Stiže slovenački godišnji dodatak za penzionere u Srbiji

Koliko će ko dobiti do 30. septembra zavisi od toga koliku penziju prima, a pomoć se kreće od 127 do 437 evra

Penzionerima iz Srbije koji primaju deo slovenačke penzije biće do 30. septembra isplaćen godišnji dodatak uz srpsku penziju. Visina tog dodatka zavisi od toga koliku penziju primaju, uzimajući u obzir ukupan iznos primanja. Kako se može videti na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, godišnji dodatak kreće se od 127 do 437 evra.

Ovaj dodatak isplaćuje Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije. U skladu s tim, na adresu svakog slovenačkog penzionera kome je prebivalište u Srbiji, a kojih je trenutno 11.845, Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije dostaviće obaveštenje o godišnjem dodatku i izjavu. Ovu izjavu penzioner treba da popuni podatkom o visini dela penzije koja mu je isplaćena u Srbiji, odnosno koju je dobio od Fonda PIO za januar 2019. godine, navodi se na sajtu penzijskog fonda.

Penzioneri popunjenu izjavu dostavljaju slovenačkom Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje najkasnije do 30. aprila, kako bi im dodatak bio isplaćen do 30. septembra 2019. godine.

Onima koji izjavu dostave do 30. septembra, godišnji dodatak biće isplaćen do kraja 2019. godine. Ukoliko penzioneri ne popune i ne dostave izjave u navedenim rokovima, biće im isplaćen godišnji dodatak u iznosu 127 evra, bez obzira na to koliki im je deo primanja koji im stiže iz dežele.

Slovenački zavod naglašava da će se penzioneru koji je ostvario pravo na srazmernu penziju primenom bilateralnog ugovora visina godišnjeg dodatka odrediti u srazmernom delu. Shodno važećem sporazumu između Srbije i Slovenije o socijalnom osiguranju, slovenački zavod je dostavio obaveštenje o usklađivanju penzija, prema kome se, počev od 1. januara 2019. godine, penzije, koje redovno isplaćuju, usklađuju po stopi od 2,7 procenata.

Na ovaj način penzioneri sa slovenačkim primanjima od 2017. godine, kada je ovo pravilo prvi put primenjeno, ne ostaju uskraćeni za jednokratnu pomoć, bez obzira na to što ne žive u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Srpski penzijski fond od pre četiri godine takođe više ne pravi razliku između srpskih i inostranih penzionera. Kad je svim penzionerima s prebivalištem u Srbiji prvi put dodeljena jednokratna pomoć od oko 5.000 dinara, država je izuzela one koji ne žive ovde. Od tada, međutim, i oni dobijaju jednokratnu pomoć. Tada su se zbog ove neravnopravnosti prvi pobunili srpski penzioneri s prebivalištem u Crnoj Gori i Makedoniji.

Iz penzijskog fonda Slovenije zato pozivaju svoje korisnike da iskoriste ovo pravo. Korisnici slovenačke penzije, prijave mogu slati internetom, što je bezbedno i jednostavno, ali i poštom, tako što će podatke o visini inostranih penzija da dostave na obrascu koji su dobili od Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju Srbije i Slovenije primenjuje se od prvog novembra 2010. godine, a dva fonda u međuvremenu su potpisala i sporazum o elektronskoj razmeni podataka.

Zahvaljujući dobroj komunikaciji dva fonda i redovnim radnim sastancima, rešavaju se svi problemi iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, potvrđuju u slovenačkom penzijskom fondu.

 

penzioneri.me/Politika Autor: Jasna Petrović-Stojanović

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci