Upola manje invalidskih penzionera u Srbiji

U poslednjih dvadesetak godina sve manje onih koji penziju stiču zbog gubitka radne sposobnosti. Zvanična statistika Fonda PIO pokazuje da njihov broj opada iz godine u godinu

LAŽNA medicinska dokumentacija, ali i falsifikovanje ličnih dokumenata najčešći su načini do kojih se prethodnih godina dolazilo do lažne invalidske penzije u Srbiji. Proteklih decenija je u ovaj biznis bio uključen veliki broj ljudi od službenika u PIO, doktora u zdravstvenim ustanovama, do lekara veštaka u Fondu. Trogodišnja revizija invalidskih primanja, ali i mnoge druge unutrašnje kontrole znatno su smanjile broj prevara, a zvanična statistika Fonda PIO pokazuje da broj invalidskih penzionera u Srbiji opada iz godine u godinu.

Svaka nepravilnost koja se primeti u radu službenika bilo koje državne institucije prosleđuje se Ministarstvu unutrašnjih poslova. Takav je postupak i u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Od tog trenutka celokupna procedura prelazi u ruke policijskih inspektora.

Još jedan u nizu otkrivenih slučajeva korupcije prilikom dobijanja invalidske penzije poslednjih godina desio se nedavno u Nišu kada su tri osobe uhapšene zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo trgovina uticajem, dok je protiv jedne osobe podneta krivična prijava za isto krivično delo. Uhapšeni su lekar specijalista Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica”, dok je protiv lekara specijaliste-veštaka organa veštačenja u prvostepenom postupku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje podneta krivična prijava.

Osumnjičeni se terete da su uzeli 3.500 evra, a sumnja se da je ovaj lekar potom korišćenjem svog službenog položaja i pretpostavljenog uticaja, posredovao kod svog kolege lekara-veštaka u PIO da donese pozitivan nalaz u ostvarivanju prava na invalidsku penziju jednoj osobi.

PIO fond je na inicijativu prethodnog ministra za rad Aleksandra Vulina od 2014. do 2017. uradio kontrolu primanja za koja se sumnjalo da nisu odobrena po zakonu. Zaključno sa 31. decembrom 2017. godine na osnovu ovih kontrola ukinuto je 360 lažnih invalidskih penzija. To, međutim, ne znači da invalidske penzije neće i ubuduće biti pod lupom nadležnih. Naprotiv, u skladu sa Zakonom o PIO, fond može da ih kontroliše kada god se za to ukaže potreba. To se odnosi na slučajeve promena u stanju invalidnosti koje su od uticaja na ostvarivanje ovog prava. Kontrola je tada utvrdila da se do neosnovanih invalidskih penzija najčešće dolazilo na osnovu lažne medicinske dokumentacije, koja je dostavljana fondu na veštačenje u postupku ostvarivanja prava.

Mnogi su tom prilikom ostali bez primanja pošto se nisu odazvali pozivu PIO fonda na pregled radi ponovnog utvrđivanja stanja invalidnosti. Sve do okončanja ovog postupka, odnosno dok se ne jave na ponovni pregled, invalidski penzioneri ne mogu da ostvare pravo ni na starosnu penziju.

Ukoliko se kod korisnika invalidskog primanja utvrdi da postoje promene, koje su od uticaja na pravo na penziju, tačnije ne postoji potpuni gubitak radne sposobnosti, prestaje mu pravo. On tada može da ostvari pravo na starosnu penziju, ukoliko ispuni za to zakonom propisane uslove.

U ukupnom broju penzionera onih koji su potpuno izgubili radnu sposobnost je oko 17 odsto, starosnih je oko 63, dok je porodičnih penzionera 20 procenata. Pre dvadesetak godina invalidske penzije su činile trećinu ukupnog broja svih tadašnjih korisnika.

DIJAGNOZA

JEDAN od najupečatljivijih slučajeva lažne invalidske penzije je slučaj čoveka koji je imao ozbiljnu dijagnozu na osnovu koje mu je i ona dodeljena. Posle toga je falsifikovanom ličnom kartom, zdravstvenom knjižicom i ostalim dokumentima izlazio pred lekarsku komisiju umesto drugih i dobio još dve invalidske penzije. Zaposleni u sektoru za medicinsko veštačenje primetili su da se jedna osoba, koja je zaista bolesna, sa vidljivim znacima operativnih zahvata, u više navrata pojavljivala na lekarskim komisijama.

PODNETO 16 KRIVIČNIH PRIJAVA

TOKOM poslednje revizije u fondu je pregledana 3.961 invalidska penzija, kod 3.677 je potvrđen prvobitni nalaz, a kod 284 nije. Na pregled se nije odazvalo 160 penzionera, te su im primanja ukinuta, a za 16 slučajeva spisi predmeta su prosleđeni tužilaštvu, radi pokretanja krivične prijave.

 

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade
Zdravlje
shares0 views

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Stigla je sezona prehlada. Jednako tako, stiglo je i vrijeme kada bi najviše trebalo da pazimo šta unosimo u svoj orgazam, s obzirom…

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju
ljudi
shares0 views

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Borka Petković, žena žrtva prethodnog odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon što je deložirana iz svog stana u Banjaluci, dobila…

PRIČA kroz koju ćete MNOGO naučiti! Nije sve onako kako izgleda na prvi pogled!
zanimljivosti
shares0 views

PRIČA kroz koju ćete MNOGO naučiti! Nije sve onako kako izgleda na prvi pogled!

Jasna Djalovic - okt 09, 2019

Jedna od posuda malo je napukla, druga je bila čitava Jedan vodonoša imao je dve posude, koje bi svakodnevno po nekoliko puta nosio na ramenima, na motki,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci