Djelotvoran je i u slučaju gihta. Kada se primenjuje spolja, može da se koristi u vidu obloga, masti i gela. Primenjuje se i kao tinktura i čaj. Najviše je u upotrebi korjen biljke, ali koriste se i listovi.

Tinktura gaveza povoljno djeluje na sve tipove neuralgičnih bolova, a najefikasnija je kod bolova lica. Ova tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica. Zagovornici ovog lijeka tvrde da ostarelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, posle duže primene gavez vraća u normalno stanje. Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je djelotvorna ukoliko se kombinuje sa gospinom travom, kantarionovim uljem ili, još bolje, s tinkturom od kantariona.

Koren gaveza, osim u slučaju kostobolje i navedenih tegoba, djelotvoran je i kod upale želuca, bolesti bubrega i menstrualnih problema. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhitisa, upale pluća i sukrvičavog kašlja. Sušeni korjen može da se izgnječi ili izdrobi i pomeša s mlakom vodom. Na taj način dobija se kaša koja se stavlja na oboljelo mesto. Ispiranje usta čajem od korena gaveza, koji je pomiješan sa kamilicom, djeluje djelotvorno kod upale sluzokože usne duplje i dentalnog apcesa.

Postoji i gel od gaveza. Riječ je o preparatu koji sadrži ekstrakt korena gaveza, a koji poboljšava zarastanje rana i regeneraciju tkiva.