Upola manje invalidskih penzionera u Srbiji

U poslednjih dvadesetak godina sve manje onih koji penziju stiču zbog gubitka radne sposobnosti. Zvanična statistika Fonda PIO pokazuje da njihov broj opada iz godine u godinu

LAŽNA medicinska dokumentacija, ali i falsifikovanje ličnih dokumenata najčešći su načini do kojih se prethodnih godina dolazilo do lažne invalidske penzije u Srbiji. Proteklih decenija je u ovaj biznis bio uključen veliki broj ljudi od službenika u PIO, doktora u zdravstvenim ustanovama, do lekara veštaka u Fondu. Trogodišnja revizija invalidskih primanja, ali i mnoge druge unutrašnje kontrole znatno su smanjile broj prevara, a zvanična statistika Fonda PIO pokazuje da broj invalidskih penzionera u Srbiji opada iz godine u godinu.

Svaka nepravilnost koja se primeti u radu službenika bilo koje državne institucije prosleđuje se Ministarstvu unutrašnjih poslova. Takav je postupak i u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Od tog trenutka celokupna procedura prelazi u ruke policijskih inspektora.

Još jedan u nizu otkrivenih slučajeva korupcije prilikom dobijanja invalidske penzije poslednjih godina desio se nedavno u Nišu kada su tri osobe uhapšene zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo trgovina uticajem, dok je protiv jedne osobe podneta krivična prijava za isto krivično delo. Uhapšeni su lekar specijalista Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica”, dok je protiv lekara specijaliste-veštaka organa veštačenja u prvostepenom postupku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje podneta krivična prijava.

Osumnjičeni se terete da su uzeli 3.500 evra, a sumnja se da je ovaj lekar potom korišćenjem svog službenog položaja i pretpostavljenog uticaja, posredovao kod svog kolege lekara-veštaka u PIO da donese pozitivan nalaz u ostvarivanju prava na invalidsku penziju jednoj osobi.

PIO fond je na inicijativu prethodnog ministra za rad Aleksandra Vulina od 2014. do 2017. uradio kontrolu primanja za koja se sumnjalo da nisu odobrena po zakonu. Zaključno sa 31. decembrom 2017. godine na osnovu ovih kontrola ukinuto je 360 lažnih invalidskih penzija. To, međutim, ne znači da invalidske penzije neće i ubuduće biti pod lupom nadležnih. Naprotiv, u skladu sa Zakonom o PIO, fond može da ih kontroliše kada god se za to ukaže potreba. To se odnosi na slučajeve promena u stanju invalidnosti koje su od uticaja na ostvarivanje ovog prava. Kontrola je tada utvrdila da se do neosnovanih invalidskih penzija najčešće dolazilo na osnovu lažne medicinske dokumentacije, koja je dostavljana fondu na veštačenje u postupku ostvarivanja prava.

Mnogi su tom prilikom ostali bez primanja pošto se nisu odazvali pozivu PIO fonda na pregled radi ponovnog utvrđivanja stanja invalidnosti. Sve do okončanja ovog postupka, odnosno dok se ne jave na ponovni pregled, invalidski penzioneri ne mogu da ostvare pravo ni na starosnu penziju.

Ukoliko se kod korisnika invalidskog primanja utvrdi da postoje promene, koje su od uticaja na pravo na penziju, tačnije ne postoji potpuni gubitak radne sposobnosti, prestaje mu pravo. On tada može da ostvari pravo na starosnu penziju, ukoliko ispuni za to zakonom propisane uslove.

U ukupnom broju penzionera onih koji su potpuno izgubili radnu sposobnost je oko 17 odsto, starosnih je oko 63, dok je porodičnih penzionera 20 procenata. Pre dvadesetak godina invalidske penzije su činile trećinu ukupnog broja svih tadašnjih korisnika.

DIJAGNOZA

JEDAN od najupečatljivijih slučajeva lažne invalidske penzije je slučaj čoveka koji je imao ozbiljnu dijagnozu na osnovu koje mu je i ona dodeljena. Posle toga je falsifikovanom ličnom kartom, zdravstvenom knjižicom i ostalim dokumentima izlazio pred lekarsku komisiju umesto drugih i dobio još dve invalidske penzije. Zaposleni u sektoru za medicinsko veštačenje primetili su da se jedna osoba, koja je zaista bolesna, sa vidljivim znacima operativnih zahvata, u više navrata pojavljivala na lekarskim komisijama.

PODNETO 16 KRIVIČNIH PRIJAVA

TOKOM poslednje revizije u fondu je pregledana 3.961 invalidska penzija, kod 3.677 je potvrđen prvobitni nalaz, a kod 284 nije. Na pregled se nije odazvalo 160 penzionera, te su im primanja ukinuta, a za 16 slučajeva spisi predmeta su prosleđeni tužilaštvu, radi pokretanja krivične prijave.

 

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci