Priviđanje mirisa je znak demencije

Opažanja nečega čega nema nedvosmisleno ukazuju na oštećenja mozga.

HALUCINIRANjE neprijatnih mirisa, poput paljevine ili buđi jeste ozbiljan znak oštećenja mozga i jedan od simptoma demencije. Više od polovine dementnih pacijenata osim mirisnih ima i vidne halucinacije, poput priviđanja insekata koji gmižu po zidu. Ovi simptomi mogu se ublažiti adekvatno propisanom terapijom kojom se snižavaju aktivnosti mozga, pri čemu se ne smiju oštetiti ostale funkcije organizma.

Pogrešna čulna opažanja, koje osoba doživljava kao stvarna, mogu da budu izuzetno opasna. Pacijentu se priviđaju bube u rojevima, nepoznate osobe u stanu, miris zapaljene krpe ili automobilske gume.

– Demencijom nije oštećen samo jedan dio mozga, nego praktično čitav mozak. Kada su oštećeni i djelovi koji regulišu osjećaj mirisa, javljaju se mirisne halucinacije. Tada tražimo dodatna ispitivanja – kaže, za “Novosti”, doktor Boban Stepić, neurolog iz klinike “Euromedik”.

Mirisne halucinacije nisu karakteristika samo demencije, već se mogu pojaviti i kod drugih slučajeva oštećenja mozga, poput epilepsije ili tumora. Relativno su česte kod oboljelih od šizofrenije, pri čemu mogu biti udružene sa halucinacijama ukusa i idejama trovanja.

– Ljekari ne vole da čuju da pacijent ima halucinacije, jer to znači da se radi o odmaklom stadijumu bolesti, kao što su demencija, epilepsija ili tumor mozga – objašnjava doktor Stepić.

Ukoliko se ustanovi da se radi o demenciji, najvažnije je prihvatiti da svađe, konfrontacije i rasprave ne djeluju, te jedino što može umiriti pacijenta jesu ljekovi koje propiše specijalista.

– Važno je odrediti prave doze ljekova, jer pacijenta ne treba uspavati, već samo umiriti. Ranije su medikamenti za ovakve vrste problema imali mnogo neželjenih efekata. Sada se na tržištu može pronaći nekoliko efikasnih ljekova koji ublažavaju propratne simptome demencije. Oni deluju na određene zone mozga i koriguju njegovu aktivnost, ali ne remete ostale funkcije – objašnjava naš sagovornik.

penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci