Priviđanje mirisa je znak demencije

Opažanja nečega čega nema nedvosmisleno ukazuju na oštećenja mozga.

HALUCINIRANjE neprijatnih mirisa, poput paljevine ili buđi jeste ozbiljan znak oštećenja mozga i jedan od simptoma demencije. Više od polovine dementnih pacijenata osim mirisnih ima i vidne halucinacije, poput priviđanja insekata koji gmižu po zidu. Ovi simptomi mogu se ublažiti adekvatno propisanom terapijom kojom se snižavaju aktivnosti mozga, pri čemu se ne smiju oštetiti ostale funkcije organizma.

Pogrešna čulna opažanja, koje osoba doživljava kao stvarna, mogu da budu izuzetno opasna. Pacijentu se priviđaju bube u rojevima, nepoznate osobe u stanu, miris zapaljene krpe ili automobilske gume.

– Demencijom nije oštećen samo jedan dio mozga, nego praktično čitav mozak. Kada su oštećeni i djelovi koji regulišu osjećaj mirisa, javljaju se mirisne halucinacije. Tada tražimo dodatna ispitivanja – kaže, za “Novosti”, doktor Boban Stepić, neurolog iz klinike “Euromedik”.

Mirisne halucinacije nisu karakteristika samo demencije, već se mogu pojaviti i kod drugih slučajeva oštećenja mozga, poput epilepsije ili tumora. Relativno su česte kod oboljelih od šizofrenije, pri čemu mogu biti udružene sa halucinacijama ukusa i idejama trovanja.

– Ljekari ne vole da čuju da pacijent ima halucinacije, jer to znači da se radi o odmaklom stadijumu bolesti, kao što su demencija, epilepsija ili tumor mozga – objašnjava doktor Stepić.

Ukoliko se ustanovi da se radi o demenciji, najvažnije je prihvatiti da svađe, konfrontacije i rasprave ne djeluju, te jedino što može umiriti pacijenta jesu ljekovi koje propiše specijalista.

– Važno je odrediti prave doze ljekova, jer pacijenta ne treba uspavati, već samo umiriti. Ranije su medikamenti za ovakve vrste problema imali mnogo neželjenih efekata. Sada se na tržištu može pronaći nekoliko efikasnih ljekova koji ublažavaju propratne simptome demencije. Oni deluju na određene zone mozga i koriguju njegovu aktivnost, ali ne remete ostale funkcije – objašnjava naš sagovornik.

penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci