Biljka koju bi trebalo da posadite – Tjera komarce, ose i muhe

Riješite se dosadnih komaraca na jednostavan i prirodan način

Osim kemikalija, u borbi protiv komaraca mogu nam pomoći biljke koje ih tjeraju svojim mirisom. U svojim vrtovima, na balkonima ili terasama možete uzgojiti mirišljavu pelargoniju Perfume.Znanstvenici su odavno dokazali utvrdili da komarci ‘žrtve’ biraju prema njihovu tjelesnom mirisu, a najdraže su im trudnice i osobe s nešto višom tjelesnom temperaturom.

Osim toga, privlači ih i miris znoja, a neki ljudi jednostavno nemaju sreće s letećim krvopijama jer imaju miris koji ih snažnije privlači. No neki su jaki mirisi izrazito su neugodni za komarce, ne samo zato što maskiraju naš tjelesni miris, već i dosadne insekte tjeraju dalje.

 

Jedna od njih je i Mirišljava pelargonija Perfume, koja je pravi prirodni repelent i drži komarce, ali i muhe i ose na sigurnoj udaljenosti. Zato umjesto da se štitite štetnim kemikalijama i umjetnim pripravcima, posadite mirišljavu pelargoniju Perfume – jer insekti najviše mrze upravo ulja eukaliptusa i citronele (dobiveni iz limunske trave).

Pelargonium citrosum ili limunska pelargonija je genetički hibrid geranijuma s posebnom karakteristikom da tjera komarce. Lako se uzgaja, a ima atraktivno nazubljene listove i intenzivan slatkast limunski miris. Biljku je stvorio nizozemski botaničar koji je u mirisni afrički geranijum ‘usadio’ osobine kineske limunske trave .

 

Odlikuje se lijepim limunastim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspijeva u teglicama. Ova vrsta pelargonije ima šarene cvjetove bordo-bijele ili ljubičaste boje, a idealna je za balkonske posude. Možete ju postaviti na okvir prozora ili posaditi na balkonu ili u vrtu, a još se bolji zaštitni učinak postiže ako miris komarcima mrske biljke imate na sebi. Zato izmrvite biljke, utrljajte ih u kožu i provjerite rezultat.

Mirišljava pelargonija Perfume ima mekan do polu drvenast grm, s vrlo raznolikim oblikom lišća, i uspravan malen grm s puno stabljika visok do 90 cm, sa svijetlozelenim, jako nazubljenim lišćem, piše portal Pijani tvor.hr. Inače i na najmanji dodir ispušta intenzivan miris, pa je zalijevanje prava mirisna svečanost.

Kod nas je jednogodišnja, a u toplijim krajevima trajnica. Visine 60- 90 cm. Voli sunce ili djelomičnu sjenu. Cvjetovi joj nisu naročito veliki, njena prednost je mirisno i atraktivno nazubljeno lišće. Treba ju umjereno zalijevati. Razmnožava se reznicama.

 

penzioneri.me/infpult.me

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci