan je odmah sve saznao o Samiji, šta joj se dešavalo tokom 18 godina koliko se nisu sreli. U priči, u Domu, pomenuo je da ima kuću u Zadru i da putuje već sjutradan, a Samija je na to rekla, da bi možda i ona mogla da pođe. “Ja sam to odmah prihvatio i rekao joj, dođi, imaš dobru vezu autobusom, počinje priču Stevan, koji je čim je svanulo krenuo za Zadar, gdje je uz malo dalmatinskog vina i proslavio dolazak sa svojim prijateljima. Očekivao je i Samijin dolazak uskoro.

Međutim, ona mu je poručila, da bi joj najdraži poklon bio, da se vrati po nju u Suboticu, pa da tamo u njegovoj kući se upoznaju i vide, jesu li jedno za drugo. Temperametnu hercegovku, u poznim šezdesetim godinama, na čijem licu se i sada vide tragovi mladalačke ljepote, uprkos sijedoj kratkoj kosi, Stevan je, čini se, odmah zavolio.

FOTO: N.H.

“Nisam se još ni raspakovao, već drugi dan odlučio sam da se vratim po Samiju. Nije mi billo teško da pređem tih 700 kilometara i još toliko u povratku. Ostali smo tri mjeseca na moru. Nisam mogao da zamislim više život bez nje, iako je imala svoja pravila oko braka. Ali bila su više prijatna, nego stroga”, kaže Stevan. Kao ozbiljne osobe, razgovarali su i kako će djeca da prihvate njihovu odluku o zajedničkom životu. Ali, prelomili su, nadajući se da je tačna ona uzrečica “treća sreća”.

Stevan je praktičan čovjek, stvorio je dosta toga u životu, a Samija voli duge jutarnje rituale ispijanja kafe, ali je posle toga spretna žena. Radila je kao spremačica u školi dvije decenije a i po gospodskim kućama su je tražili, jer je bila savjesna i vrijedna osoba.

“Naradili smo se oboje. Vrijeme je i da malo uživamo, a obaveze ćemo lako i usput”, kaže Samija, koju život nije mazio.

“Stevanova djeca su me lijepo prihvatila i unučad, kao i moje ćerke i unučad Stevana. Djeci smo objasnili da smo se zaljubili i da planiramo zajednički život, a prošle godine Stevan me je iznenadio pred prijateljima u Gerontološkom domu vjereničkim prstenom”.

Stevan dodaje da je vjerio riječima „draga Samija, pitam te pred ovim divnim ljudima, da li bi se udala u za mene”.

Nije to očekivala, kaže, ali je odmah pristala. Od prvog dana žive zajedno, a posle dvije i po godine, najavili su i vjenčanje. Samija je kaže iz Mostara pobjegla iz porodice kao mlada djevojka, jer “babo je bio strog i njoj i sestrama”. Kasnije joj je život donio i srećne i tužne trenutke tokom dva braka, ali Samija je jaka žena i zagrlila je objema rukama svoju novu sreću.

“Jesmo različiti, ali lako se dogovorimo. Poštovanje je najvažnije, a različita vjera i nacija nisu prepreka za ljubav”, kažu dvoje vremešnih ljudi.

http://penzioneri.me/Kurir.rs

Slične novosti

Upola manje invalidskih penzionera u Srbiji
Penzije
shares0 views

Upola manje invalidskih penzionera u Srbiji

Jasna Djalovic - jul 18, 2019

U poslednjih dvadesetak godina sve manje onih koji penziju stiču zbog gubitka radne sposobnosti. Zvanična statistika Fonda PIO pokazuje da njihov broj opada…

Pečene u rerni: Paprike sa sirom
Bakina kuhinja
shares0 views

Pečene u rerni: Paprike sa sirom

Jasna Djalovic - jul 18, 2019

Razne vrste paprike koriste se u najrazličitijim jelima, pred vama je recept za jedno jednostavno i ukusno Paprika potiče iz Južne Amerike, a…

Dva puta izlečio rak, sad puca od zdravlja: Božo (62) otkriva recept od dva sastojka! (VIDEO)
ljudi
shares0 views

Dva puta izlečio rak, sad puca od zdravlja: Božo (62) otkriva recept od dva sastojka! (VIDEO)

Jasna Djalovic - jul 18, 2019

Iskustva sa opakom bolešću, koje bi se moglo smestiti u nekoliko života, ovaj 62-godišnji Bjelopoljac nerado se seća, ali je voljan svima pomoći…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci