Džejms Harison ide u penziju nakon što je spasio 2,4 miliona beba

Kada je Džejms Harison imao 18 godina bio je podvrgnut ozbiljnoj operaciji. To je bilo 1951. i ljekari su otkrili da on ima „magičnu krv”.

Saznali su da krv ovog Australijanca sadrži rijetko antitelo, koje se može iskoristiti za razvoj lijeka koji spašava živote. Tačnije živote beba koje imaju hemolitičku bolest novorođenčadi ili EHRN.

Zbog toga, Harison je davao krv i plazmu redovno tokom šest decenija. Od tada je poznat kao “čovek s zlatnom rukom”.

Ali sada ima 81 godina i došao je do starosne granice posle koje nije više moguće biti donator krvi. Prošlog četvrtka dao je krv poslednji put.

Služba za donaciju krvi pri Crvenom krstu Australije izračunala je da je Harison, tokom cijelog života, pomogao da se spasi 2,4 miliona beba.

Hemolitička bolest novorođenčadi je oboljenje kod koga majka tokom trudnoće proizvodi antitela u krvi koja uništavaju crvena krva zrnca fetusa.
Prema pisanju dnevne novine Sidni Morning Herald, Harison je dao krv 1.172 puta – 1.162 iz desne ruke, a 10 puta iz leve.

Šta je EHRN?
Hemolitička bolest novorođenčadi je oboljenje kod koga majka tokom trudnoće proizvodi antitela u krvi koja uništavaju crvena krva zrnca fetusa.

Ovo se dešava kada majka i beba imaju različite krve grupe, a pri tom majka ima negativni rezus (Rh) faktor, a beba pozitivni, koji je nasledila od oca.

Bolest ne izaziva nikakve probleme kod majke, ali kod mene može doći do razvoja anemije, usporenog razvoja, žutice i u nekim slučajevima i smrti.

„Posle operacije pozvali su me da dođem kod doktora i pitali da li sam zainteresovan da učestvujem u njihovoj kliničkoj studiji”, Džejms Harison je izjavio za BBC.

Anti-D
Tokom pedesetih godina prošlog vijeka, naučnici su otkrili da antitela majke, Rh hiperimuni globulin, poznat kao Anti-D u Australiji, mogu da oštete fetus bebe, ali takođe mogu biti korišćeni i za liječenje tog stanja. A doktori su otkrili da Harisonova krv sadrži dosta ovog jedinjenja i da može da se koristi za spašavanje života beba koje se rode sa EHRN stanjem.

„Uzimali su plazmu iz moje krvi i u laboratorijama bi pravili injekcije koje sadrže Anti-D”, rekao je Harison za BBC.

„Te injekcije se daju ženama koje imaju negativan rezus faktor, što se sazna nakon prve analize krvi u trudnoći.”

„Žena dobije prvu injekciju na početku trudnoće i drugu posle porođaja”, objašnjava Harison.

Injekcija Rhlg uništava crvena krvna zrnca fetusa koja su bila u majčinom krvotoku, čime se sprečava da majka stvara opasna antitela koja mogu da prouzrokuju komplikacije na fetusu ili u budućim trudnoćama.

„Kraj jedne ere”
„Mali broj ljudi ima ova antitela u tolikoj koncentraciji kao što ima Harison”, rekla je Džema Falkenmir iz Službe za donaciju krvi pri Crvenom krstu Australije.

„Naše tijelo proizvodi dosta ovih antitela, a kada date krv, proizvodite još više”, dodala je.

Harison kaže da je bio srećan što je pomogao da se spasu životi beba. Kao i da je donirao plazmu, kad kod je to bilo potrebno.

Time je doprineo liječenju miliona žena u Australiji, između ostalog i svoje kćerke.

„Moja kćerka je dobila ovu injekciju i njen sin, moj unuk, sada ima 23 godine. To me je učinilo jako srećnim, što je moj unuk bio zdrav, ali i mnogi drugi ljudi”, kaže Džejms Harison.

„Tokom poslednje donacije krvi prošlog petka, dvanaest majki sa svojim bebama je došlo da mi se zahvali,” kaže on.

„Dosta je to tužno, kraj jedne ere za mene.”

penzioneri.me/bbc.com

 

Slične novosti

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci