Pravilno zaliječite slomljene ekstremitete

Prelomi koji se protežu na sam zglob nakon određenog broja godina znaju da izazovu i artritis. Ako noga počne da boli duže vrijeme nakon loma, obavezan je pregled fizioterapeut.

Kada pukne ili napukne neka od kostiju u nozi, najvažnije je zaliječiti slomljeni ekstremitet što prije, radi pravilnog zarastanja.

S obzirom na smanjenu gustine kostiju i osteoporozu, naročito oprezni treba da budu stariji ljudi, kod kojih lakše dolazi do preloma.

Sam tretman zavisi od mjesta i težine povrede. Jednostavnije se liječe samo gipsom ili longetom, dok, pak, ozbiljni lomovi često zahtjevaju i operaciju, kako bi se namjestile slomljene kosti ili ugradila žica, pločica, šipka, odnosno vijak na slomljenu kost, da bi se održao pravilan položaj tokom oporavka.

Simptomi uključuju bol, koja se povećava sa svakom aktivnošću, oticanje, osjetljivost, modrice, očiglednu deformaciju ili skraćenje povrijeđene noge, ograničen raspon pokreta ili nemogućnost hoda. Ukoliko se zakasni sa dijagnozom i liječenjem, to može uzrokovati kasnije probleme, uključujući i loše zarastanje.

Kod starijih ljudi jedan od najčešćih uzroka preloma su padovi, te stoga treba da hodaju oprezno ne samo napolju, već i po kući. Dodatni faktori rizika za prelom su smanjena gustina kostiju, ravna stopala, dijabetes i reumatoidni artritis.

Prelomi koji se protežu na sam zglob nakon određenog broja godina znaju da izazovu i artritis. Ako noga počne da boli duže vrijeme nakon loma, obavezan je pregled fizijoterapeut.

Ograničavanje kretanja najvažnije je za zarastanje slomljene kosti. Zbog toga se nosi longeta ili gips, te tokom oporavka potrebno je da se koriste štake ili štap prilikom hoda, što može da potraje od šest do osam nedelja, ali nekada i duže.

Nakon uklanjanja gipsa, pacijenti se obično upućuju na vježbe rehabilitacije ili fizikalnu terapiju, da bi se smanjila ukočenost i vratila pokretljivost povrijeđene noge.

Kako bi se izgradile čvrste kosti i preventirali prelomi, treba jesti namirnice bogate kalcijumom, kao što su mlijeko, jogurt i sir.

Preporučena količina kalcijuma za žene povećava se s godinama, naročito dolaskom menopauze, prenosi Dnevnik.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci