Osam alarmantnih znakova da stres utiče na vaše zdravlje

Stres može poremetiti funkciju vašeg digestivnog trakta u više načina. Žgaravica, sporije pražnjenje hrane iz želuca, što uzrokuje gasove i nadutost, a može čak i povećati probleme debelog crijeva, što dovodi do grčeva i dijareje.

Amerikanci su pod stresom više nego ikad, sudeći prema studiju Američke psihološke asocijacije. Skoro trećina ispitanih rekla je da stres utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, piše RD.

Znakovi na tijelu

Ukoliko je vaše tijelo iznenada pokriveno crvenilom, stres, a ne alergija, mogući je krivac za to. Kada vaše tijelo iskusi snažan stres (za kraći ili duži period), vaš imunološki sistem opada i tijelo počinje oslobađati histamin kako bi se izborilo protiv stresa. Ako se ne riješite stresa, crvenilo bi se moglo proširiti. Kada je vaš imuni sistem opao zbog stresa, vaša koža postaje osjetljiva i na stvari na koje ranije bila, poput sapuna, hladnoće ili toplote, losiona ili deterdženeta za veš.

Vaša težina se počinje mijenjati

“Stres izaziva otpuštanje hormona kortizola, koji narušava sposobnost tijela da obradi šećera u krvi i mijenja način na koji metabolizira masnoće, proteine i ugljikohidrate, što može dovesti do debljanja i gubitka kilograma”, kažu stručnjaci. Stres takođe može uzrokovati nezdravo ponašanje kod ljudi kao što su prejedanje ili potpuni gubitak apetita.

Česte glavobolje

Ako nikada niste patili od glavobolja i iznenada je počela glava da vas boli stalno, sigurno ste pod stresom. Stres oslobađa hemikalije koje uzrokuju promjene u nervnom sistemu, ali i u krvi koja dolazi  mozak, što dovodi do alergije. Ako patite od migrena, stres ih može pogoršati. On, takođe, uzrokuje napetost u mišićima.

Stomačni problemi 

Stres može poremetiti funkciju vašeg digestivnog trakta u više načina. Žgaravica, sporije pražnjenje hrane iz želuca, što uzrokuje gasove i nadutost, a može čak i povećati probleme debelog crijeva, što dovodi do grčeva i dijareje.

Česte prehlade

Stres slabi imunološki sistem što ga čini lakšim za razbolijevanje. Istraživači sa Univerziteta Carnegie Mellon u Pitsburgu izvijestili su u anketi da je suočavanje sa stresom vjerovjatnije da ćete se prehladiti.

Opet imate akne

Ako mislite da su akne ostale u tinejdžerskom dobu, iznenadiće vas da ih i stres prouzrokuje. Kada se pods tresom, vaše tijelo pumpa hormone, poput kortizola, što prouzrokuje da se koža više masti.

Mozak vam je pomućen

Stres vas može učiniti i mentalno bolesnim. Previše hormona kortizola otežava koncentraciju i pamćenje, ali uzrokuje i anksioznost i depresiju.

Opada vam kosa

Gubiti malo kose je normalno (stara kosa i opada i mijenja se novom povremeno), ali stres može pomjeriti cijeli ciklus. Stres potiskuje veliki broj folikula kose, ali i prouzrokuje da ih imunološki sistem napada, što rezultira opadanjem kose.

 penzioneri.me/radiosarajevo

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci