Dugo gledanje televizije može ozbiljno da ugrozi zdravlje

“Najviše vremena u gledanju televizije provodili su stariji ljudi, uglavnom nižeg stepena obrazovanja, koji imaju niže prihode i vrlo vjerovatno su bivši pušači, često imaju dijabetes i hipertenziju i lošije opšte zdravstveno stanje. Oni koji gledaju televiziju satima uglavnom su se i loše hranili”

Studija sprovedena na uzorku od 8.900 odraslih osoba u Australiji otkrila je da svaki dodatni sat maratonskog gledanja filmova, serija ili televizijskog programa, za 12 procenata povećava rizik od smrti uzrokovane upalnim procesima.

Studija, objavljena u časopisu “Medicine & Science in Sports and Exercise”, počela je da se sprovodi još 1999. godine, mjerenjem navika gledanja televizije učesnika istraživanja.

Nakon 12 godina, njih 909 je umrlo, od čega su uzrok smrti njih 130 bile upale, pod kojima se podrazumeva širok spektar oboljenja poput Alchajmerove bolesti, astme, dijabetesa i bubrežnih bolesti.

Oni koji ispred TV ekrana provode dva do četiri sata dnevno, imali su 54 odsto viši rizik od smrti uzrokovane upalnim procesima.

“Najviše vremena u gledanju televizije provodili su stariji ljudi, uglavnom nižeg stepena obrazovanja, koji imaju niže prihode i vrlo vjerovatno su bivši pušači, često imaju dijabetes i hipertenziju i lošije opšte zdravstveno stanje. Oni koji gledaju televiziju satima uglavnom su se i loše hranili”, izjavila je doktorka Megan Grejs, jedan od autora istraživanja.

Naučnici su otkrili i da povezanost višesatnog gledanja televizije i kardiovaskularnih bolesti postoji nezavisno od toga pušenja ili visokog krvnog pritiska, prenosi indy100.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci