7 navika zbog kojih mozak stari duplo brže: Nismo ni svesni da ih radimo!

Mozak, kao i svaki drugi organ u telu, treba da bude zbrinut. Ako to ne učinimo, može se razboleti – kao i svaki drugi deo tela!

Nije tajna da mozak stari sa telom. Kognitivni pad i sve vrste degenerativnih poremećaja mogu se razviti dok starite. Mozak, kao i svaki drugi organ u telu, treba da bude zbrinut. Ako to ne učinimo, može se razboleti – kao i svaki drugi deo tela. Kako starite, neuronska komunikacija može slabiti.

1. Preterano konzumiranje alkohola

Ako volite dosta da pijete, ili čak umereno, to može oštetiti hipokampus u vašem mozgu. Taj deo mozga funkcioniše tako što vam pomaže da naučite i podstaknete svoje znanje. Kada redovno konzumirate alkohol koji to dovodi to toga da se ne proizvodi toliko nervnih ćelija u ovom regionu mozga.

Ovo znači da konzumiranje previše alkohola može sigurno prouzrokovati da vaš mozak pati kada treba da se pamti ili da se uče nove veštine.

2. Provodimo dosta vremena u sedećem položaju

Ako većinu dana provodite sedeći i ne pokušavate da ostvarite bilo kakvu fizičku aktivnost, ovaj sedeći način života može vas dovesti u rizik od razvoja demencije kada ostarite.

3. Zanemarili smo zdravlje našeg srca 

Srce je odgovorno za održavanje i razvoj mnogih delova tela. Kao takvo, nije iznenađujuće tvrditi da je njegovo blagostanje povezano sa mozgom. Prema globalnim naučnim inicijativama Udruženja za Alchajmerovu bolest, ono što je korisno za mozak je isto što i ono što je korisno za srce. Istraživanja su pokazala da ako neko ima dijabetes, hipertenziju ili druge potencijalno štetne pojave u srednjim godinama, oni imaju veći rizik od razvoja demencije kada ostare.

4. Pušenje

Pušenje je loša navika iz više razloga, ali jedna od njih je činjenica da pušenje može povećati rizik od Alchajmerove bolesti. U stvari, skoro da udvostručuje te šanse.

5. Nedovoljno spavamo

Telo zahteva između sedam i devet sati sna po noći. Postoji bezbroj mana koje se javljaju kada lišite svoje telo količine sna koja mu je potrebna – a jedan od njih povećava rizik od kognitivnog učinka. Sedam sati noću je najbolje rešenje kada se radi o odmoru za postizanje pozitivnih rezultata.

6. Oštećujemo sluh

Da li pazite na svoj sluh? Ili ipak preglasno slušate muziku na slušalicama? Studije su pokazale da stariji građani koji imaju gubitak sluha imaju veću šansu da dožive demenciju kada ostare. U suštini, potrebno je sprovesti više studija kako bi se u potpunosti razumela veza između ova dva faktora, ali je sigurno reći da oštećenje sluha neće imati pozitivan učinak na vaš mozak.

7. Ne “treniramo” svoj mozak

Da, i mozak mora da radi. Bez redovnog mentalnog treninga, mozgu je lako da izgubi oštro razmišljanje. Oni koji redovno treniraju svoje umove imaju 29% manje šanse da razviju demenciju nego oni koji to ne čine.

Evo nekih ideja: Igranje šaha,slagalice, zagonetke, sudoku, učenje novih veština.

 

penzioneri.me/stil.kurir.rs

Slične novosti

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Ana Ana - apr 15, 2024

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su…

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani
ljudi, Novosti, Penzije
shares272 views

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani

Ana Ana - apr 15, 2024

Kako povećati broj nedostajućih sudija, pitanje je koje se iz godine u godinu ponavlja. Sudski savjet jedan je od glavnih igrača u procesu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci