Poznati japanski doktor (105) otkrio tajnu dugovječnosti: 10 zlatnih savjeta za dug, zdrav i kvalitetan život!

Moglo bi se reći da je doktor Šigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog doktora u velikoj mjeri doprineli da njegova nacija živi srećno i kvalitetno.

Preminuo je 18. jula 2017, u 105. godini, a u nasleđe čitavom svijetu ostavio je vrlo vrijedna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.

Želite da doživite stotu i to u dobroj formi, zdravog tijela i duha? Moguće je – on je to pokazao svojim primjerom!

Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih savjeta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja.

“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, zabavljajući se, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Vjerujem da možemo da zadržimo taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje”, objašnjava dr Hinohara.

2. Čuvajte se debljine!

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primjer, za doručak pio kafu, čašu mlijeka i sok od pomorandže sa kašičicom maslinovog ulja. Vjerovao je da je ovo ulje odlično za krv i kožu.

3. Planirajte unapred!

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je i planirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao – jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživio, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimista, što je isto vrlo važna stavka za dugovječnost.

4. Ne morate da idete u penziju ako ne želite.

“Nakon 65. godine počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakom minutu svog posla”, govorio je Hinohara. Ukoliko čovjek želi još da radi – neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi.

5. Dijelite znanje i vještine s drugima.

Hinohara je godišnje držao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od djece u školi do ozbiljnih preduzetnika i doktora. Uvijek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta. Imao je običaj da kaže kako ga stajanje čini snažnijim.

6. Nemojte da vjerujete svemu što kaže doktor.

Dr Hinohara je smatrao da doktori ne mogu da izliječe svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im doktor prepiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Vjerovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, mnogo veći nego što to misli medicina.

7. Uvijek koristite stepenice i sami nosite prtljag.

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvijek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag sa sobom. Hinohara je cio život išao stepenicama i uvijek po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vježba za vaše srce i cijelo tijelo.

8. Nadahujte se svaki dan, pronađite inspiraciju.

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila pjesma Roberta Brauninga – Abt Vogler. Ne morate da se zadržite samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umjetnosti, šetajte u prirodi…

9. Bol je misteriozna.

Najefiksniji način za savladavanje bola je kroz zabavu. Kada se dijete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavi! Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i muizku koja će pomoći pacijentima nositi se s bolom.

10. Ne gomilajte materijalne stvari.

“Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete poneti sa sobom kada umrete” – jednostavan je bio Hinohara u poslednjem od deset zlatnih principa dugovječnosti.

penzioneri.me/atma.hr

Slične novosti

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Ana Ana - apr 15, 2024

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su…

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani
ljudi, Novosti, Penzije
shares272 views

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani

Ana Ana - apr 15, 2024

Kako povećati broj nedostajućih sudija, pitanje je koje se iz godine u godinu ponavlja. Sudski savjet jedan je od glavnih igrača u procesu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci