MMF traži da Crna Gora smanji plate i penzije, uvede ekološki porez

Međunarodni monetarni fond MMF preporučio je crnogorskoj Vladi u cilju smanjenja javnog duga da uvede ekološki porez i smanji penzije i plate. To je na današnjoj konferenciji za medije kazao šef Mi­si­je MMF za Cr­nu Go­ru Mar­tin Pe­tri.

“Vjerujemo da postoje porezi koji su kompatabilniji sa rastom, to su razni ekološki porezi i oporezivanje potrošnje. Kada su u pitanju ekološki porezi, razmišljamo o povećanju akciza na ugalj i moguće uvođenje poreza na ugljen-monoksid”, naveo je Petri.

On je ukazao na još oblasti u kojima Vlada može smanjiti potrošnju.

“Posebno kada su pitanje zarade u javnom sektoru, kao i izdvajanja za penzije koja su visoka u odnosu na međunarodni standard”, istakao je on, dodajući da ove reforme zahtijevaju pažljivu pripremu.

Petri je ukazao i na visoko opterećenje zarada.

“Taj nivo je relativno visok u Crnoj Gori kada se uzme u obzir međunarodni standard. Vjerujemo da uvođenje neoporezivog praga može da bude od pomoći”, kazao je on.

I ministar finansija Darko Radunović priznaje da Crna Gora poreski opterećuje rad više nego ijedna zemlja u regionu.

“Mi imamo visoko opterećenje na rad u Crnoj Gori i ono nije konkuretno. Mi opterećujemo rad više nego ijedna zemlja u regionu. To opterećenje na bruto plate je negdje oko 66,7 odsto, a na neto plate nešto više od 40 odsto. Tu je potrebno uraditi značajne promjene, za šta je potrebno uraditi ozbiljnu analizu”, kazao je Radunović nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a.

Navodi i da je javni dug na kraju godine iznosio 2.769.095 eura.

Iz MMF je saopšteno da bi Cr­na Go­ra tre­ba­lo da se skon­cen­tri­še na da­lju re­for­mu po­re­ske po­li­ti­ke u ovoj go­di­ni, ali i na po­dr­šku ja­ča­nju fi­skal­ne od­go­vor­no­sti je­di­ni­ca lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve.

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci