Ima najduži penzionerski staž: U penziji uživa 60 godina

Prijedorčanin je pravo na porodičnu penziju ostvario prije skoro šest decenija i to je najduži period korištenja prava na penziju u Republici Srpskoj, potvrđeno je “Nezavisnim” u Fondu PIO RS.

“Korisnik s područja regije Prijedor pravo na porodičnu penziju ostvario je 1958. godine, dok je drugi po tom kriterijumu korisnik Fonda PIO RS sa prebivalištem u FBiH, koji je pravo na porodičnu penziju ostvario 1959. godine”, istakli su u Fondu za Nezavisne.

Najduži period korištenja samostalne penzije, prema podacima Fonda PIO RS, ostvario je korisnik Fonda s adresom u Vojvodini, koji je pravo na samostalnu penziju ostvario 1967. godine.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kazao je da postoje lica koja rano idu u penziju.

Očekuje da će u budućnosti biti mnogo onih koji će više od 50 godina uživati penziju. Ističe da je u drugim zemljama to mnogo drugačije jer tamo, kako objašnjava, nema političkih penzionisanja, protekcija i povlastica. Naveo je da u RS ima mnogo povlastica pa se mladi ljudi šalju u penziju koju uživaju više od 50 godina.

“Bilo je mnogo slučajeva gdje muškarac ili žena doslovno umiru, te se ožene preko noći samo da bi supružnik imao pravo na penziju pa smo tome morali stati ukraj i utvrditi određen period koji neko mora provesti u braku da bi mogao ostvariti pravo na porodičnu penziju”, kaže Rakulj.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da treba pooštriti mjere za odlazak u penziju.

“Poslodavci imaju stav da uslovi za odlazak u penziju treba da budu mnogo rigidniji i da sticanje statusa penzionera treba da bude mnogo teže, a ne treba ni dozvoliti da se koriste beneficije”, naglasio je Aćić.

penzioneri.me/ba.n1info.com

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci