Penzioneri su meta mnogim “trgovcima”, a naročito oni koji provode mnogo vremena u kući. Ipak, umesto da se najstariji sugrađani osame i nikom ne otvaraju vrata, oni, naprotiv, treba da se obaveste o potencijalnim prevarama i razgovaraju sa komšijama, jer mogu da ih upozore.

1. Davno zaboravljena rođaka

Brz život udaljio je ljude od rodbine, pa je jedna od najvećih opasnosti koje vrebaju najstarije “zaboravljena rođaka”. Ovakvi prevaranti su obično žene koje pažljivo pročitaju spisak stanara, često i danima posmatraju ulaz i kupuju u obližnjoj prodavnici, gde ulaze u razgovor sa ljudima. Ovakve žene su uvijek lijepo obučene i izuzetno prijatne u razgovoru, a neretko nose i “znak pažnje” poput keksa ili kafe. One po govoru penzionera već znaju odakle potiče i razgovor vode u pravcu daleke majke koja je bila siromašna ili je ostavio muž, pa je umrla i žena želi da pronađe neke rođake, jer je usamljena. Penzioner se često “seti” takve rođake, jer svi u familiji imaju slična imena (Milka, Jelica, Jovanka…) i praktično sam navodi imena rođaka. Tokom ugodnog razgovora, žena uz suze “otkriva tajnu” da joj je dete bolesno (ili su joj ukrali novčanik u prevozu dok je dolazila), a sažaljivi penzioner (češće su žrtve ove prevare žene) rado daje novac. Iako ova žena ostavi broj telefona i adresu, penzioner je više nikada neće videti.

MASOVNO KUPUJU NA RATE

PIO fond je sklopio ugovore sa oko 600 firmi koje prodaju raznu robu kako bi penzionerima omogućili da kupuju na rate sve šta im treba. Prema broju administrativnih zabrana za penzije, očigledno je da stariji sugrađani masovno koriste ovakav način plaćanja robe. Svaki kupac po Zakonu o zaštiti potrošača ima rok od 14 dana da se predomisli i odustane od kupovine. Međutim, trgovci robu isporuju petnaestog dana od zaključivanja ugovora, pa penzioner nema mogućnost da se žali. Prema novom zakonu o zaštiti potrošača, rok od 14 dana za žalbu počinjaće od dana kada je roba isporučena.

2. Ugradnja jeftinog uređaja

Obučeni u majstorske kombinezone, sa torbom punom alata, momci zvone na vrata i saopštavaju penzioneru da su došli da ugrade mali aparat koji će, recimo, sprečiti da, ukoliko udari grom, pregore svi uređaji. Takav “aparat” košta 500 dinara, ugrađuje se za pet minuta kod telefonskog priključka, a “majstori” često imaju i sertifikat “Pošte Srbije”, EPS-a i sličnih kompanija kojima penzioneri veruju. Ovakvi sertifikati su lažni, kao i majstori, a ukoliko penzioneri otvore utikač za telefon, shvatiće da je samo ubačena mala metalna pločica koja ničemu ne služi. Ovi prevaranti igraju na sitan novac i veoma su uspešni, jer kada se sabere ukupna suma – ostvaruju dobru zaradu.

3. Blagotvorni proizvodi

Mnogo penzionera ima problem sa spavanjem, pa im trgovci nude jastuke, podlogu za dušek, masažere, magnetne narukvice i bezbroj drugih proizvoda za, navodno, miran san. Potrošačke organizacije upozoravaju da ne treba nasedati na ovo, jer trgovci podmeću ugovore od kojih je poslije nemoguće odustati.

Penzionere prvo ljubazno obaveštavaju da su srećni dobitnik, recimo, jastuka koji će im uručiti tokom besplatne večere. Usamljeni ili željni provoda, penzioneri odlaze na promociju, gde ih specijalni tim obrlati da kupe proizvod koji blagotvorno deluje i da potpišu porudžbenicu, a platiće na rate. Firma u rekordnom roku stupa u kontakt s Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje i počinje otplata s računa PIO na račun te firme. Naime, porudžbenice su ugovor koji, praktično, ne može da se raskine. Tačnije, može samo ukoliko se dostavi kopija ljekarske dokumentacije da penzioner ne može da plaća robu. U suprotnom, penzioner ostaje bez robe, a prodavcu mora da plati 25 odsto ukupne vrijednosti porudžbine.

4. Bagatelna roba

U manjim mjestima  trgovci nabavljaju spisak penzionera i idu od vrata do vrata, a usamljene penzionere je lako ubediti da kupe robu, jer je riječ o cijenama do 20 eura.

5. Samo odslušajte i dobiću platu

Penzioneri se lako sažale kada im čovek kaže da hrani troje djece, a da je dovoljno da samo odslušaju prezentaciju, ne moraju ništa da kupe i on će zaraditi platu. Kada počne prezentacija, stručne osobe izoluju penzionere i u razgovoru oči u oči s njima, “dajući im popuste”, i uspešno sklapaju posao.