Đukanović: Crna Gora je bila luča antifašizma porobljene Evrope

Podvig ulaska u NATO je najveći poslije osamostaljenja Crne Gore, a njegov značaj će se tek vidjeti sa vremenske distance, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na centralnoj proslavi povodom Dana Vojske Crne Gore na Trgu kralja Nikole na Cetinju.

Crna Gora se pokazuje odgovornim partnerom, kazao je on.

On je rekao da je članstvo u Alijansi snažan podsticaj sljedećeg cilja, članstva u Evropskoj uniji.

Đukanović je kazao da je Crna Gora bila luča antifašističkog pokreta u porobljenoj Evropi.

Vojnicima je poručio da su izabrali jedan od najčasnijih poziva koji je uvijek bio na cijeni u Crnoj Gori.

“Država će učiniti sve za poboljšanje vašeg socijalnog statusa i modernizacije vojske”, poručio je Đukanović.

 Ministar odbrane Predrag Bošković je poručio da “mudrost državna zahtijeva, a korist građanska i narodna nalaže da se počne sa onog sto je najpreče.”

“Zato i danas, okupljeni pod gordim Lovćenom, potežemo sigurnost, vojsku kao njen najtvrđi pilar koji i kad se rubi, nikada ne zarubi, koji traje i istraja a, na kojem sve počiva, u koji se, kad je najteže, upiru potonje nade”, kazao je Bošković.

Bošković je starješinama poručio da su pozvani da ljudima zapovijedaju.

“A najbolje zapovijeda onaj koji umije najbolje poslušati. Zato, slušajmo se, to znači – slažimo se”, poručio je Bošković.

Vojnicima je poručio da vjerno zakletvi služe kao sto su nasi precašnici toliko puta prije.

“Ni prepreka, ni teškoca, ni oskudica ni nevjerica neka nas ne zadržava, ni pohodi ni trud, ni muke neka vašu čeličnu volju ne oslabe”, kazao je ministar.

Bošković je kazao i da su snažna ratnička tradicija i rano stupanje dječaka u vojne redove stvorili uslove da se crnogorski ratnici nazivaju “Spartancima novog doba”.

“U traganju za slobodom često su znali napustiti tišinu evropskog mira, latiti se sablje i sljedovati bitke poput Čeva, Krusa, Grahovca, Vučjeg dola, Fundine, Taraboša, Javora i Božićnog ustanka”, naveo je Bošković.

Načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Dragutin Dakić, kazao je da Vojska Crne Gore odavno služi interesima države i da je u svom stroju i ušari uniforme vojnika svaki pedalj Crne Gore.

“I spremna je da odlučno brani njenu tradiciju i nezavisnost”, kazao je Dakić.

Dakić je kazao da su helikopteri koje je VCG nabavila već daju doprinos u zaštiti građana od požara.

Vozila koja su nabavljena sa saveznicima iz Njemačke, kazao je Dakić, ubrzo će naći namjenu u specijalnim jedinicama Vojske.

“U Mornarici intenzivno radimo na unapređenju kvaliteta flote i podizanju sposobnosti za brzo reagovanje i zaštitu naših interesa na moru” rekao je načelnik Generalštaba.

Uskoro će, kaže on, biti realizovana i nabavka novih lakooklopljenih vozila, a nove uniforme su upravo stigle.

“I siguran sam da ćemo adekvatno opremiti svakog našeg pripadnika  da bude spreman da odgovori svim potrebama Crne Gore i naših građana”, naveo je Dakić.

Na Cetinju je jutros počelo obilježavanje Dana Vojske Crne Gore, a Prijestonica danas podsjeća na manju vojnu bazu.

Mnogobrojni zainteresovani Cetinjani danas u glavnoj gradskoj ulici imaju priliku da razgledaju vojnu opremu i naoružanje.

Na Studentskom trgu i u prepunoj Njegoševoj ulici izložena su vojna vozila i manja plovila, kao i automatske puške i pištolji koje crnogorski vojnici predstavljaju građanima.

Najviše pažnje privukli su helikopteri izloženi na trgu u kojima je veliki broj građana, pa i onih najmlađih jutros pozirao za fotografije.

Danas se kuva i vojnički pasulj koji će građani moći da probaju.

penzioneri.me/Vijesti

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci