Šta lijepo sa sobom nosi treće doba

Vjerovali ili ne, sa godinama naše tijelo postaje otpornije na viruse!

Poznato je da nakon 25. godine, ljudsko tijelo počinje neumoljivo da stari – drugim riječima to je “početak kraja”.

Ovoj fatalističkoj, nimalo veseloj konstataciji, list Hafington post suprotstavlja nekoliko pozitivnih činjenica koje prate ovo “propadanje”. Čovek se tješi kako zna i umije.

1. Naime, sa godinama migrene postaju sve ređe. Jedno švedsko istraživanje ustanovilo je da nakon 55. glavobolje nestaju u 30 odsto slučajeva. A prema podacima jedne američke fondacije, 40 odsto ljudi starijih od 65 godina prestaje da ima migrene.

2. Sa starenjem, naše lojne žlezde se smanjuju i luče sve manje loja, a to znači da više ne moramo da peremo kosu tako često.

3. Logično je da sa godinama naše tijelo postaje otpornije na razne viruse. Primjera radi, dijete ima šest do osam prehlada godišnje, dok odrasla osoba svega dve do četiri, ili samo jednu ako je starija od 60 godina.

4. Što je broj svećica na torti veći, to su nam zubi otporniji na karijes. Problemi sa zubima se obično javljaju u dobi od 20 do 40 godina. Nakon toga, zubni živci postaju manje osetljivi na napade karijesa, piše Hafington post.

5. I na kraju, sreća – prema jednoj nedavnoj studiji, nivo sreće ponovo raste posle 65. Naime, pokazalo se da sreća prati krivu u obliku slova U: sreća je najintenzivnija u dvadesetim, potom opada, da bi kasnije svoj novi vrh dosegla tokom penzionerskih dana. Osobe starije od 85 godina tvrde, uostalom, da se osećaju srećnijim nego kada su imale 18 godina.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci