Pravilno zaliječite slomljene ekstremitete

Prelomi koji se protežu na sam zglob nakon određenog broja godina znaju da izazovu i artritis. Ako noga počne da boli duže vrijeme nakon loma, obavezan je pregled fizioterapeut.

Kada pukne ili napukne neka od kostiju u nozi, najvažnije je zaliječiti slomljeni ekstremitet što prije, radi pravilnog zarastanja.

S obzirom na smanjenu gustine kostiju i osteoporozu, naročito oprezni treba da budu stariji ljudi, kod kojih lakše dolazi do preloma.

Sam tretman zavisi od mjesta i težine povrede. Jednostavnije se liječe samo gipsom ili longetom, dok, pak, ozbiljni lomovi često zahtjevaju i operaciju, kako bi se namjestile slomljene kosti ili ugradila žica, pločica, šipka, odnosno vijak na slomljenu kost, da bi se održao pravilan položaj tokom oporavka.

Simptomi uključuju bol, koja se povećava sa svakom aktivnošću, oticanje, osjetljivost, modrice, očiglednu deformaciju ili skraćenje povrijeđene noge, ograničen raspon pokreta ili nemogućnost hoda. Ukoliko se zakasni sa dijagnozom i liječenjem, to može uzrokovati kasnije probleme, uključujući i loše zarastanje.

Kod starijih ljudi jedan od najčešćih uzroka preloma su padovi, te stoga treba da hodaju oprezno ne samo napolju, već i po kući. Dodatni faktori rizika za prelom su smanjena gustina kostiju, ravna stopala, dijabetes i reumatoidni artritis.

Prelomi koji se protežu na sam zglob nakon određenog broja godina znaju da izazovu i artritis. Ako noga počne da boli duže vrijeme nakon loma, obavezan je pregled fizijoterapeut.

Ograničavanje kretanja najvažnije je za zarastanje slomljene kosti. Zbog toga se nosi longeta ili gips, te tokom oporavka potrebno je da se koriste štake ili štap prilikom hoda, što može da potraje od šest do osam nedelja, ali nekada i duže.

Nakon uklanjanja gipsa, pacijenti se obično upućuju na vježbe rehabilitacije ili fizikalnu terapiju, da bi se smanjila ukočenost i vratila pokretljivost povrijeđene noge.

Kako bi se izgradile čvrste kosti i preventirali prelomi, treba jesti namirnice bogate kalcijumom, kao što su mlijeko, jogurt i sir.

Preporučena količina kalcijuma za žene povećava se s godinama, naročito dolaskom menopauze, prenosi Dnevnik.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci