Đukanović: Crna Gora je bila luča antifašizma porobljene Evrope

Podvig ulaska u NATO je najveći poslije osamostaljenja Crne Gore, a njegov značaj će se tek vidjeti sa vremenske distance, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na centralnoj proslavi povodom Dana Vojske Crne Gore na Trgu kralja Nikole na Cetinju.

Crna Gora se pokazuje odgovornim partnerom, kazao je on.

On je rekao da je članstvo u Alijansi snažan podsticaj sljedećeg cilja, članstva u Evropskoj uniji.

Đukanović je kazao da je Crna Gora bila luča antifašističkog pokreta u porobljenoj Evropi.

Vojnicima je poručio da su izabrali jedan od najčasnijih poziva koji je uvijek bio na cijeni u Crnoj Gori.

“Država će učiniti sve za poboljšanje vašeg socijalnog statusa i modernizacije vojske”, poručio je Đukanović.

 Ministar odbrane Predrag Bošković je poručio da “mudrost državna zahtijeva, a korist građanska i narodna nalaže da se počne sa onog sto je najpreče.”

“Zato i danas, okupljeni pod gordim Lovćenom, potežemo sigurnost, vojsku kao njen najtvrđi pilar koji i kad se rubi, nikada ne zarubi, koji traje i istraja a, na kojem sve počiva, u koji se, kad je najteže, upiru potonje nade”, kazao je Bošković.

Bošković je starješinama poručio da su pozvani da ljudima zapovijedaju.

“A najbolje zapovijeda onaj koji umije najbolje poslušati. Zato, slušajmo se, to znači – slažimo se”, poručio je Bošković.

Vojnicima je poručio da vjerno zakletvi služe kao sto su nasi precašnici toliko puta prije.

“Ni prepreka, ni teškoca, ni oskudica ni nevjerica neka nas ne zadržava, ni pohodi ni trud, ni muke neka vašu čeličnu volju ne oslabe”, kazao je ministar.

Bošković je kazao i da su snažna ratnička tradicija i rano stupanje dječaka u vojne redove stvorili uslove da se crnogorski ratnici nazivaju “Spartancima novog doba”.

“U traganju za slobodom često su znali napustiti tišinu evropskog mira, latiti se sablje i sljedovati bitke poput Čeva, Krusa, Grahovca, Vučjeg dola, Fundine, Taraboša, Javora i Božićnog ustanka”, naveo je Bošković.

Načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Dragutin Dakić, kazao je da Vojska Crne Gore odavno služi interesima države i da je u svom stroju i ušari uniforme vojnika svaki pedalj Crne Gore.

“I spremna je da odlučno brani njenu tradiciju i nezavisnost”, kazao je Dakić.

Dakić je kazao da su helikopteri koje je VCG nabavila već daju doprinos u zaštiti građana od požara.

Vozila koja su nabavljena sa saveznicima iz Njemačke, kazao je Dakić, ubrzo će naći namjenu u specijalnim jedinicama Vojske.

“U Mornarici intenzivno radimo na unapređenju kvaliteta flote i podizanju sposobnosti za brzo reagovanje i zaštitu naših interesa na moru” rekao je načelnik Generalštaba.

Uskoro će, kaže on, biti realizovana i nabavka novih lakooklopljenih vozila, a nove uniforme su upravo stigle.

“I siguran sam da ćemo adekvatno opremiti svakog našeg pripadnika  da bude spreman da odgovori svim potrebama Crne Gore i naših građana”, naveo je Dakić.

Na Cetinju je jutros počelo obilježavanje Dana Vojske Crne Gore, a Prijestonica danas podsjeća na manju vojnu bazu.

Mnogobrojni zainteresovani Cetinjani danas u glavnoj gradskoj ulici imaju priliku da razgledaju vojnu opremu i naoružanje.

Na Studentskom trgu i u prepunoj Njegoševoj ulici izložena su vojna vozila i manja plovila, kao i automatske puške i pištolji koje crnogorski vojnici predstavljaju građanima.

Najviše pažnje privukli su helikopteri izloženi na trgu u kojima je veliki broj građana, pa i onih najmlađih jutros pozirao za fotografije.

Danas se kuva i vojnički pasulj koji će građani moći da probaju.

penzioneri.me/Vijesti

Slične novosti

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares159 views

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju

Ana Ana - maj 20, 2024

“Sve što imam ostavila sam djeci i došla sam u dom. Ovdje mi je prekrasno, divno, a što je najbitnije imam društvo”, tako…

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci