PIR: Povećati penzije za oko 40.000 penzionera, svaki šesti građanin sjevera je gladan

Generalni sekretar PIR, Radisav Korać je istakao da “nijesu tačne tvrdnje da penzioneri u Crnoj Gori bolje žive od penzionera iz okruženja, kako obično čujemo od zvaničnika”.

Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR), zatražila je danas da se za oko 40.000 penzionera, koji primaju penzije do nivoa granice siromaštva, a to je u iznosima oko 190 eura, povećaju penzije.

“U značajnom broju evropskih zemalja niske penzije su značajno povećane, dok su visoke penzije ostale zamrznute, kao u Austriji. Crna Gora na to ima posebnu obavezu, s obzirom da su penzije bile zamrznute duži period. Ovo i zbog toga, što Crna Gora spada u red zemalja sa najlošijim standardom ne samo u Evropi, već i lošijim standardom od značajnog broja zemalja  u Africi”, saopštio je generalni sekretar PIR, Radisav Korać.

On je istakao da “nijesu tačne tvrdnje da penzioneri u Crnoj Gori bolje žive od  penzionera iz okruženja, kako obično čujemo od zvaničnika”.

“Ako potrošačka korpa, prema zvaničnim podacima, iznosi dnevno oko 2,06  eura po osobi, te ako jedan profani burek košta jedan euro, sva dalja priča je suvišna. Kilogram paprika je 1,2 eura, metar drva za ogrijev 45 eura, pa treba preživjeti”, dodao je Korać.

Prosječna  penzija u Crnoj Gori je oko 286 eura.

“Ako se ima u vidu da skoro svaki penzioner izdržava  nezaposlene članove porodice pa i unučad, onda o standardu većine naših penzionera ne treba govoriti. To je tužan i bijedan život. Svaki šesti građanin sjevera je gladan”, naglasio je Korać.

Uživanje penzije skraćeno sa devet na prosječnih sedam godina

“Tražimo od Vlade, ministrstva rada i  zdravlja, fondova PIO i zdravstva, da  povećaju najniže penzije, jer je očito u zadnje vrijeme povećana smrtnost penzionera, što zbog gladi, što zbog nemogućnosti da kupe adekvatan lijek koji se ne nalazi na pozitivnoj listi. Crna Gora ima preko 130.000 penzionera, a do prije par godina, penzioner je uživao penziju devet godina u prosjeku, a sada je to oko sedam godina. Smrtnost muškaraca do 65 godina je 83 odsto a žena 80 odsto”, istakao je Korać.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci