Imaju po 36 godina, već pet su penzioneri, a tvrde da je ključ u štednji

Kristi Šen ima 36 godina, njen suprug Brus Lung godinu više i već pet godina su penzioneri. Za sve koji se pitaju kako im je to pošlo za rukom, odgovor je, tvrde, u štednji.

Par je, naime, pokušavao da sakupi novac za kupovinu kuće. Međutim, što su više štedeli, to su cene nekretnina rasle, što ih je nateralo da razmišljaju i o drugim mogućnostima. „Shvatio sam da možemo da dugujemo sledećih 25 godina ili da možemo se penzionišemo za tri godine”, kazao je Lung za „Gardijan”. Kako navodi britanski list, Šen te 2012. nije verovala suprugovoj računici da bi za tri godine njihova ušteđevina mogla da dostigne 760.000 dolara i da bi već u tridesetim mogli da napuste posao inženjera informatike koji su oboje radili.

Međutim, predviđanja su bila tačna i njih dvoje su postali penzioneri. Sada su posvećeni blogu preko kojeg zaposlene podstiču na štednju kako bi što mlađi mogli da napuste posao. Vreme provode putujući po svetu, a napisali su i dve knjige. Uprkos očekivanjima prijatelja da će se posle kratkog vremena sa puta vratiti bez prebijene pare, tvrde da ih obilazak različitih zemalja košta manje nego život u Torontu. Osim toga, zarađeni novac su pametno uložili, pa sada na računu imaju više nego pre pet godina.

Iako su i ranije trošili na putovanja, najveće uštede pravili su na prevozu, smeštaju i hrani. Izbegavali su da jedu u restoranima, koristili su isključivo javni prevoz ili uber, i iznajmili stan daleko od centra grada. Vođenje evidencije o troškovima pomoglo im je da vide na čemu bi još mogli da uštede, pa su upravo zahvaljujući tome, smanjili troškove pića.

Pre preseljenja u Kanadu, Šen je živela u siromaštvu ruralne Kine gde je njena porodica raspolagala sa manje od pola dolara dnevno što ju je naučilo da pravi racionalne izbore kada je o novcu reč.

„Ako imaš četiri zida, roditelje i hranu, ti si bogat. Svi koji kažu ‚ma to je samo novac’, ‚novac dođe i prođe’, ‚nije sve u novcu’, nisu nikada osetili siromaštvo”, poručuje ova „penzionerka” koja za slučaj većeg finansijskog loma ima i tri rezerva plana.

penzioneri.me/politika.rs

Slične novosti

VLADA DAJE SAGLASNOST FONDU PIO: Penzije ipak dižu za 8,35 procenata
Novosti, Penzije, Treće doba
9 shares415 views

VLADA DAJE SAGLASNOST FONDU PIO: Penzije ipak dižu za 8,35 procenata

Redakcija - jun 08, 2023

Vlada će na današnjoj sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) da vanredno uskladi penzije i poveća ih za ukupno 8,35…

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika
Novosti, Propisi, Treće doba
3 shares387 views

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika

Redakcija - jun 07, 2023

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio je da su u domovima za stare povrijeđeni principi socijalne zaštite i da se time krše zakonom…

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba
Uncategorized
5 shares254 views

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba

Redakcija - jun 06, 2023

Na protestu protiv penzione reforme u Parizu okupilo se danas 31.000 ljudi prema podacima policijske prefekture, dok sindikati navode broj od 300.000, prenio…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci