Priviđanje mirisa je znak demencije

Opažanja nečega čega nema nedvosmisleno ukazuju na oštećenja mozga.

HALUCINIRANjE neprijatnih mirisa, poput paljevine ili buđi jeste ozbiljan znak oštećenja mozga i jedan od simptoma demencije. Više od polovine dementnih pacijenata osim mirisnih ima i vidne halucinacije, poput priviđanja insekata koji gmižu po zidu. Ovi simptomi mogu se ublažiti adekvatno propisanom terapijom kojom se snižavaju aktivnosti mozga, pri čemu se ne smiju oštetiti ostale funkcije organizma.

Pogrešna čulna opažanja, koje osoba doživljava kao stvarna, mogu da budu izuzetno opasna. Pacijentu se priviđaju bube u rojevima, nepoznate osobe u stanu, miris zapaljene krpe ili automobilske gume.

– Demencijom nije oštećen samo jedan dio mozga, nego praktično čitav mozak. Kada su oštećeni i djelovi koji regulišu osjećaj mirisa, javljaju se mirisne halucinacije. Tada tražimo dodatna ispitivanja – kaže, za “Novosti”, doktor Boban Stepić, neurolog iz klinike “Euromedik”.

Mirisne halucinacije nisu karakteristika samo demencije, već se mogu pojaviti i kod drugih slučajeva oštećenja mozga, poput epilepsije ili tumora. Relativno su česte kod oboljelih od šizofrenije, pri čemu mogu biti udružene sa halucinacijama ukusa i idejama trovanja.

– Ljekari ne vole da čuju da pacijent ima halucinacije, jer to znači da se radi o odmaklom stadijumu bolesti, kao što su demencija, epilepsija ili tumor mozga – objašnjava doktor Stepić.

Ukoliko se ustanovi da se radi o demenciji, najvažnije je prihvatiti da svađe, konfrontacije i rasprave ne djeluju, te jedino što može umiriti pacijenta jesu ljekovi koje propiše specijalista.

– Važno je odrediti prave doze ljekova, jer pacijenta ne treba uspavati, već samo umiriti. Ranije su medikamenti za ovakve vrste problema imali mnogo neželjenih efekata. Sada se na tržištu može pronaći nekoliko efikasnih ljekova koji ublažavaju propratne simptome demencije. Oni deluju na određene zone mozga i koriguju njegovu aktivnost, ali ne remete ostale funkcije – objašnjava naš sagovornik.

penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

U Francuskoj od 1. marta dozvoljen boravak kućnih ljubimaca u staračkim domovima
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
3 shares251 views

U Francuskoj od 1. marta dozvoljen boravak kućnih ljubimaca u staračkim domovima

Redakcija - mar 03, 2024

Boravak kućnih ljubimaca kao što su psi, mačke, ribice i male ptice, od 1. marta je dozvoljen u staračkim domovima u Francuskoj, ali…

Švajcarci na referendumu odlučuju o 13. penziji, ali i podizanju starosne granice za njeno dobijanje
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares398 views

Švajcarci na referendumu odlučuju o 13. penziji, ali i podizanju starosne granice za njeno dobijanje

Redakcija - mar 03, 2024

Švajcarci će danas glasati o dvije inicijative kojima se želi promijeniti život penzionera na dijametralno suprotne načine. Jednom se inicijativom žele povećati penzije,…

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci