Ne žele penzionere kao goste: Neka mesta na hrvatskom primorju teraju izletnike

Zagreb — Jedni će reći kako je reč o diskriminaciji domaćih turista, u ovom slučaju penzionera, a drugi da se radi o uvođenju kakvog-takvog reda u destinaciju.

U svakom slučaju, pitanje dolaska autobusa na jednodnevne izlete na more i ove je godine uzbunilo duhove.

Ovog puta nije se ukazivalo na Crikvenicu, već na Malinsku, piše “Novi list”

Naime, iz Matice penzionera Hrvatske i Sindikata penzionera Hrvatske u otvorenom pismu su ukazali na, kako kažu, diskriminatornu praksu da se pokušava ograničiti dolazak penzionera na jednodnevne izlete na more i kupanje, preneo je Poslovni dnevnik.

“Upozoravamo vladu, nadležna ministarstva, posebno Ministarstvo turizma, gradske i opštinske vlasti, da ćemo se oštro suprotstaviti diskriminatornim odlukama kojim se u vreme turističke sezone onemogućava dolazak autobusima na jednodnevne izlete, uglavnom s penzionerima, u neka turistička mesta na moru. Osuđujući takve nedopustive postupke, navodimo da je najnoviji povod za to odluka Opštinskog veća Malinska-Dubašnica po kojoj je povećana obveza plaćanja ulaza autobusa u mesto s dosadašnjih visokih 300 kuna (40 evra) na čak hiljadu kuna (135 evra) dnevno po autobusu”, navode predstavnici udruženja penzionera.

“Imajući u vidu sramotno niske penzije većine naših penzionera, dodatni iznos troškova izleta dovodi u pitanje organizovanje takvih aktivnosti od strane udruženja penzionera kojima se nastoji omogućiti odlazak na more najvećem broju članova koji su osuđeni na siromaštvo, makar i jednodnevnim izletima”, poručuju iz penzionerskih udruženja.

Odluke opštine se uglavnom, ukazuju oni, ne odnose na turističke autobuse koji dovoze goste s osiguranim smještajem u nekom od hotela, nego na sve one koji su navikli da dolaze samo na jednodnevno kupanje. Stoga penzioneri i starije osobe više ne mogu da računaju kako će ih autobus dovesti blizu plaže.

Biserka Butigan, potpredsednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, dodala je u da se ne radi o nekakvim opsadama mesta, s obzirom na to da se organizuje jedan autobus sredom. Za penzionere je cena izleta 70 kuna.

U Opštini Malinska-Dubašnica, međutim, tvrde da nije reč ni o kakvoj diskriminaciji, već da se nastoji da se uvede barem malo reda u gužve koje se stvaraju u mestu kada stigne dvadesetak i više autobusa.

Načelnik opštine Robert Anton Kraljić, kazao je da su u Malinskoj zbog tolike navale turističkih autobusa imali saobraćajni kolaps.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci