Želite da vas u 2019. prati sreća? Ovo nikako ne smijete uraditi 31. u ponoć!

Samo jedan dan dijeli nas od ulaska u 2019. godinu. Sigurni smo da smo svi spremili spisak sa mnogo ličnih želja. Ali, ako je vjerovati narodnim sujevjerjima, postoje neke stvari koje morate uraditi kako bi se te želje i ostvarile!
Takođe, postoje i stvari koje nikako ne smijete činiti ukoliko želite da vam za 365 dana sve želje sa spiska budu štiklirane i ispunjene.

Prije svega, potrudite se da budete dobrog raspoloženja, jer postoji vjerovanje da će vas one emocije koje budete imali 1. januara, pratiti tokom cijele godine.

Iako je običaj da se nešto razbije u toku slavlja, ovo nije pravilo u novogodišnjoj noći jer se smatra da je bilo šta što se razbije ili slomi veoma loš znak. Stroga, budite oprezni.

Jedno od važnih vjerovanja odnosi se na emotivne odnose sa dragim ljudima. Naime, nikako ne smijete da zaboravite da čestitate bliskim osobama Novu godinu jer ćete se tako udaljiti od njih u narednoj godini.

Finansijska sigurnost jedna je od stvari kojima teži svako od nas, pa postoji čvrsto vjerovanje da 31. decembra ni 1. januara ne treba pozajmljivati novac jer takvo započinjanje godine predskazuje novih dvanaest mjeseci materijalnih problema.

Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara. Ovo vjerovanje važi za apsolutno sve, vjeruje se da na ovaj dan ne biste smjeli čak ni đubre da iznesete iz kuće.
Jedno od starih vjerovanja kaže da prva osoba koja prelazi kućni prag nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena jer se nekada smatralo da žene donose nesreću. Takođe, nekada se smatralo da prva osoba koja ulazi u kuću ne treba da bude neko ko ima plavu ili crvenu kosu.

Među veoma lošim znacima smatra se da na prvi dan nove godine nikako ne treba jesti piletinu ili ćuretinu. Razlog tome je što su se ptice nekada smatrale “prljavim”. Obzirom na to, vjeruje se da “prljavštine” koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cijele godine.

Sujevjerje kaže i da nije dobro pretjerano raditi 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje nove aktivnosti na ovaj dan znači da ona neće biti prosperitetna, već naprotiv – biće osuđena na neuspjeh.

Stari Srbi su vjerovali da čak i vjetar može da bude dobar nagovještaj kakva će predstojeća godina biti. Pa tako, ukoliko vjetra uopšte nema ili vjetar duva sa juga – to znači da će naredna godina biti dobra i puna izobilja. S druge strane, ukoliko vjetar duva sa istoka, godina će donijeti nestašice i nevolje.

(dijaspora.news/Izvor:Telegraf.rs)

Slične novosti

Penzioneri protiv povećanja članarine
Novosti, Penzije, Pitanja
shares636 views

Penzioneri protiv povećanja članarine

Ana Ana - maj 20, 2024

Udruženje penzionera sa najnižim primanjima, Penzioneri sa srazmjernim penzijama i Udruženje penzionera Pravda oštro se suprotstavljaju predlogu sa Skupštine Udruženja penzionera Crne Gore…

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares159 views

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju

Ana Ana - maj 20, 2024

“Sve što imam ostavila sam djeci i došla sam u dom. Ovdje mi je prekrasno, divno, a što je najbitnije imam društvo”, tako…

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci