Ugrožena prava starijih osoba u Crnoj Gori

Ekspert Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava starijih Rosa Kornfeld Mate izjavila je da je u Crnoj Gori ugrožen značajan broj tih lica jer žive u apsolutnom siromaštvu i pozvala crnogorsku Vladu da obezbedi zaštitu najranjivijim grupacijama.

Ona je tokom razgovora sa predstavnicima crnogorske Vlade, nevladinog sektora i institucija koje se bave ljudskim pravima u Podgorici pohvalila nedavni završetak Strategije za razvoj novog sistema socijalne zaštite za starije.

“U populaciji koja stagnira, udeo starijih će se povećati i ostati na visokom nivou. Obezbeđivanje punog poštovanja njihovih prava u sistemu socijalne zaštite postalo je jedno od ključnih pitanja”, rekla je Mate.

Naglašavajući da stariji, a naročito žene spadaju među najugroženije grupacije, ona je apelovala da Vlada Crne Gore da obezbijedi zaštitu ovoj kategoriji.

Mate će u septembru Savetu za ljudska prava UN u Ženevi predstaviti izveštaj koji uključuje nalaze i preporuke donesene tokom posete Crnoj Gori.

Broj starijih u Crnoj Gori utrostručen je tokom prethodnih 50 godina.

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci