Imaju po 36 godina, već pet su penzioneri, a tvrde da je ključ u štednji

Kristi Šen ima 36 godina, njen suprug Brus Lung godinu više i već pet godina su penzioneri. Za sve koji se pitaju kako im je to pošlo za rukom, odgovor je, tvrde, u štednji.

Par je, naime, pokušavao da sakupi novac za kupovinu kuće. Međutim, što su više štedeli, to su cene nekretnina rasle, što ih je nateralo da razmišljaju i o drugim mogućnostima. „Shvatio sam da možemo da dugujemo sledećih 25 godina ili da možemo se penzionišemo za tri godine”, kazao je Lung za „Gardijan”. Kako navodi britanski list, Šen te 2012. nije verovala suprugovoj računici da bi za tri godine njihova ušteđevina mogla da dostigne 760.000 dolara i da bi već u tridesetim mogli da napuste posao inženjera informatike koji su oboje radili.

Međutim, predviđanja su bila tačna i njih dvoje su postali penzioneri. Sada su posvećeni blogu preko kojeg zaposlene podstiču na štednju kako bi što mlađi mogli da napuste posao. Vreme provode putujući po svetu, a napisali su i dve knjige. Uprkos očekivanjima prijatelja da će se posle kratkog vremena sa puta vratiti bez prebijene pare, tvrde da ih obilazak različitih zemalja košta manje nego život u Torontu. Osim toga, zarađeni novac su pametno uložili, pa sada na računu imaju više nego pre pet godina.

Iako su i ranije trošili na putovanja, najveće uštede pravili su na prevozu, smeštaju i hrani. Izbegavali su da jedu u restoranima, koristili su isključivo javni prevoz ili uber, i iznajmili stan daleko od centra grada. Vođenje evidencije o troškovima pomoglo im je da vide na čemu bi još mogli da uštede, pa su upravo zahvaljujući tome, smanjili troškove pića.

Pre preseljenja u Kanadu, Šen je živela u siromaštvu ruralne Kine gde je njena porodica raspolagala sa manje od pola dolara dnevno što ju je naučilo da pravi racionalne izbore kada je o novcu reč.

„Ako imaš četiri zida, roditelje i hranu, ti si bogat. Svi koji kažu ‚ma to je samo novac’, ‚novac dođe i prođe’, ‚nije sve u novcu’, nisu nikada osetili siromaštvo”, poručuje ova „penzionerka” koja za slučaj većeg finansijskog loma ima i tri rezerva plana.

penzioneri.me/politika.rs

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci