PIR: Povećati penzije za oko 40.000 penzionera, svaki šesti građanin sjevera je gladan

Generalni sekretar PIR, Radisav Korać je istakao da “nijesu tačne tvrdnje da penzioneri u Crnoj Gori bolje žive od penzionera iz okruženja, kako obično čujemo od zvaničnika”.

Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR), zatražila je danas da se za oko 40.000 penzionera, koji primaju penzije do nivoa granice siromaštva, a to je u iznosima oko 190 eura, povećaju penzije.

“U značajnom broju evropskih zemalja niske penzije su značajno povećane, dok su visoke penzije ostale zamrznute, kao u Austriji. Crna Gora na to ima posebnu obavezu, s obzirom da su penzije bile zamrznute duži period. Ovo i zbog toga, što Crna Gora spada u red zemalja sa najlošijim standardom ne samo u Evropi, već i lošijim standardom od značajnog broja zemalja  u Africi”, saopštio je generalni sekretar PIR, Radisav Korać.

On je istakao da “nijesu tačne tvrdnje da penzioneri u Crnoj Gori bolje žive od  penzionera iz okruženja, kako obično čujemo od zvaničnika”.

“Ako potrošačka korpa, prema zvaničnim podacima, iznosi dnevno oko 2,06  eura po osobi, te ako jedan profani burek košta jedan euro, sva dalja priča je suvišna. Kilogram paprika je 1,2 eura, metar drva za ogrijev 45 eura, pa treba preživjeti”, dodao je Korać.

Prosječna  penzija u Crnoj Gori je oko 286 eura.

“Ako se ima u vidu da skoro svaki penzioner izdržava  nezaposlene članove porodice pa i unučad, onda o standardu većine naših penzionera ne treba govoriti. To je tužan i bijedan život. Svaki šesti građanin sjevera je gladan”, naglasio je Korać.

Uživanje penzije skraćeno sa devet na prosječnih sedam godina

“Tražimo od Vlade, ministrstva rada i  zdravlja, fondova PIO i zdravstva, da  povećaju najniže penzije, jer je očito u zadnje vrijeme povećana smrtnost penzionera, što zbog gladi, što zbog nemogućnosti da kupe adekvatan lijek koji se ne nalazi na pozitivnoj listi. Crna Gora ima preko 130.000 penzionera, a do prije par godina, penzioner je uživao penziju devet godina u prosjeku, a sada je to oko sedam godina. Smrtnost muškaraca do 65 godina je 83 odsto a žena 80 odsto”, istakao je Korać.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci