PIR: Povećati penzije za oko 40.000 penzionera, svaki šesti građanin sjevera je gladan

Generalni sekretar PIR, Radisav Korać je istakao da “nijesu tačne tvrdnje da penzioneri u Crnoj Gori bolje žive od penzionera iz okruženja, kako obično čujemo od zvaničnika”.

Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR), zatražila je danas da se za oko 40.000 penzionera, koji primaju penzije do nivoa granice siromaštva, a to je u iznosima oko 190 eura, povećaju penzije.

“U značajnom broju evropskih zemalja niske penzije su značajno povećane, dok su visoke penzije ostale zamrznute, kao u Austriji. Crna Gora na to ima posebnu obavezu, s obzirom da su penzije bile zamrznute duži period. Ovo i zbog toga, što Crna Gora spada u red zemalja sa najlošijim standardom ne samo u Evropi, već i lošijim standardom od značajnog broja zemalja  u Africi”, saopštio je generalni sekretar PIR, Radisav Korać.

On je istakao da “nijesu tačne tvrdnje da penzioneri u Crnoj Gori bolje žive od  penzionera iz okruženja, kako obično čujemo od zvaničnika”.

“Ako potrošačka korpa, prema zvaničnim podacima, iznosi dnevno oko 2,06  eura po osobi, te ako jedan profani burek košta jedan euro, sva dalja priča je suvišna. Kilogram paprika je 1,2 eura, metar drva za ogrijev 45 eura, pa treba preživjeti”, dodao je Korać.

Prosječna  penzija u Crnoj Gori je oko 286 eura.

“Ako se ima u vidu da skoro svaki penzioner izdržava  nezaposlene članove porodice pa i unučad, onda o standardu većine naših penzionera ne treba govoriti. To je tužan i bijedan život. Svaki šesti građanin sjevera je gladan”, naglasio je Korać.

Uživanje penzije skraćeno sa devet na prosječnih sedam godina

“Tražimo od Vlade, ministrstva rada i  zdravlja, fondova PIO i zdravstva, da  povećaju najniže penzije, jer je očito u zadnje vrijeme povećana smrtnost penzionera, što zbog gladi, što zbog nemogućnosti da kupe adekvatan lijek koji se ne nalazi na pozitivnoj listi. Crna Gora ima preko 130.000 penzionera, a do prije par godina, penzioner je uživao penziju devet godina u prosjeku, a sada je to oko sedam godina. Smrtnost muškaraca do 65 godina je 83 odsto a žena 80 odsto”, istakao je Korać.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci