Želite da vas u 2019. prati sreća? Ovo nikako ne smijete uraditi 31. u ponoć!

Samo jedan dan dijeli nas od ulaska u 2019. godinu. Sigurni smo da smo svi spremili spisak sa mnogo ličnih želja. Ali, ako je vjerovati narodnim sujevjerjima, postoje neke stvari koje morate uraditi kako bi se te želje i ostvarile!
Takođe, postoje i stvari koje nikako ne smijete činiti ukoliko želite da vam za 365 dana sve želje sa spiska budu štiklirane i ispunjene.

Prije svega, potrudite se da budete dobrog raspoloženja, jer postoji vjerovanje da će vas one emocije koje budete imali 1. januara, pratiti tokom cijele godine.

Iako je običaj da se nešto razbije u toku slavlja, ovo nije pravilo u novogodišnjoj noći jer se smatra da je bilo šta što se razbije ili slomi veoma loš znak. Stroga, budite oprezni.

Jedno od važnih vjerovanja odnosi se na emotivne odnose sa dragim ljudima. Naime, nikako ne smijete da zaboravite da čestitate bliskim osobama Novu godinu jer ćete se tako udaljiti od njih u narednoj godini.

Finansijska sigurnost jedna je od stvari kojima teži svako od nas, pa postoji čvrsto vjerovanje da 31. decembra ni 1. januara ne treba pozajmljivati novac jer takvo započinjanje godine predskazuje novih dvanaest mjeseci materijalnih problema.

Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara. Ovo vjerovanje važi za apsolutno sve, vjeruje se da na ovaj dan ne biste smjeli čak ni đubre da iznesete iz kuće.
Jedno od starih vjerovanja kaže da prva osoba koja prelazi kućni prag nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena jer se nekada smatralo da žene donose nesreću. Takođe, nekada se smatralo da prva osoba koja ulazi u kuću ne treba da bude neko ko ima plavu ili crvenu kosu.

Među veoma lošim znacima smatra se da na prvi dan nove godine nikako ne treba jesti piletinu ili ćuretinu. Razlog tome je što su se ptice nekada smatrale “prljavim”. Obzirom na to, vjeruje se da “prljavštine” koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cijele godine.

Sujevjerje kaže i da nije dobro pretjerano raditi 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje nove aktivnosti na ovaj dan znači da ona neće biti prosperitetna, već naprotiv – biće osuđena na neuspjeh.

Stari Srbi su vjerovali da čak i vjetar može da bude dobar nagovještaj kakva će predstojeća godina biti. Pa tako, ukoliko vjetra uopšte nema ili vjetar duva sa juga – to znači da će naredna godina biti dobra i puna izobilja. S druge strane, ukoliko vjetar duva sa istoka, godina će donijeti nestašice i nevolje.

(dijaspora.news/Izvor:Telegraf.rs)

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci