Dugo gledanje televizije može ozbiljno da ugrozi zdravlje

“Najviše vremena u gledanju televizije provodili su stariji ljudi, uglavnom nižeg stepena obrazovanja, koji imaju niže prihode i vrlo vjerovatno su bivši pušači, često imaju dijabetes i hipertenziju i lošije opšte zdravstveno stanje. Oni koji gledaju televiziju satima uglavnom su se i loše hranili”

Studija sprovedena na uzorku od 8.900 odraslih osoba u Australiji otkrila je da svaki dodatni sat maratonskog gledanja filmova, serija ili televizijskog programa, za 12 procenata povećava rizik od smrti uzrokovane upalnim procesima.

Studija, objavljena u časopisu “Medicine & Science in Sports and Exercise”, počela je da se sprovodi još 1999. godine, mjerenjem navika gledanja televizije učesnika istraživanja.

Nakon 12 godina, njih 909 je umrlo, od čega su uzrok smrti njih 130 bile upale, pod kojima se podrazumeva širok spektar oboljenja poput Alchajmerove bolesti, astme, dijabetesa i bubrežnih bolesti.

Oni koji ispred TV ekrana provode dva do četiri sata dnevno, imali su 54 odsto viši rizik od smrti uzrokovane upalnim procesima.

“Najviše vremena u gledanju televizije provodili su stariji ljudi, uglavnom nižeg stepena obrazovanja, koji imaju niže prihode i vrlo vjerovatno su bivši pušači, često imaju dijabetes i hipertenziju i lošije opšte zdravstveno stanje. Oni koji gledaju televiziju satima uglavnom su se i loše hranili”, izjavila je doktorka Megan Grejs, jedan od autora istraživanja.

Naučnici su otkrili i da povezanost višesatnog gledanja televizije i kardiovaskularnih bolesti postoji nezavisno od toga pušenja ili visokog krvnog pritiska, prenosi indy100.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci