Ima najduži penzionerski staž: U penziji uživa 60 godina

Prijedorčanin je pravo na porodičnu penziju ostvario prije skoro šest decenija i to je najduži period korištenja prava na penziju u Republici Srpskoj, potvrđeno je “Nezavisnim” u Fondu PIO RS.

“Korisnik s područja regije Prijedor pravo na porodičnu penziju ostvario je 1958. godine, dok je drugi po tom kriterijumu korisnik Fonda PIO RS sa prebivalištem u FBiH, koji je pravo na porodičnu penziju ostvario 1959. godine”, istakli su u Fondu za Nezavisne.

Najduži period korištenja samostalne penzije, prema podacima Fonda PIO RS, ostvario je korisnik Fonda s adresom u Vojvodini, koji je pravo na samostalnu penziju ostvario 1967. godine.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kazao je da postoje lica koja rano idu u penziju.

Očekuje da će u budućnosti biti mnogo onih koji će više od 50 godina uživati penziju. Ističe da je u drugim zemljama to mnogo drugačije jer tamo, kako objašnjava, nema političkih penzionisanja, protekcija i povlastica. Naveo je da u RS ima mnogo povlastica pa se mladi ljudi šalju u penziju koju uživaju više od 50 godina.

“Bilo je mnogo slučajeva gdje muškarac ili žena doslovno umiru, te se ožene preko noći samo da bi supružnik imao pravo na penziju pa smo tome morali stati ukraj i utvrditi određen period koji neko mora provesti u braku da bi mogao ostvariti pravo na porodičnu penziju”, kaže Rakulj.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da treba pooštriti mjere za odlazak u penziju.

“Poslodavci imaju stav da uslovi za odlazak u penziju treba da budu mnogo rigidniji i da sticanje statusa penzionera treba da bude mnogo teže, a ne treba ni dozvoliti da se koriste beneficije”, naglasio je Aćić.

penzioneri.me/ba.n1info.com

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci