UNIŠTAVAJU JE KAO KOROV, A ONA JE LEKOVITA! Ova čudesna biljka je pravi REZERVOAR ZDRAVLJA!

Jedno istraživanje je pokazalo da preslica povećava rast, volumen i debljinu kose te doslovno udvostručuje broj vlasi kod žena s tankom kosom

Studije pokazuju da preslica (poljski rastavić, konjski rep) poboljšava simptome Alchajmerove bolesti, udvostručuje broj vlasi kose, smiruje, ublažava upale. Često ju zamene za korov, a evo zašto je ne bismo smeli uništavati.

1. Odlična je za kosu, kožu i nokte

Preslica je jedan od najboljih izvora silikagela koji pomaže telu u proizvodnji kolagena – građevnog bloka kose, kože i noktiju. Jedno istraživanje je pokazalo da preslica povećava rast, volumen i debljinu kose te doslovno udvostručuje broj vlasi kod žena s tankom kosom.

Druga studija je pokazala da preslica jača nokte, smanjuje listanje, krhkost i zanoktice. Zbog svojih svojstava pojačavanja proizvodnje kolagena, smatra se da preslica sadrži svojstva protiv starenja i tonira kožu.

2. Leči rane i ublažava opekline

Preslica se koristi od davnina za zaustavljanje krvarenja, lečenje čirova, rana i upala na koži. Jedno istraživanje je pokazalo da mast od preslice pomaže ženama da lakše zacele epiziotomijske rane (hirurškog zahvata kojim se reže međica kako bi se proširio porođajni kanal i olakšao porod), a istovremeno smanjuje post-operativnu bol. Silika zapečaćuje ranu, dok flavonoidi pomažu u sprečavanju infekcije.

3. Uklanja teške metale

Proučeno je i dokumentovano da preslica ima sposobnost izvlačenja teških metala iz tela i tla. Jedno istraživanje je pokazalo da ispijanje vode u kojoj ima puno silike, uklanja aluminij iz tela, bez da sa sobom povuče i esencijalne metale poput gvožđa i bakra.

– Predstavili smo preliminarne dokaze da je tokom dvanaestonedeljne terapije mineralnom vodom koja je bogata silikom, telesni ‘teret’ aluminija pao kod pojedinaca koji boluju od Alchajmerove bolesti te da je došlo do klinički relevantnih poboljšanja kognitivnih sposobnosti kod najmanje tri od 15 pojedinaca – napisao je autor studije.

4. Smanjuje upalu

Istraživanje iz 2013. godine je pokazalo da je preslica jedna od nekoliko biljaka koje sadrže kinurensku kiselinu koja sadrži protivupalna, antioksidativna i ublažavajuća svojstva, posebno za reumatoidni artritis. Ona se može koristiti za ublažavanje crvenila kod ekcema, akni i drugih stanja kože.

5. Opušta i uspavljuje

Flavonoidni antioksidansi u preslici deluju kao blag i siguran sedativ. Takođe, je bogata kalcijumom i magnezijumom – mineralima koji su poznati po smirivanju živaca. Čaj od preslice se koristi za smanjivanje razdražljivosti, hiperaktivnosti i nesanice.

6. Jača kosti

Istraživanja su pokazala da stimulira stanice koje grade kosti. Kolagen pruža zaštitu vašim kostima, dok ih kalcij i drugi minerali hrane te ojačavaju tu zaštitu. U italijanskoj studiji otkrili su da preslica značajno poboljšava gustoću kostiju.

Kako koristiti preslicu?

Da biste napravili snažnu ‘infuziju’ -kuvajte pola šoljice suve preslice u dve šoljice ključale vode 10 minuta. Ostavite da odstoji između sat i sedam sati.

Infuziju možete koristiti za:

Biljno ispiranje kose – za jaču kosu i podsticanje rasta

Kao tonik za blistavu kožu – namočite papirnatu masku za lice u čaj i držite ju na licu do pola sata.

Bolno grlo – infuziju pomešajte s malo morske soli pa promućkajte nekoliko puta dnevno

Njome možete napuniti i kadu za meku kožu ili rešavanje infekcije mokraćnog kanala. Biljka se može uzimati interno kao čaj ili u kapsulama.

 

penzioneri,me/24sata.hr

Slične novosti

Bočicu kantariona uvek treba imati u kući: S razlogom ga zovu Bogorodičina trava!
Zdravlje
shares0 views

Bočicu kantariona uvek treba imati u kući: S razlogom ga zovu Bogorodičina trava!

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Mnogo ženskih tegoba može da izleči ulje, čaj ili tinktura ove moćne biljke Iako je Bogorodičina trava, poznata i pod imenima gospina trava, gospino cveće i kantarion, vrlo…

Čak i penzionisani vozači napuštaju zemlju
ljudi
shares0 views

Čak i penzionisani vozači napuštaju zemlju

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Vozači iz Srbije se sve češće odlučuju za odlazak u inostranstvo. Među njima ima i penzionera. Ceo svet se suočava sa problemom –…

Pozvonio starici sa buketom cveća i 20.000 evra koje joj je ukrao
ljudi
shares0 views

Pozvonio starici sa buketom cveća i 20.000 evra koje joj je ukrao

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Dvadesetsedmogodišnji Francuz kojeg je izjedala krivica odlučio je da posle tri godine vrati 20 hiljada evra koje je ukrao sa saučesnikom od sedamdesetogodišnje…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci