MMF traži da Crna Gora smanji plate i penzije, uvede ekološki porez

Međunarodni monetarni fond MMF preporučio je crnogorskoj Vladi u cilju smanjenja javnog duga da uvede ekološki porez i smanji penzije i plate. To je na današnjoj konferenciji za medije kazao šef Mi­si­je MMF za Cr­nu Go­ru Mar­tin Pe­tri.

“Vjerujemo da postoje porezi koji su kompatabilniji sa rastom, to su razni ekološki porezi i oporezivanje potrošnje. Kada su u pitanju ekološki porezi, razmišljamo o povećanju akciza na ugalj i moguće uvođenje poreza na ugljen-monoksid”, naveo je Petri.

On je ukazao na još oblasti u kojima Vlada može smanjiti potrošnju.

“Posebno kada su pitanje zarade u javnom sektoru, kao i izdvajanja za penzije koja su visoka u odnosu na međunarodni standard”, istakao je on, dodajući da ove reforme zahtijevaju pažljivu pripremu.

Petri je ukazao i na visoko opterećenje zarada.

“Taj nivo je relativno visok u Crnoj Gori kada se uzme u obzir međunarodni standard. Vjerujemo da uvođenje neoporezivog praga može da bude od pomoći”, kazao je on.

I ministar finansija Darko Radunović priznaje da Crna Gora poreski opterećuje rad više nego ijedna zemlja u regionu.

“Mi imamo visoko opterećenje na rad u Crnoj Gori i ono nije konkuretno. Mi opterećujemo rad više nego ijedna zemlja u regionu. To opterećenje na bruto plate je negdje oko 66,7 odsto, a na neto plate nešto više od 40 odsto. Tu je potrebno uraditi značajne promjene, za šta je potrebno uraditi ozbiljnu analizu”, kazao je Radunović nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a.

Navodi i da je javni dug na kraju godine iznosio 2.769.095 eura.

Iz MMF je saopšteno da bi Cr­na Go­ra tre­ba­lo da se skon­cen­tri­še na da­lju re­for­mu po­re­ske po­li­ti­ke u ovoj go­di­ni, ali i na po­dr­šku ja­ča­nju fi­skal­ne od­go­vor­no­sti je­di­ni­ca lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve.

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci