PIR: Povećati penzije za oko 40.000 penzionera, svaki šesti građanin sjevera je gladan

Generalni sekretar PIR, Radisav Korać je istakao da “nijesu tačne tvrdnje da penzioneri u Crnoj Gori bolje žive od penzionera iz okruženja, kako obično čujemo od zvaničnika”.

Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR), zatražila je danas da se za oko 40.000 penzionera, koji primaju penzije do nivoa granice siromaštva, a to je u iznosima oko 190 eura, povećaju penzije.

“U značajnom broju evropskih zemalja niske penzije su značajno povećane, dok su visoke penzije ostale zamrznute, kao u Austriji. Crna Gora na to ima posebnu obavezu, s obzirom da su penzije bile zamrznute duži period. Ovo i zbog toga, što Crna Gora spada u red zemalja sa najlošijim standardom ne samo u Evropi, već i lošijim standardom od značajnog broja zemalja  u Africi”, saopštio je generalni sekretar PIR, Radisav Korać.

On je istakao da “nijesu tačne tvrdnje da penzioneri u Crnoj Gori bolje žive od  penzionera iz okruženja, kako obično čujemo od zvaničnika”.

“Ako potrošačka korpa, prema zvaničnim podacima, iznosi dnevno oko 2,06  eura po osobi, te ako jedan profani burek košta jedan euro, sva dalja priča je suvišna. Kilogram paprika je 1,2 eura, metar drva za ogrijev 45 eura, pa treba preživjeti”, dodao je Korać.

Prosječna  penzija u Crnoj Gori je oko 286 eura.

“Ako se ima u vidu da skoro svaki penzioner izdržava  nezaposlene članove porodice pa i unučad, onda o standardu većine naših penzionera ne treba govoriti. To je tužan i bijedan život. Svaki šesti građanin sjevera je gladan”, naglasio je Korać.

Uživanje penzije skraćeno sa devet na prosječnih sedam godina

“Tražimo od Vlade, ministrstva rada i  zdravlja, fondova PIO i zdravstva, da  povećaju najniže penzije, jer je očito u zadnje vrijeme povećana smrtnost penzionera, što zbog gladi, što zbog nemogućnosti da kupe adekvatan lijek koji se ne nalazi na pozitivnoj listi. Crna Gora ima preko 130.000 penzionera, a do prije par godina, penzioner je uživao penziju devet godina u prosjeku, a sada je to oko sedam godina. Smrtnost muškaraca do 65 godina je 83 odsto a žena 80 odsto”, istakao je Korać.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci