Bakine tajne

 

Naše bake učile su naše mame, a naše mame uvek su nekako svašta znale. To su oni mali trikovi koji nigde ne pišu, a podrazumijeva se da ih znamo, poput mjera „po ukusu“ ili „klo-klo“.

Evo još nekih sitnica koje će vam pomoći pri spremanju torti i kolača, i koje ne može nadmašiti nijedana nova pomoćna sprava u kuhinji:

1. Rerna se uvijek zagreva kako piše u receptu, a temperaturu treba smanjiti tek kada ubacite tijesto.

2. Kada mutite jaja, treba uvek odvojiti bjelance od žumanaca pa posebno mutiti. Belance se muti uvijek u istu stranu, pa se postepeno dodaje malo po malo šećera, pa se naknadno dodaje žumance.

3. Kada se pri mućenju jaja dodaje brašno, treba isključiti mikser, pa smjesu lagano pomešati varjačom da ne bi splasnula i da bi testo bilo vazdušasto.

4. Da li je tijesto pečeno najlakše proveravamo tako što u njega uronimo iglu. Dobro pečeno tijesto neće se lijepiti za iglu.

5. Ako u receptu treba koristiti  brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao i/ili sodu bikarbonu, sve to treba pomiješati zajedno jer se tako ravnomerno mešaju, te i testo ravnomerno narasta.

6. Koru za tortu lakše je peći odjednom, pa je poslije preseći na dva ili tri dijela. Vrhom noža napraviti zarez po obodu ispečene kore da bi se podelila na slojeve iste debljine. Zatim uzmite konac, stavite ga u zarez, i  krajeve ukrstite i povucite. Jedan po jedan dio prenosite na poslužavnik i filujte.

 penzioneri.me/budoar.rs

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci