Neki oblici depresije mogu ukazati na senilnu demenciju

Depresija koja se kontinuirano pogoršava u starijoj životnoj dobi može biti prvi indikator rizika pojave demencije, otkrili su naučnici.

Prema tom istraživanju drugi oblici depresije poput hronične depresije nisu povezani s kasnijom pojavom demencije.

Holandski naučnici proučavali su načine na koje depresija u starijoj životnoj dobi progredira i kako je povezana s nekim rizikom. Zaključili su kako depresija koja se stalno pogoršava može ukazati na rizik od pojave demencije. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry praćeno je više od tri hiljade osoba starijih od 55 godina koje žive u Holandiji. Svi su imali neki oblik depresije ali na početku istraživanja niko nije imao demenciju.

Istraživanje je pokazalo da je samo u grupu kod koje se pojačavala depresija uočen rizik od demencije i u toj skupini od 255 osoba demencija se razvila kod njih 55. Povećani rizik nije uočen u grupi u kojoj je depresija bila istog intenziteta ili u onoj u kojoj je kod ispitanika intenzitet simptoma oscilirao.

Vođa istraživanja Arfan Ikram s medicinskog centra Erasmus univerziteta u Roterdamu kaže kako se depresija koja je postupno pojačava čini kao bolji pokazatelj demencije kasnije u životu od drugih pojavnih oblika depresija.

“Postoji mnogo mogućih objašnjenja uključujući i ono da depresija i demencija obje mogu biti simptomi istog stanja ili da je depresija koja se pojačava naprosto prvi dio procesa koji završi demencijom u starijoj životnoj dobi”.

penzioneri.me/radiosarajevo

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci